Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła + kocioł na paliwo stałe

ramko

Recommended Posts

Poszukuje informacji na temat połączenia gruntowej pompy ciepła i otwartej instalacji z kotłem na paliwo stałe.

Obecna instalacja to kocioł w którym palę własnym drewnem i nie chcę z niego rezygnować, Grzejniki + podłogówka 50%/50% bez bufora. PC ma być alternatywnym źródłem ciepła w razie gdybym nie mógł obsługiwać kotła. Planuję montaż PC 10kW i bufora (500l). Nie wiem czy PC można wpiąć w bufor w układzie otwartym czy musi ona pracować układzie zamkniętym przez wymiennik? Może ma ktoś podobny układ i podrzuci jakiś schemat?

Ja tak miałem dwa sezony czyli pompa ciepła i kocioł najpierw podajnikowy potem zmieniłem na MPM i działało to na układzie otwartym bez najmniejszego problemu ,grzało to podłogówkę ale tego lata rozdzielam to i pompa ciepła grzać ma tylko podłogówkę natomiast piec zostanie wyposażony w kilka kaloryferów i wszystko na grawitacji bez prądu bo z wariatami nigdy nie wiadomo co wymyślą z prądem po 2 może 3 może 4 zł kto to wie a Ukraina potrzebuje kasy sporo i ktoś musi za to płacić .

PC - to żródło - niskotemperaturowe plus bufor 500 l - to porażka,

Kocioł na paliwo stałe to - wysokotemperaturowe źródło

A co ma jedno do drugiego ? nie możesz wstawić do rozdzielacza zaworu mieszającego czy mieć go przy piecu ? teraz większość sterowników kotłów na ekogroszek ma możliwość sterowania zaworem 3-4 drogowym , nie mieszaj.

nie możesz wstawić do rozdzielacza zaworu mieszającego czy mieć go przy piecu ? .

Jaką temperaturę zasilania przy niskich temperaturach miałeś na PC??? - przy wspólnym ogrzewaniu obu obiegów;

- podłogówka wymaga 30 C do 35 C,

- grzejniki 40 C do 45 C czynnika;

.......- chyba, że grzejniki znacznie przewymiarowane

Widzę że 2 na 3 kolegów którzy się odezwali ma coś takiego i że to działa. Mam fajnie działającą instalację z zaworem 4-drogowym więc może i źródło ciepła wyskotemperaturowe ale na instalację idzie podmieszana woda, myślę że o temp. nie większej niż 40 stopni, dlatego PC powinna sobie także dobrze radzić. Planem jest dopięcie PC bez większej ingerencji w to co dobrze działa (CO piony PP, dalej rozdzielacze, rury PEX i alu grzejniki - działa także grawitacyjnie przy braku prądu, podłogówka z mieszacza).

Nie wiem czy koledzy mają wpięte te pompy przez bufor czy bez bufora? Bufor szeregowo czy równolegle?

Mam fajnie działającą instalację z zaworem 4-drogowym więc może i źródło

ciepła wyskotemperaturowe ale na instalację idzie podmieszana woda, myślę

że o temp. nie większej niż 40 stopni, dlatego PC powinna sobie także dobrze radzić.

Nie trzeba myśleć tylko należało pomierzyć;

- wg; mnie - przy grawitacyjnym grzaniu,

- temperatura na grzejnikach - to minimum 50 C

Moce grzejników dla Tz = 45/35 C - powinny być = > od mocy cieplnych pomieszczeń,

Należy wykonać OZC budynku ;

- aby prawidłowo dobrać moc PC

Jaką temperaturę zasilania przy niskich temperaturach miałeś na PC??? - przy wspólnym ogrzewaniu obu obiegów;

- podłogówka wymaga 30 C do 35 C,

- grzejniki 40 C do 45 C czynnika;

.......- chyba, że grzejniki znacznie przewymiarowane

Grzałem tylko podłogówką czy to kotłem czy pompą , zasilanie temp 26 do max 29 stopni w naprawdę duże mrozy .

Grzałem tylko podłogówką czy to kotłem czy pompą , zasilanie temp 26 do max 29 stopni w naprawdę duże mrozy .

Podłogówkę masz na całości czy to jakaś część budynku?

Jak to spięte jest? Jakiej mocy pompa i czy jest bufor? jeśli tak to jaka jego pojemność?

Ja planuję podobny system.

Obecnie mam pompę ciepła gruntową, która zasila bufor 500 l z wężownicą do CWU.

Chciałbym wpiąć do bufora kominek z płaszczem wodnym, który będzie zamiennie z pompą pełnił funkcję głównego źródła ciepła.

Zastanawiam się tylko jak rozwiązać kwestię hydrauliczną. Pompa jest połączona równolegle z buforem, który oddaje ciepło na grzejniki po załączeniu się pompki obiegowej za buforem. Tu rolę sygnału pełni sterownik pokojowy. Do tego systemu chce podłączyć kominek w układzie otwartym poprzez wymiennik.

Może macie jakieś lepsze pomysły na połączenie hydrauliczne całości?

Chciałbym wpiąć do bufora kominek z płaszczem wodnym, który będzie zamiennie z pompą pełnił funkcję głównego źródła ciepła.

PC - działa ekonomicznie przy jak najniższej temperaturze zasilania;

- najkorzystniej przy 30 C do 35 C,

- im wyższa temperatura zasilania tym COP maleje poniżej 3

Ma to pewne zalety bo mogę pracować zasilając tylko grzejniki i mogę też ładować tylko bufor lub przez dławienie zaworu pomiędzy pompą a buforem jednocześnie grzać dom i ładowac bufor. I ta ostatnia opcja u mnie na razie przeważa - zawór w połowie otwarty. Dzięki temu w G13 w strefie najdroższej pompa może nie pracować. Kocioł CO mam wpięty bezpośrednio w bufor więc go tu nie było potrzeby malować. W rzeczywistości mam dwa zbiorniki po 1000 l równolegle spięte. Pracując z pompą uzywam tylko jednego. Ale dopiero jeden sezon za mną i wiele rzeczy zapewne da sie jeszcze poprawić.