tilnen 05.07.2023 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 Mam kostki ułożone rok temu, wyglądają tak sobie...jak mokre rewelka ale jak wyschną to grafitowy kolor stare się smutno szary, słabo widać „melanż”, są wykwity. Mam plan robić impregnację za rok profesjonalną chemią ale… dziś robiłem impregnację rusztów żeliwnych olejem ryżowym i mi kapnęło na kostkę. Przyglądając się plamie wpadłem na pomysł aby spróbować zaimpregnować olejem. Ryżowy ma to do siebie że: 1) jest dość rzadki więc ładnie beton go pije 2) jest dość jasny więc nie zmienia zbytnio koloru kostki Zrobiłem próbę na luźnej jednej sztuce kostki i wygląda rewelacja! Efekt mokrej kostki, wykwity zniknęły, kostka wypiła olej i jest sucha w dotyku, piach się nie przylepia. Zrobiłem już test z laniem wodą pod ciśnieniem. Na ten moment rewelacja ale potrzymam ten eksperyment do wiosny. Być może wcale nie okrywam „Ameryki w konserwie” i już ktoś próbował czegoś takiego i jest lipa...ale szukając po necie to bardziej znalazłem poradniki jak wyczyścić kostkę z oleju niż ją bardziej nim uwalić Jeśli eksperyment się powiedzie to można poprawić ZNACZNIE wygląd kostki uzyskując efekt mokrej kostki za ułamek ceny profesjonalnej chemii. Zapraszam do dyskusji, być może jak pisałem pomysł jest lipa ale chętnie poznam Wasze zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts