Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gdzie kupić tanio przewody elektryczne

wilma

Recommended Posts

Ja dostałem np. dobrą ofertę na osprzęt w hurtowni Elektromag (Grupa Rondo) w Brwinowie, Partyzantów 15 , tel. 72972772. Kupowałem też sporo w Bargo - też mają kilka placówek, ci z Łomianek byli najtańsi (nie mam przy sobie kontaktów, ale mają stronę na WWW). Kto jest lepszy akurat w kablach, tego nie wiem.

No!! zakupy poczynione :)

Kupilam w Leroy M. byla promocja a dodatkowo miałam 10%rabatu ze smart czeku. wyszlo W100 mb 3x1.5 po 110 zł brutto i YDYpżo 3x2.5 po 150 zł Napięcie 450/750V

No to najwyższa pora brać się do roboty. od soboty zaczynamy instalacje.

Teraz mam dylemat. Ile gniazdek w pomieszczeniu, na jakiej wysokosci zeby było praktycznie... zupełnie nie wiem jak podejść do tematu. Przecież na tym etapie (stan surowy) nie moge wiedziec gdzie poustawiam meble, gdzie bedzie oświetlenie i jakie....

może KTOS z WAS mi doradzi ???

Teraz mam dylemat. Ile gniazdek w pomieszczeniu, na jakiej wysokosci zeby było praktycznie... zupełnie nie wiem jak podejść do tematu. Przecież na tym etapie (stan surowy) nie moge wiedziec gdzie poustawiam meble, gdzie bedzie oświetlenie i jakie....

Oby były tylko takie dylematy :D

Jestem na tym samym etapie prac. Co do wysokości założyłem, że włączniki i gniazdka w łazienkach bedą na wysokości 135 cm od docelowej podłogi (te 135 cm to odległość do środka puszki na osprzęt). Dla gniazdek w pokojach przyjąłem 22 cm nad podłoga.

,...)

A co do lokalizacji to musisz mieć chociaż wizje aranzacji pomieszczen. Z gniazdkami to jeszcze poł biedy bo dasz ich po 3-4 w kżdym z pokoji ale oświetleniem, moim zdaniem, bez pomysłu na aranzację skończysz na wyporadzaniu punktów świetlnych na srzyżowaniu przekątnych sufitu :)

Indywidualnego potraktowania wymaga kuchnia (lodówka, kuchenka - moze instalacja 3-fazowa?, wyciag, oświetlenie pod i ew. nad szafkami

Reasumując - bez wizji aranżacji - ani rusz :D

Kupowanie tanio jest bardzo wazne ale opowiem wam jak kolega (coprawda bylo to dosyc dawno) kupowal kable z nieduzej FABRYCZKI rzeczywiscie bylo bardzo tannio Na poczatku przewodu byly trzy zyly natomist po rozlozeniu instalacji na koncu krazka okazalo sie ze sa tylko dwie :o czary cy cóś,albo robotniki zapomnieli dodac talku do maszyny i zyl nijak nie mozna bylo rozdzielic ,ale takie numery juz sie chyba teraz nie zdarzaja :)

No!! zakupy poczynione :)

Kupilam w Leroy M. byla promocja a dodatkowo miałam 10%rabatu ze smart czeku.

Jak to możliwe?

Przecież Smart-czeków nie można łączyć z innymi promocjami?

Haaaaa... też sie zdziwiłam!! Ta informację przeczytałam jak towar był w koszyku... dlatego machnęłam reką i z dużym rozczarowaniem udałam sie do kasy. a tam jakie zaskoczenie - okazało się, że nie ma blokady na ten towar w systemie, dlatego rabat dostałam...

Korzystajcie zanim sie zorientują :roll: :lol:

Co do wizji aranżacji ... oczysiście mgliste wyobrażenie już mam, ale skąd wiem że mi sie nie odmieni koncepcja.

Ale OK juz sobie z tym sama poradzić muszę :(

Dzieki Maciejon - o takie wskazówki mi właśnie chodzi :D

• 7 years później...