Grzegorz_Z 08.07.2023 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2023 Witam wszystkich ! Próbowałem korzystać z dostępnych kalkulatorów, ale większość z nich to wersje demo gdzie nie mogę zmienić parametrów samego dwuteownika. Założenia sa takie : 1. Długość 5m 2. Podparty na końcach na odcinku 30cm z każdej strony 3. zabezpieczony przed skręcaniem 4. Parametry techniczne dwuteownika przesyłam w załączniku Chciałbym się dowiedzieć jakie obciążenie maksymalne może przyjąć taki dwuteownik oraz jakie będzie jego ugięcie przy tym obciążeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.07.2023 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2023 W jaki sposób jesteś w stanie zabezpieczyć ten profil? Zakladając dopuszczalne ugięcie L/350=1,43cmze względu na ugięcie SGU możesz obciązyc ten profil 0,27kN/mb Ze względu na nośność SGN jeżeli zabezpiczysz go sztywną tarczą to nawet 1,25KN/mb - ale ugiecie wtedy wyniesie 6,38cm -ogromne bez zabezpieczenie sztywna tarczą obciążenie 0,34kN.mb-U=1,73cm czyli L350-przekroczone.Bardzo lichy ten profil dla 5 metrów. Takie obliczenia powinny mieć pieczątkę z uprawnieniami. Ale trzeba znać wiecej szczegółów co to jest jak zamocowane itd. Jak coś pisz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.07.2023 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2023 Pytasz o dwuteownik 80 PN bo mniejszych nie ma? A serio to ma być jeden taki dwuteownik i dlaczego taki niski? Jakie ma być obciążenia i sposób jego przyłożenia do dwuteownika i w jaki sposób zabezpieczysz przed skręceniem? Długość to 5m licząc z oparciem po 30cm na każdą stronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_Z 08.07.2023 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2023 (edytowane) Opisze sytuacje : Dom rodzinny z lat 60. Chodzi o odciążenie stropu, a dokładnie o przeniesienie ciężaru ze stropu na ściany nośne. Strop jest zapadnięty środkiem oraz posiada rysy. Nie mam w tym roku możliwości naprawy go od dołu. NIe chodzi o finanse ale o niepełnosprawnych rodziców. Pomieszczenie ma 4.6m na 4.4m. Po demontażu starej podłogi ( trociny z wapnem , legary oraz deski podłogowe) mam 10.5cm do poziomu innych pomieszczeń. Pomysł na jego odciążenie był taki, żeby wywiercic w scianach nosnych kieszenie na głebokosc 30cm po obydwóch stronach i wmurować tam dwuteowniki 80mm wysokie. Dodatkowo chciałem je "pospinac" miedzy soba w poprzek profilami 80x20x4 w celu usztywnienia całosci. W miejscach gdzie strop jest zapadniety chciałem uzupełnic to keramzytem lub styrobetonem, tak żeby dwuteowniki w razie ugiecia miały podparcie rozkładajace sie równomiernie na stropie. Na całosc płyta OSB/panele no i wyposazenie jak w kazdej sypialni. Stad prośba do Was o wyliczenie obciazenia jakiego moze przesniesc akurat taki IPN oraz ile bedzie wynosiło jego maksymalne ugiecie. W załaczniku rysunek pogladowy pokoju ( na czerwono dwuteownik, na niebiesko obrys pomieszczenia, na czarno obrys scian ) oraz rysunek jak planowałem polaczyc dwuteownik z poprzeczkami z profila 80x20x4 Jeśli macie inne koncepcje to bardzo chetnie przyjme kazde porady, jak wyjsc z tej sytuacji nie ruszając pokoju poniżej. Edytowane 8 Lipca 2023 przez Grzegorz_Z 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.07.2023 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2023 Co jest napisane na pierwszym zdjęciu - ta uwaga z 6 odnośnikami i uwaga na drugim zdjęciu.Generalnie można przyjąć że dwuteownik 80 PN na rozpiętości ok. 4,60 m praktycznie nie jest nośny. Dlaczego tylko 80 PN a nie wyższy?Ten ugięty strop jest drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.07.2023 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2023 Keramzyt czy styrobeton (twór który istnieje chyba tylko w necie) w żaden sposób nie zapewni stabilinej pracy dwuteownika , czyli te profile nie sa zabezpieczone przed zwichrzeniem. Co pisze na załącznikach jest nieczytelne. Próbujesz jak rozumiem zrobić "samonośną podłogę" nad istniejącym stropem. Nie z tak niskich profili. Albo to zrobić z drewna albo z profili cienkościennych stalowych, w obu przypadkach bedzie to wyższe od 80mm. Zrobisz stopień do pomieszczenia. Pytanie czy to co jest ugięte jest bezpieczne ? Jednak wizja kogoś z uprawnieniami na miejscu mocno wskazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_Z 08.07.2023 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2023 W ogole dziekuje Wam za te odpowiedzi i za zaangażowanie w temat.Strop oglądało juz kilku budowlańców i każdy miał inne pomysły. Dorzucam linki do tych rysunków : https://zapodaj.net/plik-0sLtPpRACp https://zapodaj.net/plik-pWqClVro4O Dodatkowo rzut z boku : https://zapodaj.net/plik-B7grl9Ov1t Odpowiadając na Wasze pytania : 1.Stary strop betonowy, nierówno wylany, prawdopodobnie opadł po zdjeciu deskowania. Wisi tak juz 60 lat. Była na nim stara podłoga : trociny rozsypane ( na środku grubiej, a przy scianach mniej), na trocinach kantówki 6cmx6cm , na to nabite deski podłogowe, a na tym wszystkim panele. Rysa dookoła jest, przy chodzeniu odczuwalne sa drgania. 2. Plan był taki żeby jak najwięcej ciężaru nowej podłogi i wyposażenia przenieść na ściany nośne 3. Dwuteowniki przed zwichrowaniem byłby chronione przez wspawanie miedzy nimi poprzeczek z profila np 80x20, tak jak na rysunku 4. dodatkowo skrajne dwuetowniki dolegajace po długosci do scian, myslałem zaktowic je do tych scian na szpilkach/kotwie chemicznej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.07.2023 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 Możesz wykonać dwuteowniki na mniejszej rozpiętości 4,40m zamiast na 4,60m ?Będzie trochę mniejsze ugięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_Z 09.07.2023 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 Tak jest taka możliwość, z tym że w tych ścianach poniżej jest otwór okienny na 2mb oraz drzwi 90cmi obawiam sie zeby nie nadproza gdzies pekac. Znalazłem tez ogłoszenie w jednej z hurtowni, która posiada dwuteowniki o parametrach : Szerokość stopy: 80 mmGrubość podstawy: 9 mmGrubość wysokości: 6 mmstal s235waga 1mb około 14kghttps://www.olx.pl/d/oferta/dwuteowniki-heb-hea-80-12-mb-CID628-IDW7xPg.html Jakie nie dwuteownik to moze inny materiał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.07.2023 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 Dwuteowniki typu HEB, HEA to profile tzw szerokostopowe, fajnie sie sprawdzają na słupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.07.2023 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 Dwuteowniki szerokostopowe też nadają się na zginane belki. Dziwne te dwuteowniki HEA80 i HEB80 - nie widzę ich w tablicach kształtowników. Dla rozpiętości 4,60m w świetle można przyjąć dla obciążenia 100 kG/m = 1,0 kN/m i współczynnika 1,35 następujące wyniki:PN 80 - nośność 100% , ugięcie a = 48mm >> L/250 = 19,4mmHEA80 - nośność 50% , ugięcie a = 25mm > L/250 = 19,4mmHEB80 - nośność 40% , ugięcie a = 19,4mm = L/250 Trzeba jednak sprawdzić dokładne wymiary tych dwuteowników HEA80 i HEB80. HEA100 i HEB100 lepiej się sprawdzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_Z 09.07.2023 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 (edytowane) Dzieki za wyliczenia. Prosze popraw mnie jesli błednie to interpretuje : 1. obciazanie na metr 100kg, czyli 460kg na jedna belke. Dla PN to maksymalne obciazenie przed zwichrzeniem, a dla reszty odpowiednio 50% i 40% ?2. Ten wspołczynnik 1.35 to wspołczynnik bezpieczenstwa ?3. Ugiecie podałeś na środku przy danym obciazeniu ? np PN 80 przy 100kg na metr ugnie sie na srodku 48mm ? Edytowane 9 Lipca 2023 przez Grzegorz_Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.07.2023 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 Dziwne te dwuteowniki HEA80 i HEB80 - nie widzę ich w tablicach kształtowników. . Aż zerknąłem w tablice, faktycznie nie ma tych profili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.07.2023 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 Dzieki za wyliczenia. Prosze popraw mnie jesli błednie to interpretuje : 1. obciazanie na metr 100kg, czyli 460kg na jedna belke. Dla PN to maksymalne obciazenie przed zwichrzeniem, a dla reszty odpowiednio 50% i 40% ? 2. Ten wspołczynnik 1.35 to wspołczynnik bezpieczenstwa ? 3. Ugiecie podałeś na środku przy danym obciazeniu ? np PN 80 przy 100kg na metr ugnie sie na srodku 48mm ? 1. Obciążenie równomierne 100 kg po długości każdego dwuteownika. 100 kG/m x 4,60m = 460 kG na całej długości belki. Dla uzmysłowienie tego obciążenia to użytkowe wynosi np. 150 kG/m2 a do tego trzeba doliczyć np. 150 kG/m2 warstw wykończeniowych . W sumie jest to 300 kG/m2. Aby belka miała obciążenie 100 kG/m musi być rozstawiona co 100 kG/m2 / 300 kG/m2 = 0,33m - 3 sztuki na szerokości 1 metra. Szerokość masz 4,40m to musi być tych belek ok. 14 sztuk 2. Możesz przyjąć że 1,35 jest to współczynnik bezpieczeństwa ale jest stosowany do nośności a nie do ugięcia. Ugięcie liczyłem bez 1,35. 3. Ugięcia podawałem zawsze w środku rozpiętości danej belki. PN 80 od obciążenia 100 kG/m w środku rozpiętości ugnie się o 48mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_Z 09.07.2023 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 Dzięki, bardzo dużo mi rozjaśniłeś sytuacje. Jak liczyłem to w tym pomieszczeniu wykończenia jak podłoga/meble itp będzie maksymalnie 2 tony i to juz z buforem, natomiast rozumiem założenia/normy które przedstawiłeś. Kluczowe w tym wszystkim będzie to ugięcie, cokolwiek powyżej 10mm na środku nie wchodzi w grę, bo panele będą się rozłazić Czy możesz mi jeszcze policzyć ile kg tego obciążenia udźwignie taki HEB80 i PN 80 nie przekraczając ugięcia w okolicy 10mm na środku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.07.2023 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2023 Dzięki, bardzo dużo mi rozjaśniłeś sytuacje. Jak liczyłem to w tym pomieszczeniu wykończenia jak podłoga/meble itp będzie maksymalnie 2 tony i to juz z buforem, natomiast rozumiem założenia/normy które przedstawiłeś. Kluczowe w tym wszystkim będzie to ugięcie, cokolwiek powyżej 10mm na środku nie wchodzi w grę, bo panele będą się rozłazić Czy możesz mi jeszcze policzyć ile kg tego obciążenia udźwignie taki HEB80 i PN 80 nie przekraczając ugięcia w okolicy 10mm na środku ? Założenia do obliczeń - rozpiętość w świetle ścian to =4,60m , rozpiętość obliczeniowa L=1,05 x 4,60m = 4,83m PN 80 - obciążenie 16,5 kG/m -> a = 10,0 mm , nośność 20% HEA80 - obciążenie 33,3 kG/m -> a = 10,0 mm , nośność 20% HEB80 - obciążenie 45,0 kG/m -> a = 10,0 mm , nośność 20% Lepsze będą trochę wyższe HEA100 - obciążenie 84,0 kG/m -> a = 10,0 mm , nośność 25% HEB100 - obciążenie 110,0 kG/m -> a = 10,0 mm , nośność 26% HEA100 ma wysokość 96mm i ciężar 16,64 kG/m HEB100 ma wysokość 100mm i ciężar 20,41 kG/m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_Z 16.07.2023 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 (edytowane) Dzieki za obliczenia. Czy możesz obliczyć to samo ale dla belki żelbetowej ? podparta w taki sam sposób ale o wysokości 10cm. Edytowane 16 Lipca 2023 przez Grzegorz_Z 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.07.2023 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Chyba wyjdzie jeszcze gorzej.Musiałbyś podać do tego szerokość belki i klasę betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_Z 17.07.2023 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 szerokosc belki moze byc 20cm, klasa betonu najwyższa, pręty jakie potrzeba to sie zastosuje.Tak jak wspominałem koszty nie są tutaj najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.07.2023 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 Żelbetowa belka b x h = 20cm x 10cm ugina się od samego ciężaru własnego ponad 10mm.Jest zdecydowanie za niskaPozostają tylko stalowe kształtowniki typu HEA, HEB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts