Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wytrzymałość dwuteownika IPN 80

Recommended Posts

Witam wszystkich !

Próbowałem korzystać z dostępnych kalkulatorów, ale większość z nich to wersje demo gdzie nie mogę zmienić parametrów samego dwuteownika.

Założenia sa takie :

1. Długość 5m

2. Podparty na końcach na odcinku 30cm z każdej strony

3. zabezpieczony przed skręcaniem

4. Parametry techniczne dwuteownika przesyłam w załączniku

Chciałbym się dowiedzieć jakie obciążenie maksymalne może przyjąć taki dwuteownik oraz jakie będzie jego ugięcie przy tym obciążeniu.

IPN 80.jpg

W jaki sposób jesteś w stanie zabezpieczyć ten profil?

Zakladając dopuszczalne ugięcie L/350=1,43cm

ze względu na ugięcie SGU możesz obciązyc ten profil 0,27kN/mb

Ze względu na nośność SGN jeżeli zabezpiczysz go sztywną tarczą to nawet 1,25KN/mb - ale ugiecie wtedy wyniesie 6,38cm -ogromne

bez zabezpieczenie sztywna tarczą obciążenie 0,34kN.mb-U=1,73cm czyli L350-przekroczone.

Bardzo lichy ten profil dla 5 metrów. Takie obliczenia powinny mieć pieczątkę z uprawnieniami. Ale trzeba znać wiecej szczegółów co to jest jak zamocowane itd. Jak coś pisz na priv.

Pytasz o dwuteownik 80 PN bo mniejszych nie ma? :)

A serio to ma być jeden taki dwuteownik i dlaczego taki niski?

Jakie ma być obciążenia i sposób jego przyłożenia do dwuteownika i w jaki sposób zabezpieczysz przed skręceniem?

Długość to 5m licząc z oparciem po 30cm na każdą stronę?

Opisze sytuacje :

Dom rodzinny z lat 60.

Chodzi o odciążenie stropu, a dokładnie o przeniesienie ciężaru ze stropu na ściany nośne. Strop jest zapadnięty środkiem oraz posiada rysy. Nie mam w tym roku możliwości naprawy go od dołu. NIe chodzi o finanse ale o niepełnosprawnych rodziców.

Pomieszczenie ma 4.6m na 4.4m. Po demontażu starej podłogi ( trociny z wapnem , legary oraz deski podłogowe) mam 10.5cm do poziomu innych pomieszczeń. Pomysł na jego odciążenie był taki, żeby wywiercic w scianach nosnych kieszenie na głebokosc 30cm po obydwóch stronach i wmurować tam dwuteowniki 80mm wysokie. Dodatkowo chciałem je "pospinac" miedzy soba w poprzek profilami 80x20x4 w celu usztywnienia całosci. W miejscach gdzie strop jest zapadniety chciałem uzupełnic to keramzytem lub styrobetonem, tak żeby dwuteowniki w razie ugiecia miały podparcie rozkładajace sie równomiernie na stropie.

Na całosc płyta OSB/panele no i wyposazenie jak w kazdej sypialni.

Stad prośba do Was o wyliczenie obciazenia jakiego moze przesniesc akurat taki IPN oraz ile bedzie wynosiło jego maksymalne ugiecie.

W załaczniku rysunek pogladowy pokoju ( na czerwono dwuteownik, na niebiesko obrys pomieszczenia, na czarno obrys scian ) oraz rysunek jak planowałem polaczyc dwuteownik z poprzeczkami z profila 80x20x4

Jeśli macie inne koncepcje to bardzo chetnie przyjme kazde porady, jak wyjsc z tej sytuacji nie ruszając pokoju poniżej.

łaczenie IPN z profilem.jpg

sypialnia.jpg

Edytowane przez Grzegorz_Z
  • Like 1

Co jest napisane na pierwszym zdjęciu - ta uwaga z 6 odnośnikami i uwaga na drugim zdjęciu.

Generalnie można przyjąć że dwuteownik 80 PN na rozpiętości ok. 4,60 m praktycznie nie jest nośny.

Dlaczego tylko 80 PN a nie wyższy?

Ten ugięty strop jest drewniany?

Keramzyt czy styrobeton (twór który istnieje chyba tylko w necie) w żaden sposób nie zapewni stabilinej pracy dwuteownika , czyli te profile nie sa zabezpieczone przed zwichrzeniem. Co pisze na załącznikach jest nieczytelne. Próbujesz jak rozumiem zrobić "samonośną podłogę" nad istniejącym stropem. Nie z tak niskich profili. Albo to zrobić z drewna albo z profili cienkościennych stalowych, w obu przypadkach bedzie to wyższe od 80mm. Zrobisz stopień do pomieszczenia. Pytanie czy to co jest ugięte jest bezpieczne ? Jednak wizja kogoś z uprawnieniami na miejscu mocno wskazana.

W ogole dziekuje Wam za te odpowiedzi i za zaangażowanie w temat.

Strop oglądało juz kilku budowlańców i każdy miał inne pomysły.

Dorzucam linki do tych rysunków :

https://zapodaj.net/plik-0sLtPpRACp

https://zapodaj.net/plik-pWqClVro4O

Dodatkowo rzut z boku : https://zapodaj.net/plik-B7grl9Ov1t

Odpowiadając na Wasze pytania :

1.Stary strop betonowy, nierówno wylany, prawdopodobnie opadł po zdjeciu deskowania. Wisi tak juz 60 lat. Była na nim stara podłoga : trociny rozsypane ( na środku grubiej, a przy scianach mniej), na trocinach kantówki 6cmx6cm , na to nabite deski podłogowe, a na tym wszystkim panele. Rysa dookoła jest, przy chodzeniu odczuwalne sa drgania.

2. Plan był taki żeby jak najwięcej ciężaru nowej podłogi i wyposażenia przenieść na ściany nośne

3. Dwuteowniki przed zwichrowaniem byłby chronione przez wspawanie miedzy nimi poprzeczek z profila np 80x20, tak jak na rysunku

4. dodatkowo skrajne dwuetowniki dolegajace po długosci do scian, myslałem zaktowic je do tych scian na szpilkach/kotwie chemicznej

• Like 1

Tak jest taka możliwość, z tym że w tych ścianach poniżej jest otwór okienny na 2mb oraz drzwi 90cmi obawiam sie zeby nie nadproza gdzies pekac.

Znalazłem tez ogłoszenie w jednej z hurtowni, która posiada dwuteowniki o parametrach :

Szerokość stopy: 80 mm

Grubość podstawy: 9 mm

Grubość wysokości: 6 mm

stal s235

waga 1mb około 14kg

https://www.olx.pl/d/oferta/dwuteowniki-heb-hea-80-12-mb-CID628-IDW7xPg.html

Jakie nie dwuteownik to moze inny materiał ?

Dwuteowniki szerokostopowe też nadają się na zginane belki.

Dziwne te dwuteowniki HEA80 i HEB80 - nie widzę ich w tablicach kształtowników.

Dla rozpiętości 4,60m w świetle można przyjąć dla obciążenia 100 kG/m = 1,0 kN/m i współczynnika 1,35 następujące wyniki:

PN 80 - nośność 100% , ugięcie a = 48mm >> L/250 = 19,4mm

HEA80 - nośność 50% , ugięcie a = 25mm > L/250 = 19,4mm

HEB80 - nośność 40% , ugięcie a = 19,4mm = L/250

Trzeba jednak sprawdzić dokładne wymiary tych dwuteowników HEA80 i HEB80.

HEA100 i HEB100 lepiej się sprawdzą.

Dzieki za wyliczenia.

Prosze popraw mnie jesli błednie to interpretuje :

1. obciazanie na metr 100kg, czyli 460kg na jedna belke. Dla PN to maksymalne obciazenie przed zwichrzeniem, a dla reszty odpowiednio 50% i 40% ?

2. Ten wspołczynnik 1.35 to wspołczynnik bezpieczenstwa ?

3. Ugiecie podałeś na środku przy danym obciazeniu ? np PN 80 przy 100kg na metr ugnie sie na srodku 48mm ?

Edytowane przez Grzegorz_Z

Dzieki za wyliczenia.

Prosze popraw mnie jesli błednie to interpretuje :

1. obciazanie na metr 100kg, czyli 460kg na jedna belke. Dla PN to maksymalne obciazenie przed zwichrzeniem, a dla reszty odpowiednio 50% i 40% ?

2. Ten wspołczynnik 1.35 to wspołczynnik bezpieczenstwa ?

3. Ugiecie podałeś na środku przy danym obciazeniu ? np PN 80 przy 100kg na metr ugnie sie na srodku 48mm ?

1. Obciążenie równomierne 100 kg po długości każdego dwuteownika.

100 kG/m x 4,60m = 460 kG na całej długości belki.

Dla uzmysłowienie tego obciążenia to użytkowe wynosi np. 150 kG/m2 a do tego trzeba doliczyć np. 150 kG/m2 warstw wykończeniowych .

W sumie jest to 300 kG/m2.

Aby belka miała obciążenie 100 kG/m musi być rozstawiona co 100 kG/m2 / 300 kG/m2 = 0,33m - 3 sztuki na szerokości 1 metra.

Szerokość masz 4,40m to musi być tych belek ok. 14 sztuk :)

2. Możesz przyjąć że 1,35 jest to współczynnik bezpieczeństwa ale jest stosowany do nośności a nie do ugięcia.

Ugięcie liczyłem bez 1,35.

3. Ugięcia podawałem zawsze w środku rozpiętości danej belki.

PN 80 od obciążenia 100 kG/m w środku rozpiętości ugnie się o 48mm.

Dzięki, bardzo dużo mi rozjaśniłeś sytuacje.

Jak liczyłem to w tym pomieszczeniu wykończenia jak podłoga/meble itp będzie maksymalnie 2 tony i to juz z buforem, natomiast rozumiem założenia/normy które przedstawiłeś.

Kluczowe w tym wszystkim będzie to ugięcie, cokolwiek powyżej 10mm na środku nie wchodzi w grę, bo panele będą się rozłazić

Czy możesz mi jeszcze policzyć ile kg tego obciążenia udźwignie taki HEB80 i PN 80 nie przekraczając ugięcia w okolicy 10mm na środku ?

Dzięki, bardzo dużo mi rozjaśniłeś sytuacje.

Jak liczyłem to w tym pomieszczeniu wykończenia jak podłoga/meble itp będzie maksymalnie 2 tony i to juz z buforem, natomiast rozumiem założenia/normy które przedstawiłeś.

Kluczowe w tym wszystkim będzie to ugięcie, cokolwiek powyżej 10mm na środku nie wchodzi w grę, bo panele będą się rozłazić

Czy możesz mi jeszcze policzyć ile kg tego obciążenia udźwignie taki HEB80 i PN 80 nie przekraczając ugięcia w okolicy 10mm na środku ?

Założenia do obliczeń - rozpiętość w świetle ścian to =4,60m , rozpiętość obliczeniowa L=1,05 x 4,60m = 4,83m

PN 80 - obciążenie 16,5 kG/m -> a = 10,0 mm , nośność 20% :D

HEA80 - obciążenie 33,3 kG/m -> a = 10,0 mm , nośność 20%

HEB80 - obciążenie 45,0 kG/m -> a = 10,0 mm , nośność 20%

Lepsze będą trochę wyższe

HEA100 - obciążenie 84,0 kG/m -> a = 10,0 mm , nośność 25%

HEB100 - obciążenie 110,0 kG/m -> a = 10,0 mm , nośność 26%

HEA100 ma wysokość 96mm i ciężar 16,64 kG/m

HEB100 ma wysokość 100mm i ciężar 20,41 kG/m

:)