narciarz_2 09.07.2023 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 (edytowane) Cześć, Przymierzam się do budowy basenu na działce. Wymiary wstępnie planuje ok 3m x 10m x 1,2m. Oglądam różne filmiki z samoróbek i sporo jest wersji gdzie niecka jest wykonana w całości z europalet lub palet plastikowych i styroduru, ewentualnie dno jest wylane z betonu a ściany już z europalet. Jako, że różnica w kosztach jest znacząca zastanawiam się jakie mogą być minusy lub ryzka. Ziemia to glina, raczej nie powinna się obrywać po bokach. Basen dość płytki 1,2 max 1,3m. Czy te europalety będą szybko gnić? Jakieś inne problemy? Są też wersje bez wkopywania i tutaj mamy kolejną istotną oszczędność. Może ktoś ma taki basen i chciałby się podzielić doświadczeniem? dzięki za wszystkie sugestieN. Edytowane 9 Lipca 2023 przez narciarz_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.07.2023 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 Krawędzie mimo wszystko będą sie obrywały szczególnie jak ktoś stanie blisko "basenu". Beton to niweluje do zera. Ja bym sie zastanowił nad sensem takiego basenu, bedziesz go używał miesiąc może 1,5 w roku a dziura będzie cały rok. Chyba że zrobisz grzanie wody to pobawią sie dzieciaki dłużej ile? 2 może 3 mc. Miałem baseny stawiane na trawie rozkładane teraz już troche dzieci wyrosły. Teraz jakbym od nowa sie w to bawił przygotowałbym sobie jakiś obszar z kostki płyt aby co roku nie walczyć z wygniecionym obszarem po basenie. Jak basen na stale to podgrzewany a może i zadaszony nawet jakimś dobrym namiotem ale mimo wszystko, sama dziura w ziemi ja odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siinski 14.07.2023 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 Czy leci z nami pilot ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 14.07.2023 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 Zwykły rozporowy w zupełności wystarczy zwłaszcza jak całe zimy będzie stał nie rozbierany to zdecydowanie dłużej pożyje niż sprzątany na zimę , ja mam obrzeża betonowe w środku zasypane piaskiem na piasku 3 cm sturodur XPS na nim geowłuknina drogowa i może tak stać i dziesieć lat . chciałem robić betonowy ale po zastanowieniu i podliczeniu kosztów oraz zimna woda zawsze odechciało mi sie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fossil786 17.07.2023 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 (edytowane) Jeśli całkowicie go opróżnisz, ziemia może się skurczyć lub pęcznieć od wilgoci i zasadniczo zacząć wypychać basen z ziemi. To najgorszy przypadek, ale baseny są zaprojektowane tak, aby woda utrzymywała ciśnienie zewnętrzne na ścianach 10.0.0.0.1 192.168.1.254 . Chciałbym, aby działał normalnie przez zimę lub opróżnił linie i umieścił poziom tuż poniżej odpieniacza i wyłączyłby go. Edytowane 19 Lipca 2023 przez fossil786 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 18.10.2023 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2023 Może w czymś pomogę, podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Jak basen wkopywany -to moim zdaniem też jak kolega wcześniej napisał - zadaszony i z ogrzewaniem.Plus to wydłużenie sezonu ale minus to koszty.Mam wkopany stelażowy basen, boki zabezpieczyłem workami z piaskiem. Tanio i szybko ale nie wolno spuszczać wody całkowicie ponieważ w poprzednim sezonie spuściłem całkiem i podmyło dno podczas wiosennych deszczy. Basen zadaszony i osiatkowany przeciw owadom z podgrzewaniem solarami samoróbkami z rur PP. Dzięki temu więcej można korzystać z basenu i łatwiej utrzymać w czystości .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twardazaprawa 19.10.2023 03:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2023 Europalety i styrodur będą tanie, ale są zdecydowanie mniej trwałe. Europalety które będą narażone na stały kontakt z wodą, mogą ulegać gnicie w miarę upływu czasu. Styrodur może również ulec uszkodzeniu pod wpływem ciśnienia wody i warunków pogodowych. Warto zastanowić się, czy koszty naprawy i konserwacji ostatecznie nie przewyższą początkowych oszczędności. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts