Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana g-k do belek stropowych

Recommended Posts

Witam, chcę postawić ściankę działową z drzwiami jak na rysunku w nowo wybudowanym domu. Nie bardzo wiem, jak zamontować górny profil sufitowy, żeby było zgodnie ze sztuką.

scianka.jpg

-wymiary ścianki 2,7x2,55

-drzwi lekkie (zwykłe pokojowe)

-pod wylewką jest ogrzewanie podłogowe, ale w miejscu ścianki deweloper zostawił pustą przestrzeń i są tam tylko dwie rurki. Żeby na pewno je ominąć, wolę nie wiercić w wylewce bliżej niż 60 cm od ścianki działowej

-w pomieszczeniu jest już sufit podwieszany, profile co 40 cm, wszystko zaszpachlowane i pomalowane, wolałbym go nie ruszać lub ograniczyć się do drobnych ingerencji typu otwory przez które przejdą profile. Do sufitu jest wygodne dojście od strony strychu.

-belki stropowe mają 8cm szerokości

-ściany z gazobetonu

-za poradą kupiłem profile CW50, UW50 0,6, oraz dwa UA50, do tego płyt na podwójne płytowanie z obu stron

Poradzono mi się po prostu przykręcić do profili sufitowych przez płyty i tak planowałem zrobić, ale jak się zacząłem zastanawiać, to obawiam się, że jak ścianka będzie pracowała (zamykanie drzwi), to popęka mi sufit. Z drugiej strony odradzono mi kręcenie się bezpośrednio do belek stropowych, bo mogą mocno pracować i nie bardzo wiem jak to w takim razie rozwiązać. Rozważałem przykręcenie tylko pionowych UA50 do belek i potem UW już pod sufitem przykręcić trzema odcinkami do ściany i UA (odległości ściana-UA z obu stron i UA-UA wyjdą po około 90cm, ale prawa strona nie byłaby przykręcona ani do sufitu ani w 2/3 do podłogi, bo ogrzewanie podłogowe). Inna opcja jaka mi przychodzi do głowy, to przykręcić poziomo jeden UA między ścianami i do niego UW jakby to był strop. Proszę o poradę.

Edytowane przez odo