odo 11.07.2023 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 (edytowane) Witam, chcę postawić ściankę działową z drzwiami jak na rysunku w nowo wybudowanym domu. Nie bardzo wiem, jak zamontować górny profil sufitowy, żeby było zgodnie ze sztuką. -wymiary ścianki 2,7x2,55 -drzwi lekkie (zwykłe pokojowe) -pod wylewką jest ogrzewanie podłogowe, ale w miejscu ścianki deweloper zostawił pustą przestrzeń i są tam tylko dwie rurki. Żeby na pewno je ominąć, wolę nie wiercić w wylewce bliżej niż 60 cm od ścianki działowej -w pomieszczeniu jest już sufit podwieszany, profile co 40 cm, wszystko zaszpachlowane i pomalowane, wolałbym go nie ruszać lub ograniczyć się do drobnych ingerencji typu otwory przez które przejdą profile. Do sufitu jest wygodne dojście od strony strychu. -belki stropowe mają 8cm szerokości -ściany z gazobetonu -za poradą kupiłem profile CW50, UW50 0,6, oraz dwa UA50, do tego płyt na podwójne płytowanie z obu stron Poradzono mi się po prostu przykręcić do profili sufitowych przez płyty i tak planowałem zrobić, ale jak się zacząłem zastanawiać, to obawiam się, że jak ścianka będzie pracowała (zamykanie drzwi), to popęka mi sufit. Z drugiej strony odradzono mi kręcenie się bezpośrednio do belek stropowych, bo mogą mocno pracować i nie bardzo wiem jak to w takim razie rozwiązać. Rozważałem przykręcenie tylko pionowych UA50 do belek i potem UW już pod sufitem przykręcić trzema odcinkami do ściany i UA (odległości ściana-UA z obu stron i UA-UA wyjdą po około 90cm, ale prawa strona nie byłaby przykręcona ani do sufitu ani w 2/3 do podłogi, bo ogrzewanie podłogowe). Inna opcja jaka mi przychodzi do głowy, to przykręcić poziomo jeden UA między ścianami i do niego UW jakby to był strop. Proszę o poradę. Edytowane 11 Lipca 2023 przez odo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 11.07.2023 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Dajesz normalnie, do sufitu i podłogi, potem do ścian nad jako nadproże daj podwójny profil skręcony w poziomie, albo potrójny i do tego słupki przy drzwiach wzmocnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odo 11.07.2023 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Dziękuję za odpowiedź, na pewno sufit nie popęka? Dołączam jeszcze fotkę jak to wygląda od strony poddasza. Czerwonymi liniami zaznaczyłem jak będzie leciała ścianka pod sufitem. Belki są około 20 cm nad sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 11.07.2023 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 To jest gk, zawsze może pęknąć. Ale jak dasz sztywne profil nad drzwiami to zmniejszysz wyboczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts