Jerzysio 16.02.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Stander Przeczytaj jeszcze raz uważnie kwotę "30 000 tys." Pozdro J Ja bym się zadowolił nawet 1% tej kwoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 16.02.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Oooo, w rzeczy samej nie48 pisze o kwocie 30 000 tys. !!!!!!!! gdzie ja miałam oczy?Hmm, mając taką kasę..... kazałabym zbudować jeden dom tu w Polsce a drugi w jakimś bardzo ciepłym kraju (może w RPA?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 16.02.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 stan surowy otwarty około 100.000 jak w p.. strzelił 30.000 tys - może chodziło o stan surowy domku letniskowego z płyt osb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 18.02.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Stan surowy otwarty dokładnie tyle:65 637zł! Niedowiarkom służe dokładnym zestawieniem (mam przed sobą zeszyt wydatków!) W tym robocizna: 2000 -2 500zł (głównie dla cieśli i pomocników), resztę wykonaliśmy z mężem sami, czasem przy pomocy rodziny i znajomych. Mąż debiutował jako dekarz! Dom widać pod nickiem, wydaje się mały, ale ma 156m2. Żeby nie było, że chałupka z płyt OSB to zastosowano materiały: - ściany ceramika Poromur - dachówka Braas Frankfurter - na widocznej części kominów cegła klinkerowa CHR Kalahari - w więźbie w części widocznej (słupy pod daszek) modrzew, pozostałe świerk. Ceny materiałów sprzed wprowadzenia wyższego Vat. Poza stanem surowym na kanalizację wewnątrz domu wydano: 630zł, na część ogrodzenia 1723zł (dwie strony, niepełne, ale działka jest spora 3600m2), na dotychczasowe narzędzia i infrastrukturę w postaci budy na narzędzia oraz kibelek: 2 351zł (w tym buda była najtańsza - 50zł) Najwięcej pieniążków zjadła papierologia: 9 250zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nie48 19.02.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Marzenka. Odpowiedziała wam na waszekoszta i co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 20.02.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 no... z płyt OSB to to nie jest wartość dobra, ale robocizna własna, no i dawno temu, teraz jest trochę inaczej i 100.000 które podałem oddaje aktualny koszt podobnego domku bez własne robocizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 20.02.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 no... z płyt OSB to to nie jest wartość dobra, ale robocizna własna, no i dawno temu, teraz jest trochę inaczej i 100.000 które podałem oddaje aktualny koszt podobnego domku bez własne robocizny Jakie dawno? budowa rozpoczęta w sierpniu 2003, do zimy powstał parter w stanie surowym, zdążyliśmy przed majem 2004 (Vat) zakupić pozostałe materiały (głównie dachówka i więźba, bo zbrojenie na ściankę kolankową i beton niestety już po nowych cenach) i od jesieni 2004 jest stan, który widać pod nickiem. Co do cen robocizny, to się zgodzę z każdą kwotą - po prostu ich nie znałam i nie znam , może więc i kosztowałaby mnie dodatkowo 40 tys., nie wiem, tu się nie będę sprzeczać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 22.02.2005 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Witam wszystkich, korzystając z Waszego doświadczenia powiedźcie mi ile trzeba mieć pieniędzy aby wybudować dom w miarę dobrych materiałów, wykończyć na poziomie średnim. Zakładając , że dom będzie miał około 140 m2 z poddaszem użytkowym, bez podpiwniczenia. Pozdrawiam jak się sprężysz i dopilnujesz wszystkiego to możliwe jest zejście poniżej 200tyś - poddasze do zagospodarowania później, ale ocieplone i z płytami GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 23.02.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Witam Nie załamujcie mnie właśnie jestem na etapie budowy domu mam już fundamenty, własnych środków ok 60 tyś, i chcę kredyt w wysokości 100 tyś zł staram sie przekonać bank, że tyle mi wystarczy aby się tam wprowadzić i zamieszkać. Dom ma 136 m2 z użytkowym poddaszem. W takim bąź razie sprzedaję to co mam załamałam się, bo wkoło ludziska gadali, że mozna się już wybudować za 150 tyś dom ok 140 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek 23.02.2005 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Mi przeczucie też tak mówi, ale zaczynam mu nieufać czytając wszystkie dzienniki budów. Na wszelki wypadek trzeba się zabezpieczyć w większą kwotę,żeby nie zostać z domem w st. surowym zamkniętym, bez mieszkania zastępczego i środków na dalszą bydowę. Mieszkania na placu budowy nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 25.02.2005 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 i_ska nie bój żaby! poznałem człowieka który mnie podbudował (będę dysponował podobnymi do Ciebie środkami) - mianowicie zbudował w 1 sezon (2004) "betę" http://www.domywstylu.pl/projects/visual/beta_w1.jpg http://www.domywstylu.pl/projekt.asp?id=362 i do wprowadzenia się wydał około 180.000 (wykończony parter, meble instalacja co na gaz płynny za 20.000, porządne metalowe ogrodzenie działki) jeszcze co prawda na poddaszu nic nie ma, schodów zresztą też brakuje, ale mieszka!!! Ps. byłbym zapomniał dach póki co pokrył papą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts