Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za projekt przyłącza wody?

rafal9

Recommended Posts

Za projekt przyłącza wody projektant chce 800 zł.

Projekt linii do granicy działki ze studzienką wodomierzową w działce.

Uzgodnienia w ZUD w zasadzie w cenie. (robione są przy okazji inwestycji

doprowadzania wodociągu do grupy 20 działek).

Czy taka cena w Warszawie jest odpowiednia, czy raczej za wysoka?

Czy w ogóle ma sens robienie studzienki? Jaki może być koszt tejże studzienki?

Ja zapłaciłem 2000 zł za projekt wody (od rury w ulicy do wodomierza) + projekt gazu (od rury w ulicy do 3 punktów w domu).

Bez studzienki. Moim zdaniem studzienka to tylko kłopot: że przemarźnie (a ocieplane są dośc drogie), szkoda kasy, a co jak trzeba odczytać i lezy na niej metr śniegu i przymarzła. Twój wybór.

Pozdrawiam

U mnie za projekt z uzgodnieniami przyłącza wody i kanalizacji zapłaciłem 700pln (bez rachunku).

Projekt obejmuje takze obie te instalacje wewnętrzne w budynku.

Na projektanta trafiłem w sumie przypadkiem gdy poszedłem spytać o warunki przyłaczenia

wody w wodociagach. Pani mi poleciła kolegę z pokoju obok... no i jakoś poszło :)

Pozdrawiam

:o

No szczęka mi opadła. Naprawdę takie są teraz ceny?

My za projekt każdego przyłącza (woda, kanaliza, prąd) płaciliśmy rok temu po 300 zł (wszystkie robione razem w jednej fimie projektowej).

Wodomierz w studzience to nieporozumienie, a do tego niektóre predsiębiorstwa wodociągów nie zgadzają się na takie rozwiązanie i każą przenosić do budynku.

... tylko weźcie pod uwagę fakt, że wodociągi w Wwie za wydanie danych do projektowania i póżniej sprawdzenie projektu biorą ok. 140,- pln

( nie mówiąć o obsłudze geodezyjnej bez której projekt można sobie na gwoździu powiesić ) !

10 lat temu koszty projektu do kosztów uzgodnień były jak 2:1,

teraz koszty uzgodnień często przekraczają koszty projektu !

Nie oceniam kosztów, bo inne wymagania mają wodociagi w Wwie, gdzie

każda "kreseczka" musi być po trzykroć opisana ( żeby nie być gołosłowny : to samo należy powielić na 1:500, 1:100 i profilu )

i do wszystkiego się czepiają .....

a co innego podwarszawska gmina, gdzie projekt przyłącza, to faktycznie, kreseczka na ZUD-ie, jedna stronka opisu i gotowe załączniki, uzgodnienie od ręki nic nie kosztuje ( a dane projektowe są nie potrzebne - bo wykonawca i tak rurę odkopie :D )

Ilość pracy włożona w pierwszym i w drugim przypadku różni się bardzo

i stąd te ceny. A i jeszcze do niedawna należało opiniować przyłącze

u specjalisty ppoż. ( paranoja kompletna, ale on też za "parafkę" brał 50,- pln )

Pozdro

J

Właśnie przed chwilą dzwoniłam do komunalki, czy są moje warunki przyłączy . Nareszcie po 4 miesiącach są (wielkie ceregiele z przekazywaniem sieci z gminy do PUK).

Zapytałam ich ile będą kosztować projekty przyłączy wod-kan w sumie 1000 zł + VAT. Sa to okolice Poznania. Ach i po otrzymaniu projektu sama zgłaszam w Starostwie.

Co o tym sądzicie, czy szukać projektanta czy podpisać umowę z PUK?

Tak przy okazji "usługi geodezyjnej" związanej z budową przyłacza.

Geodeta narysował na mapce nasz budynek (oznaczony W Budowie) przesuniety względem

rzeczywistości o około 2 metry w 2 kierunkach.

Można było wywnioskować, że rysował odręcznie, bo odległości miały się nijak do rzeczywistości :evil:

Dzisiaj dostałem nowe mapki (potrzebne mi do załatwienia gazu) i na tych juz jest wszystko ok,

ale geodeta miał trochę zabawy by wyprostować całość.

Ceny za projekt przyłączy wahają się w granicach 500-1000pln. Nasza firma robiła takie projekty (przyłącza wodociągowego) w cenie 500pln ale tylko dlatego że wykonywaliśmy hurtem kanalizację dla tej miejscowości (pod Wawą) i uzgodnienia/mapy itp kosztowały nas odpowiednio mniej.

Gdyby to był projekt indywidualny kosztowałby ok 1000pln.

Płaci się za wiedzę projektanta i szarpaninę z urzędasami.

Projekt do studzienki wodomierzowej robi się w przypadku gdy nie ma jeszcze budynku na działce (lub nie jest naniesiony na mapę geodezyjną).

Nie ma możliwości aby zamarzł w niej wodomierz bo powinna być na tyle głęboka aby urządzenie znajdowało się poniżej strefy przemarzania.

pozdrawiam

deg

Zdecydowanie odradzam sudzienkę wodomierzową na działce. Więcej z tym problemów niż pożytku. U mnie też tak było w projekcie, ale doprowadziłem do zmiany projektu na wodomierz w domu. Przyjdą deszcze, zima i kto tam będzie właził ? Projekt przyłącza wody i kanalizacji wyniósł 1050 zł (z mapkami)

Wszyscy twierdzą, że studzienka na działce jest niepotrzebna.

Tak więc w jaki sposób rozwiązać podłączenie wody na działkę przed

rozpoczęciem budowy.

Dodam, iż w momencie podłączania wody znany będzie projekt

domu i zagospodarowania działki (może nawet będzie pozwolenie na budowę).

Przy syudzience jest więcej robty i kosztów niż jest to warte. Jak podłączyć to przyznam się że nie wiem. Ja zrobiłem to po wylanym fundamencie, i wtedy pociągnąłem wodę i kanalizę. Dokonałem odbioru instalacji przed zasypaniem, ale końcowego odbioru pozwalającego na użytkowanie wody jeszcze nie mam bo nie zamontowałem nawet licznika w domu. Także wykonałem budowę "bez wody" :)