Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Wiem że trochę od tyłu, ale potrzebuję wykończyć otwór drzwiowy tynkiem cementowo wapiennym w wykończonym domu.

Historia jest taka że miały być drzwi z ościeżnicą, ale otwór jest na tyle niewymiarowy że po wycenie ościeżnicy, wybrałem inne rozwiązanie - drzwi w otworze drzwiowym (bez ościeżnicy). W skutek czego potrzebuję teraz wykończyć ten otwór.

Stan na teraz:

- na krawędziach otworu drzwiowego zostały wklejone narożniki tynkarskie

- jedna strona otworu goły pustak porotherm

- druga strona otworu bloczki betonowe zalewowe

I teraz problem:

Otwór chciałem wykończyć tynkiem cementowo wapiennym z worka. Ale przeczytałem że przed tynkowaniem należy wykonać szpryc, i w tym momencie zaczyna i się problem.

Dom jest wykończony - jedna strona drzwi płytki, druga pomalowana ściana z gładzią, dodatkowo w pobliży zabudowa drewniana i schody.

Generalnie narzucanie szprycy na to wygląda kiepsko.

Co mogę z tym zrobić ? Czy można tynkować bez szprycy ? Może jakiś grunt ?

Edytowane przez lukaspy

Tak, maja być nowe drzwi. Ale drzwi które będą wstawione w otworze drzwiowym (aluminiowe).

Natomiast drzwi z robioną na zmówienie ościeżnicą (tak bardzo niewymiarowy otwór i tak położone płytki w okół niego) że cena drzwi z custom ościeżnicą to 1,6x drzwi aluminiowe z szybą w otworze drzwiowym.

stąd pytam jak to wykończyć.

Poza tym czemu uszkodzenia mózgu ? pytam się grzecznie o radę, nie potrzebuję kogoś kto mi to zrobi, pytam się o konkretne rozwiązanie. I jaka okładzina w drzwiach ?

Edytowane przez lukaspy

Jeśli planujesz wstawić nowe drzwi, oszczędź sobie uszkodzenia mózgu i po prostu wymień okładzinę drzwi. Znacznie ułatwi powieszenie nowych drzwi

Post wyżej został zamieszczony przez bota (sztuczną inteligencję) stąd słabe tłumaczenie.

Co ciekawsze - posty autora też wyglądają na takie lekko obcojęzyczne.

W temacie tego, co się zadziało z drzwiami - dalej jest nie po polsku i nie kumam o co chodzi. Ale to nie istotne.

Pytasz o szprycę pod tynk - no tak się robi tynk. Do tego / a może wcześniej/ "betonkontakt". Tak przynajmniej słyszałem.

Nie pomogę, nie znam się na tynkach.

jak nie uzyskasz tu odpowiedzi, to załóż temat na fb - na grupie "prace wykończeniowe". Tak blyskawicznie padną odpowiedzi.