MarcinKarolina 16.07.2023 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Po przegranej walce z kunami nadała walczymy z PZU (o tym osobny wątek). Ale pojawiają się rozkminy w temacie wykorzystania faktu konieczności zdjęcia dachu i/lub sufitów w naszym niedawno (2 lata) nabytym domu z 2000 roku. W tym momencie mamy takie warstwy od zewnątrz: dachówka ceramiczna, membrana, wełna, folia, stelaż, karton gips. Myślę o zastosowaniu izolacji we włókien drzewnych np. Stępico oraz czymś zamiast karton gipsu np.: Dachówka, płyta izolacyjna na krokwiową 30mm, płyta między belki izolacyjna 180-200mm, karton gips. Lub, dachówka, płyta między belki izloacyjna 180-200mm, wewnętrzne płyty twarde, tynkowanie tynkiem glinianym? Proszę or poradę i zrozumienie – jestem kompletnym laikiem, jeśli chodzi o dachy, ale czytałem mnóstwo dobrych opinii na temat Stępico. Mamy do zrobienia cale poddasze uzytkowe ok 120m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 16.07.2023 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 zdjąc dach , odeskować położyc pape, a nie membrane która uwielbiaja kuny i zrobić podbitkę. Czyżby dachówka z wysoką falą i tamtędy dostała się kuna? gdybys mial deskowanie nic by nie zrobiła, a tak raban po całości. Ewentualnie dwa, trzy psy na podwórku i to takie bardziej myśliwskie, jamnikowate, bo taki labrador to z kuną się jeszcze pobawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinKarolina 16.07.2023 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 zdjąc dach , odeskować położyc pape, a nie membrane która uwielbiaja kuny i zrobić podbitkę. Czyżby dachówka z wysoką falą i tamtędy dostała się kuna? gdybys mial deskowanie nic by nie zrobiła, a tak raban po całości. Ewentualnie dwa, trzy psy na podwórku i to takie bardziej myśliwskie, jamnikowate, bo taki labrador to z kuną się jeszcze pobawi. Dachówka płaska karpiówka, dom pod lasem, dlaczego nie miał deskowania nie wiem – budował gość co był właścicielem firmy budowlanej dla siebie, więc tym bardziej zagadka. Węszyły przez drewniana podbitkę, gdzie pozostawiono miejscami szparę za rynna, z której już dalej wędrowały między, między wełna a membrana… Mam bojowa żonę i gryzącego królika, ale nie wiem, czy wystarczy na kuny… piesek byłby super… rozwiązania, o których mówisz, jeśli chodzi o konstrukcje średnio mi podchodzą pod ekofilozofie (nie jestem maniakiem – spokojnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 16.07.2023 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Kuny nie membranę uwielbiają tylko wełnę i inne zapraszające materiały do gniazdowania.Zamiast podbitki zrobić nadbitkę. Po co im tworzyć dodatkowe przestrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts