Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WGJ-HP 300 smart HP 300 - zamknięcie wężownicy

xavud

Recommended Posts

Witam.

Wraz z przeprowadzką stałem się posiadaczem pompy cwu starszego typu jak w temacie (i kotła olejowego).

Pompa ta ma dodatkową wężownicę podłączoną do wyjścia ciepłej wody z kotła... olejowego (niestety) a zarazem cały zbiornik służy jako dodatkowy 300l bufor ciepła do kaloryferów jak i wody użytkowej w zbiorniku (jakby działa to dwustronnie - wychładza się więc ciepła woda użytkowa poprzez kaloryfery - przynajmniej ja tak to rozumiem).

W sezonie letnim konieczne jest zamknięcie zaworów wężownicy aby nie ogrzewać w lecie domu wodą z pompy ciepła / bojlera. Niestety zawory odcinające wężownicę od ogrzewania są w zasadzie przy samej pompie - bez żadnego zaworu bezpieczeństwa czy buforu - stąd moje pytanie/obawa - czy zamknięcie obu zaworów (na wlocie i wylocie) wężownicy nie spowoduje jej rozszczelnienia Dla znających temat to chyba banalne pytanie - wiem - ale boję się że uszkodzę wężownicę poprzez wzrost ciśnienia w niej jeśli zawory będą odpowiednio szczelne.

Drugie pytanie - jak w sposób bardziej efektywny można wykorzystać to rozwiązanie z buforem cwu i wężownicą? Na co sugerowalibyście wymienić kocioł olejowy (jest to duży ocieplony styropianem 10cm, dom 220m kw, z lat 80 z podwójną ścianą z pustką pomiędzy, okna dwuszybowe 10 letnie). Dodam tylko że niestety obecnie z racji przeprowadzki mam bardzo ograniczone finanse - na pompę ciepła za 50k na pewno nie mogę sobie pozwolić, tym bardziej że w tej gminie są jakieś słabe dotacje z limitami dochodowymi których nie spełniam.

Edytowane przez xavud
lepsze wyjasnienie działania