Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary dom, stara podłoga drewniana + styrodur. Co z folią paraizolacyjną?

wolfau

Recommended Posts

Witam,

mam ok. 100 letni rodzinny dom na Dolnym Śląsku. Sukcesywnie go remontuję. Mam pytanie do znawców tematów związanych z podłogami.

Mam drewnianą podłogę w przyzwoitym stanie, tzn. - nie jest pofałdowana, płaszczyzna jest ok, deski zdrowe, jednak... cały dom ma kilka poziomów na parterze, kolejne majstry robiły co chciały a rodzice najwyraźniej nie mieli do tego wiedzy i serca. Więc co pomieszczenie, to poziom. Połowa domu została teraz wyremontowana i pomalowana. Nowe drzwi zamocowane wszędzie na 1 poziomie i w tej właśnie połowie domu trzeba podnieść poziom podłogi, aby pozbyć się różnic i progów. Najlepiej to chyba ogarnąć styrodurem i patrząc na alternatywy - do tego mi najbliżej. Jest to najszybsze rozwiązanie z najtańszych mi znanych.

Teraz pytanie, które się nasuwa. Czy na drewniane deski kładę folię paraizolacyjną + warstwę styroduru + podkład pod panele + panele? czy coś jednak dodatkowo?

na deski folia paraizolacyjną + warstwę styroduru + folię + podkład pod panele + panele? Czy z czegoś można tu zrezygnować, bo niepotrzebne? Wydaje mi się, że na styrodur nie potrzeba już podkładu pod panele, ale nie jestem pewien... dajcie proszę znać. Z góry dziękuję,