dobosz88 20.07.2023 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Witam, Mam dom parterowy w którym pod pierwszą warstwą bloczka na chudziaku została położona papa. Wypuszczono ją jakieś 15 cm za ścianę i obecnie jej zewnętrzna część leży na górnej części izolacji termicznej fundamentów (styrodur). Czy ta papa powinna zostać obcięta na równo z murem, czy raczej zostawić tak jak jest i wklejać cokół nad nią. Widziałem kilka filmów na YT gdzie ludzie robią cokoły i papa jest obcięta równo z murem. Wydawało mi się, że papa stanowi parapet dla ewentualnej wody która może po niej spływać na zewnętrzną część izolacji. W załączeniu foto. Jestem przed wklejeniem folii EPDM pod okna balkonowe i zastanawiam się czy uzupełniać folią papę którą obciąłem żeby zrobić hydroizolacje okien. W początkowym zamyśle mialem wkleić folię epdm pod okno i później drugą warstwę z wywinięciem na górną część izolacji. Obejrzałem jednak kilka filmów i nie widzę, żeby ludzie robili to w ten sposób. Będę wdzięczny za jakieś rady. [ATTACH=CONFIG]465756[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/274062-wystaj%C4%85ca-papa-a-cok%C3%B3%C5%82-izolacja-pozioma/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts