gilange 20.07.2023 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Cześć,po zakończonej budowie przydałoby się zakonserwować okucia okien (PCV), bramy i drzwi.Ktoś poleci jakim środkiem zmyć zalegający pył (zapewne zatopiony w smarze) i zrobić to tak, żeby nie wcisnąć tego syfu głębiej?Następnie czym smarować ww. elementy?Zastanawiałem się nad jakimś suchym smarem, żeby brud nie przyklejał się do niego, który podczas działania zdzierałoby warstwy ocynku, czy co tam jest - na pewno źle wpłynęłoby to na prace okien.A może, jak stolarka chodzi dobrze, to nie warto się za to zabierać - nawciskamy piach i pył jeszcze głębiej i tylko zaszkodzimy zamiast pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 21.07.2023 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Cześć, po zakończonej budowie przydałoby się zakonserwować okucia okien (PCV), bramy i drzwi. Ktoś poleci jakim środkiem zmyć zalegający pył (zapewne zatopiony w smarze) i zrobić to tak, żeby nie wcisnąć tego syfu głębiej? Następnie czym smarować ww. elementy? Zastanawiałem się nad jakimś suchym smarem, żeby brud nie przyklejał się do niego, który podczas działania zdzierałoby warstwy ocynku, czy co tam jest - na pewno źle wpłynęłoby to na prace okien. A może, jak stolarka chodzi dobrze, to nie warto się za to zabierać - nawciskamy piach i pył jeszcze głębiej i tylko zaszkodzimy zamiast pomóc? W przypadku konserwacji okuć i okien nie ważne są polecenia "kogoś" i "czegoś". Producent okien ma obowiązek przygotować informację o wymaganiach dotyczących obsługi okien, a sprzedawca ma obowiązek ją Panu dostarczyć wraz z oknami. Pana zadaniem jest postępować zgodnie z wydanymi zaleceniami. W art.36e ustawy O wyrobach budowalnych czytamy: Producent, który nie dopełnia obowiązków dołączania lub udostępniania wraz z wyrobem budowlanym, podlegającym obowiązkowi oznakowania CE lub znakiem budowlanym instrukcji stosowania, instrukcji obsługi lub informacji dotyczących bezpieczeństwa użytkowania podlega karze pieniężnej w wysokości do 10 000 zł. Karą dla sprzedawcy za niedostarczenie takiej informacji o ile producent ją wydał jest Pańskie prawo do reklamacji w trybie braku zgodności towaru z umową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilange 21.07.2023 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 @T12345T, dzięki, właśnie napisałem do producenta o instrukcję, tam pewnie znajdę info czym to mogę zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 21.07.2023 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 @T12345T, dzięki, właśnie napisałem do producenta o instrukcję, tam pewnie znajdę info czym to mogę zrobić. No i słusznie, bo gdyby z oknem w przyszłości, co nie daj Boże, działo się coś złego, nie będzie mógł powiedzieć, że to z powodu błędów użytkownika w konserwacji i takie tam inne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.07.2023 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Chciałbym zobaczyć tak dokładną instrukcję. A może wystarczy że przeczytam to co przekazuję klientom.... ? Po budowie warto dobrze umyć okna. Jeśli są zapylone - to odkurzyć. Jak pył jest zatopiony w smarze (raczej tylko gdy okno było smarowane w trakcie robót) to wytrzeć papierowym ręcznikiem (lub nawilżoną ściereczką do mycia ) z nadmiaru brudu. Jak spotykam zasyfione okno, to do "rozruszania" go używam zwykłego WD40 lub pochodnych. Rozpuszczone nieczystości spłyną w rowek okuciowy. Potem do właściwego nasmarowania używam dedykowanych okuciom środków. Z mojego doświadczenia - nikt aż tak nie dba o okna a zaproszenie na przegląd dostaję średnio po 15 latach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts