Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia ścieków - ciężkie warunki

szymm14

Recommended Posts

Witam,

Prześledziłem kilka wątków na tym forum (watek z rankingiem w połowie,

ale czytam), postanowiłem opisać sytuację, może będziecie w stanie coś doradzić. Więc:

• gleba gliniasta, ktoś kiedyś robił odwiert, 2.5m i dalej glina, wody gruntowe wysoko, w połowie działki mamy studnię, lustro wydy jest 1.5m poniżej gruntu, z drugiej strony za płotem sadu jest droga a za nią rów, który aktualnie jest suchy, jesienią i wiosną potrafi być pełny po brzegi
  • spory spadek w kierunku ogrodu, działka ma gdzieś 100m długości, różnica wysokości to ok 2m
  • aktualny stan osobowy to 6, czasem może być 8 okazjonalnie, ale z biegiem czasu stan osobowy będzie się raczej zmniejszał
  • sad, gdzie będzie oczyszczalnia ma 30x20m, sad jest stary, byłoby super gdyby jak najmniej ucierpiał
  • stan aktualny to stare szambo na baniach, rura z domu żeliwna 100 (lata 70), wychodzi z domu na głębokości 80-100cm

Co już patrzyłem:

• biorock - były oględziny, ale gość był mocno sceptyczny, monoblok 3 + 6xtunele graf 300l, ok 30 tys beż doprowadzenia elektryki do przepompowni, piasku i kamieni, koparki, ciągu wentylacyjnego itd.
  • traidenis - wiem wiem, naczytałem się opinii instalatorów, z drugiej strony może słabo szukam ale nie mogę znaleźć opinii negatywnych użytkowników, nv2 + studnia w nasypie, wycena 18 tys bez kamienia i koparki, jedyne co mnie odpycha to info sprzed 10 lat że oprożnianie wymaga demontażu dyfuzora. Będzie jeszcze konkurencja.

I to tyle, szukam rozwiązania które nie będzie wymagało zaglądania codziennie czy coś się nie popsuło... jestem świadom, że nie ma rozwiązań bezobsługowych.

Piszę z zachodniego podlasia, jeśli macie w okolicy kogoś do polecenia, będę wdzięczny.

Edytowane przez szymm14

[*] traidenis - wiem wiem, naczytałem się opinii instalatorów, z drugiej strony może słabo szukam ale nie mogę znaleźć opinii negatywnych użytkowników, nv2 + studnia w nasypie, wycena 18 tys bez kamienia i koparki, jedyne co mnie odpycha to info sprzed 10 lat że oprożnianie wymaga demontażu dyfuzora.

To oczyszczalnia bez osadnika wstępnego i z uwagi na stożek na dnie, nie ma za dużej pojemności. Jednak już dawno się tematem tych oczyszczalni nie zajmowałem i nie znalazłem informacji o ich pojemności :( . Dla modelu NV2, producent podaje wybieranie osadu 1-2 razy w roku. Jednak to chyba przy średnim obciążeniu, bo przy pełnych dla 8 osób to ja bym nie mniej niż 3 razy ją opróżniał. Uważam, że za ma za małą pojemność na dłuższe gromadzenie osadu. Kolejny minus to przy tak ciężkich warunkach to sposób działania. Jest to moja prywatna opinia, ale oczyszczalnia o małej pojemności, działająca na zasadzie " ile wleci tyle wyleci " jest podatna na większe zrzuty ścieków i trzeba z tym uważać. Lepiej by się sprawdzała też czyszczalnia przepływowa, która to buforuje większą pojemnością lub jakaś z porcjowaniem ścieków tak jak mają to sbr. W dodatku nie ma tam, żadnego sterowania, czy sposobu do zmiany sposobu działania. U każdego są inne ścieki i trzeba zawsze " mieć jakąś furtkę ", aby to podregulować. Po za tym nie polecam studni chłonnych, a ich realizacja w nasypie to już katastrofa. Nasyp musi być realizowany z drenażem, gdyż wówczas ma odpowiednią powierzchnię oraz dużą warstwę żwiru po całości jako podsypki. Dla 6 osób to w nasypie nawet dwa ciągi rur nacinanych po 26m bym zrobił, czy też 3 po 18m. Wyjdzie sporo, ale to takie minimum. Studnia chłonna w nasypie będzie może 1/3 takiego nasypu i możesz od razu dać sobie spokój z takim wykonawcą, który to Ci reklamuje. Jednak tak na serio, to teraz zapytaj go o różnicę w cenie za taki drenaż. Zobaczysz wówczas ile robota tak jak trzeba kosztuje. Po drodze do nasypu musi też być pompa, której działanie bez problemów jest najważniejsze. Dlatego warto sprawdzić w ofercie jaka jest tam konkretnie pompa. Polecam EBARA Best one MA lub tańszą optima ma. Montowałem i długo działały :)

To oczyszczalnia bez osadnika wstępnego i z uwagi na stożek na dnie, nie ma za dużej pojemności. Jednak już dawno się tematem tych oczyszczalni nie zajmowałem i nie znalazłem informacji o ich pojemności :( . Dla modelu NV2, producent podaje wybieranie osadu 1-2 razy w roku. Jednak to chyba przy średnim obciążeniu, bo przy pełnych dla 8 osób to ja bym nie mniej niż 3 razy ją opróżniał. Uważam, że za ma za małą pojemność na dłuższe gromadzenie osadu. Kolejny minus to przy tak ciężkich warunkach to sposób działania. Jest to moja prywatna opinia, ale oczyszczalnia o małej pojemności, działająca na zasadzie " ile wleci tyle wyleci " jest podatna na większe zrzuty ścieków i trzeba z tym uważać. Lepiej by się sprawdzała też czyszczalnia przepływowa, która to buforuje większą pojemnością lub jakaś z porcjowaniem ścieków tak jak mają to sbr. W dodatku nie ma tam, żadnego sterowania, czy sposobu do zmiany sposobu działania. U każdego są inne ścieki i trzeba zawsze " mieć jakąś furtkę ", aby to podregulować. Po za tym nie polecam studni chłonnych, a ich realizacja w nasypie to już katastrofa. Nasyp musi być realizowany z drenażem, gdyż wówczas ma odpowiednią powierzchnię oraz dużą warstwę żwiru po całości jako podsypki. Dla 6 osób to w nasypie nawet dwa ciągi rur nacinanych po 26m bym zrobił, czy też 3 po 18m. Wyjdzie sporo, ale to takie minimum. Studnia chłonna w nasypie będzie może 1/3 takiego nasypu i możesz od razu dać sobie spokój z takim wykonawcą, który to Ci reklamuje. Jednak tak na serio, to teraz zapytaj go o różnicę w cenie za taki drenaż. Zobaczysz wówczas ile robota tak jak trzeba kosztuje. Po drodze do nasypu musi też być pompa, której działanie bez problemów jest najważniejsze. Dlatego warto sprawdzić w ofercie jaka jest tam konkretnie pompa. Polecam EBARA Best one MA lub tańszą optima ma. Montowałem i długo działały :)

Dzięki wielkie za wyczerpującą wypowiedź. Te 8 osób to poryw raz na święta. Jeśli chodzi o ilość ścieków to jest ona raczej poniżej średniej, 3m3 zapełniliśmy w 2 tygodnie (dno szamba jest raczej zamulone, więc mało przepuszczalne). Dam znać jak wygląda oferta tego traidenis z wymienionym rozsączeniem i jaką pompę oferują. Nie jest to mój faworyt, ale są w terenie naszym więc zaprosiłem.

Firma oferująca Biorock dała mi też ulotki z oczyszczalniami firmy Graf one2clean i August, co myślicie o tych rozwiązaniach w moich warunkach?

Może znajdzie się ktoś, kto poleci dobrą firmę w podlaskim albo wschodnim mazowieckim.

@WojtekINST jeszcze raz dzięki :)

Firma oferująca Biorock dała mi też ulotki z oczyszczalniami firmy Graf one2clean i August, co myślicie o tych rozwiązaniach w moich warunkach?

Oczyszczalnia GRAF OnewClean nie montowałem, ale i tak bym jej nie wybrał z uwagi na to co ma w środku. Nie jest dzielona na komory w pełni, tylko do połowy od góry. Jak się zgromadzi osad i tłuszcze to nie wiem jak to będzie działać. Wolę pełne przegrody i minimum dwie komory jak to ma być sbr, a jeśli nie to nawet trzy, aby był osobny osadnik gnilny na końcu z recyrkulacją osadu. Ta druga, czyli August AT to już na pewno nie z uwagi na samą konstrukcję. Ona jest zrobiona tylko z płyty i w dodatku jest pionowa. Mała wytrzymałość, a w dodatku nie polecam w glinie pionowych oczyszczalni. Jest jeszcze problem z pojemnością bo AT6 ma tylko 2,34m3. To bardzo mało i w dodatku regulujesz wszystko ręcznie, poprzez rząd zaworów w środku. Nie polecam, bo widziałem jak to działa. Czym więcej osadu to tym częściej to trzeba regulować. Ja wolałem mieć elektrozawory i sterownik, aby tego nie robić ręcznie :(

Możesz oczywiście każdą z nich brać do wyceny, ale najważniejsze jest w tym, aby miały one jednakowe rozwiązanie w nasypie. Dlatego patrząc po działce określ ile wejdzie nasypu, potem powiedz im ile ma być ciągów drenażu w nim, aby było tak samo. Na końcu zaś podkreślisz, że dobra pompa i mają podać jej model lub od razy Ty mówisz jaka oraz zbiornik przepompowni, który tam gdzie działa pompa ma 0,8m średnicy, aby był zapas :) . Ja często brałem taką P60-80 z pompą Ebara i dobrze to działało.