karola43 23.07.2023 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Witam , Poszukuje opinii na temat tej pompy Pompa Ciepła Vaillant aroTherm split VWL75/5AS ,czy to dobry wybór? Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 26.07.2023 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 (edytowane) Też rozważam Vaillanta split w połączeniu z fotowoltaiką. Do tej pory byłam sceptyczna jeśli chodzi o pompy i fotowoltaikę, ale odkąd nasz kochany rząd wyrywa na wydrę pieniądze od ludzi, chyba trzeba. Ceny na przestrzeni lat trochę jednak spadły, technologia tez poszła chyba do przodu, więc chyba pora.Planuję budowę domu 82 m.kw. i jestem na etapie projektowania systemu. Ciekawa jestem, czy firma, która będzie robiła wycenę zaproponuje odpowiednią moc pompy i paneli. Może koledzy z forum podpowiedzą jakiego błędu się wystrzegać przy projektowaniu mocy pompy i paneli? Czy przy pompie z fotowoltaiką robić grubszą wylewkę na podłogówce? Czy ma sens robienie takiego akumulatora? Czy taryfa G12 nie ma sensu w takiej sytuacji - co o tym myślicie? Edytowane 26 Lipca 2023 przez asbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.07.2023 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Witam , Poszukuje opinii na temat tej pompy Pompa Ciepła Vaillant aroTherm split VWL75/5AS ,czy to dobry wybór? Proszę o opinie. Taka średnia. Są od niej lepsze są i gorsze. Może koledzy z forum podpowiedzą jakiego błędu się wystrzegać przy projektowaniu mocy pompy i paneli? Zrobić OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 26.07.2023 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Taka średnia. Są od niej lepsze są i gorsze. Zrobić OZC. to na pewno, czy komuś z forum można zlecić? Podpowiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 26.07.2023 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 czy w stosunku jakości do ceny ten Vaillant jest ok, czy lepiej coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 26.07.2023 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Witam , Poszukuje opinii na temat tej pompy Pompa Ciepła Vaillant aroTherm split VWL75/5AS ,czy to dobry wybór? Proszę o opinie. na jakiej podstawie ustaliłać, że taka właśnie moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.07.2023 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 na jakiej podstawie ustaliłać, że taka właśnie moc? Na podstawie OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 26.07.2023 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Na podstawie OZC pytam, bo mój sprzedawca nie widząc projektu ani OZC, znając jedynie powierzchnię użytkową ustalił, że potrzebuje pompę 5 kW, natomiast inny stwierdził, że do domku 82 m.kw. nie ma odpowiednio małej pompy Nie mam jeszcze zrobionego OZC, ale przypuszczam, że jeśli chodzi o tego Vaillanta split, to wystarczająca będzie ta najmniejsza moc, czyli 3,6 KW. Dom zaczynam budować na wiosnę. Chciałbym jednak, żeby ktoś to dobrze policzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 26.07.2023 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 to na pewno, czy komuś z forum można zlecić? Podpowiecie? Zlecić kol.Asoltowi Zrobi to profesjonalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 26.07.2023 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Na podstawie OZC Czy zechcesz mi zrobić OZC? Wysłałam CI wiadomość prywatną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 27.07.2023 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Taka średnia. Są od niej lepsze są i gorsze. Zrobić OZC. a taka pompa będzie lepsza? https://x-pv.pl/pl/p/Pompa-ciepla-Panasonic-Split-KIT-ADC07K3E5-WH-ADC0309K3E5-WH-UDZ07KE5/1130?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=5508328400&gclid=Cj0KCQjwiIOmBhDjARIsAP6YhSVb89t8PTmttej-n1x-ewgUjg5Ugv_fRBXmwGxAblRFbqetUDd7Dp8aAlhUEALw_wcB pewnie będzie o mocy około 5 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.07.2023 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 (edytowane) Tamta była 7kW ta jest 5kW a jaką potrzebujesz nie mam pojęcia -> OZC Natomiast taka pierwsza ocena na podstawie parametrów powinna przebiegać jak poniżej: 1. Sprawdź moc na etykiecie energetycznej dla naszego klimatu i porównuj pompy ze zbliżoną/identyczną mocą. Znam pompy co jedna ma w nazwie 9kW druga 12kW a obie w karcie energetycznej 8kW. I są to zawsze wartości dla 35*C i 55*C i dla trzech rodzajów klimatu (ciepły, umiarkowany, zimny). 2. Sprawdź sprawność sezonową ɳs (eta s) wyrażoną w procentach. Ponownie podawane dla 35*C i 55*C i klimatów. 3. Ufaj tym, którzy nie utrudniają ci znalezienia tych informacji PS Warto też wybrać na takim czynniku, który ma mniejszy GWP/ODP (wpływ na klimat, warstwę ozonową) i nie dokładać sobie obowiązków i papierologi z rejestracją w CRO. edycja: literówka. dzięki asolt. Edytowane 27 Lipca 2023 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 27.07.2023 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Tamta była 7kW ta jest 5kW a jaką potrzebujesz nie mam pojęcia -> OZE Natomiast taka pierwsza ocena na podstawie parametrów powinna przebiegać jak poniżej: 1. Sprawdź moc na etykiecie energetycznej dla naszego klimatu i porównuj pompy ze zbliżoną/identyczną mocą. Znam pompy co jedna ma w nazwie 9kW druga 12kW a obie w karcie energetycznej 8kW. I są to zawsze wartości dla 35*C i 55*C i dla trzech rodzajów klimatu (ciepły, umiarkowany, zimny). 2. Sprawdź sprawność sezonową ɳs (eta s) wyrażoną w procentach. Ponownie podawane dla 35*C i 55*C i klimatów. 3. Ufaj tym, którzy nie utrudniają ci znalezienia tych informacji PS Warto też wybrać na takim czynniku, który ma mniejszy GWP/ODP (wpływ na klimat, warstwę ozonową) i nie dokładać sobie obowiązków i papierologi z rejestracją w CRO. dzięki, widzę, że jeszcze sporo musze się poduczyć w tym temacie czy to znaczy, że obie te pompy (Vaillant i Panasonic), które rozpatruję są pod tym względem słabe? Co musi w sobie mieć taka pompa, żeby mieć mniejszy wpływ na środowisko? czy chodzi o czynnik chłodzący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.07.2023 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Tamta była 7kW ta jest 5kW a jaką potrzebujesz nie mam pojęcia -> OZE .... Warto też wybrać na takim czynniku, który ma mniejszy GWP/ODP (wpływ na klimat, warstwę ozonową) i nie dokładać sobie obowiązków i papierologi z rejestracją w CRO. OZE z mocą nie ma nic wspólnego, OZC i owszem. Co do czynnika to wyboru praktycznie nie ma, jest R32 praktycznie we wszystkich modelach u wszystkich producentów dla pomp przeznaczonych do budynków mieszkalnych. R410A rzadko stosowany raczej w chillerach i dużych agregatach, R290 stosowany w wiekszosci w monoblokach, R744 tez stosowany rzadko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.07.2023 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 dzięki, widzę, że jeszcze sporo musze się poduczyć w tym temacie czy to znaczy, że obie te pompy (Vaillant i Panasonic), które rozpatruję są pod tym względem słabe? Nie pisałem, że sa słabe. Pisałem tylko ogólną procedurę co i jak sprawdzać. Ale nie patrzyłem na konkretne wartości dla tych pomp. Musisz już poszukać na stronach producentów. Co musi w sobie mieć taka pompa, żeby mieć mniejszy wpływ na środowisko? czy chodzi o czynnik chłodzący? Tak czynnik. Tak jak opisał to asolt. PS Jasne, że OZC a nie OZE, literówka. O OZC pisałem w 3 poście, czyli raz mi się udało tarfić w klawiaturę prawidłowo a raz nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts