Pascall 08.01.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Witam Mam pytanie: czy Urzad Skarbowy moze chciec sprawdzic, skad wzielismy pienadze na budowe domu ?. Zdaje sie ze mam "życzliwych sasiadow " ktorych w "oczy kole" to ze sie buduje a tylko ja z rodziny pracuje. Czy musze udowadniac w US skad wzialem pieniadze ?? Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 08.01.2005 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 To niekoniecznie życzliwi sąsiedzi , skarbowy ma niestety prawo dociekać, skąd wziąłes pieniądze na samochód, dom itp. Mojego ojca, niestety, to spotkało - dodam, że z PIT-u wynikało, że stac go bez problemu na samochód. Jak zobaczyłam jaki kwit kilkustronicowy musiał wypełnić np. stałe opłaty, ile na jedzenie, na chemię (pani życzyła sobie np. pokwitowań wpłat za telefon i energię elektryczną!!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 08.01.2005 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Jak najbardziej może. Jeśli tylko Ty pracujesz i masz "życzliwych sąsiadów" to jest to nawet dosyć prawdopodobne. Z tego co wiem, jeśli nie masz pokrycia w zarobkach, to US może obarczyć Cię 75% podatkiem z powodu nieujawnionych źródeł dochodu. Dlatego lepiej zabezpieczyć się zawczasu. Ostatnio był nawet na ten temat wątek:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=34373 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 08.01.2005 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Dziekuje za podpowiedz, wlasnie przeczytalem ten watek i wyczytalem min.: "Zwolnienie polega na tym, że nie płaci się podatku od kwoty darowizny do wysokości 9637 zł, jeżeli pochodzi ona od jednego darczyńcy, lub 19 274 zł, gdy pochodzi od wielu darczyńców (np. matki i ojca osobno). Jeżli przeznaczasz ją na cele budowlane to masz jeszcze x2." No wiec taka suma darowizny mi spokojnie wystarczy, spiszemy umowe i czesc. Pytanie tylko czy taka umowa musi byc potwierdzona notarialne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawkin 08.01.2005 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Każda umowa darowizny musi byc zawarta w obecności notariusz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.01.2005 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Każda umowa darowizny musi byc zawarta w obecności notariusz... Podaj podstawę prawną... W US chcą tylko by rejestrować te umowy które przewyższają kwotę zwolnioną od podatku. Jeśli kwota jej nie przekracza to niektóre urzędy zalecają tylko zgłąszanie takich umów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gtca 08.01.2005 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Każda umowa darowizny musi byc zawarta w obecności notariusz... Jestem po rejestracji takiej umowy w US - nikt ode mnie nie wymagał żadnego notariusza. Może co kraj (miasto, dzielnica) to obyczaj. pozdr Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.01.2005 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Dziekuje za podpowiedz, wlasnie przeczytalem ten watek i wyczytalem min.: "Zwolnienie polega na tym, że nie płaci się podatku od kwoty darowizny do wysokości 9637 zł, jeżeli pochodzi ona od jednego darczyńcy, lub 19 274 zł, gdy pochodzi od wielu darczyńców (np. matki i ojca osobno). Jeżli przeznaczasz ją na cele budowlane to masz jeszcze x2." No wiec taka suma darowizny mi spokojnie wystarczy, spiszemy umowe i czesc. Pytanie tylko czy taka umowa musi byc potwierdzona notarialne ?? O tym x2 słyszałem już kilkukrotnie kednak nie mogę tego doczytać w ustawie - źródło: http://bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jn&akt=nr17103229 W art. 4 ust. 1 pkt 5 kwota faktycznie wynosi 19274 ale nigdzie tam nie widzę zapisu "x2" na cele mieszkaniowe... no chyba, że a tym źródle jest błąd . Zobaczę to jeszcze w pracy. Pascall czy możesz podać swoje źródło? ewentualnie jeśli to jest drukowane to sprawdzić czy jakaś nowelizacja nam tego "x2" nie zabrała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 08.01.2005 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Pascall czy możesz podać swoje źródło? ewentualnie jeśli to jest drukowane to sprawdzić czy jakaś nowelizacja nam tego "x2" nie zabrała? Moim zrodlem jest tylko TEN WATEK , wiec chetnie dołacze sie do Twojego pytania o źródło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 08.01.2005 23:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 W ustawie o podatku od spadków i darowizn w punkcie 4 wyczytałem: "Zwalnia sie od podatku:- Nabycie w drodze darowizny pieniędzy lub innych rzeczy przez osobę zaliczoną do I grupy podatkowej w wysokości nieprzekraczającej 9.637 zł od jednego darczyńcy, a od wielu darczyńców łącznie nie więcej niż 19.274 zł w okresie 5 lat od daty pierwszej darowizny, jeżeli pieniądze te lub rzeczy obdarowany przeznaczy na wkład budowlany lub mieszkaniowy do spółdzielni, budowę lokalu w małym domu mieszkalnym, budowę domu jednorodzinnego albo nabycie lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość" Wynika z tego ze kwota 19.274 to max i juz sie jej nie mnozy x2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 08.01.2005 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Ale darowizn może być więcej jedna od obojga rodziców dla syna druga dla synowej trzecia dla wnuczka i już mamy 3x19274,-. Byle dziadkom starczyło oszczędności na darowizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 10.01.2005 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 W ustawie o podatku od spadków i darowizn w punkcie 4 wyczytałem: "Zwalnia sie od podatku: - Nabycie w drodze darowizny pieniędzy lub innych rzeczy przez osobę zaliczoną do I grupy podatkowej w wysokości nieprzekraczającej 9.637 zł od jednego darczyńcy, a od wielu darczyńców łącznie nie więcej niż 19.274 zł w okresie 5 lat od daty pierwszej darowizny, jeżeli pieniądze te lub rzeczy obdarowany przeznaczy na wkład budowlany lub mieszkaniowy do spółdzielni, budowę lokalu w małym domu mieszkalnym, budowę domu jednorodzinnego albo nabycie lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość" Wynika z tego ze kwota 19.274 to max i juz sie jej nie mnozy x2. Tak owszem to jest prawda, ale tylko częściowo ponieważ tyczy się celów budowlanych,a poza tym możesz przyjąć i 20 darowizn bez ograniczenia wspolnego limitu, tyle że nie pisze sie w nich że na cele budowlane. Oczywiście darowizny muszą być od różnych osób i w kwotach zwolnionych od podatku, czyli w pierwszej grupie podatkowej te 9637 zł, w drugiej coś ponad 7 tys, a w trzeciej ponad 4 tys., a dodatkowo od tych samych osób możesz przyjąć maxymalnie 19 tys z kapeluszem na cele mieszkaniowo-budowlane, czyli w sumie można uzbierać na darowiznach na całą budowę i jeszcze brykę jeśli masz rodzicow teściów dziadkow ciocie i wujków o to ho ho i do tego jeszcze x 2 bo na ciebi i na żonę. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.01.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Medyk - wcale nie jestem pewny, czy jeśli zużyjesz te 19 tys od I grupy podatkowej to możesz od nowa pożyczać bez podatku od następnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 11.01.2005 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Medyk - wcale nie jestem pewny, czy jeśli zużyjesz te 19 tys od I grupy podatkowej to możesz od nowa pożyczać bez podatku od następnych. Wiadomość jest raczej pewna bo bylem w US, a i jeszcze jedno te 19 tys z kapeluszem na cele mieszkaniowo-budowlane możesz dostać dopiero po uzyskaniu pozwolenia na budowę. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 11.01.2005 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Gdyby było inaczej niż piszę to by oznaczało, że poza celami mieszkaniowymi nie można dostać ani zlotowki bez odprowadzania podatku, bo art. 4 ustawy o podatku od spadków i darowizn mówi wyraźnie tylko o tym celu, natomiast w art 9 tejże ustawy nic nie ma na temat celow, ani o ograniczeniach poza ograniczeniami od jednej osoby,a mianowicie:art9 pkt1 Opodatkowaniu podlega nabycie przez nabywcę, od jednej osoby, wlasności rzeczey i praw majątkowych o czystej wartości przekraczającej:1) 9637 zł- jeżeli nabywcą jest osoba zaliczana do I grupy podatkowej2) 7276 zł- jeżeli nabywcą jest osoba zaliczana do II grupy podatkowej 3) 4902 zł- jeżeli nabywcą jest osoba zaliczana do I grupy podatkowejPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gtca 12.01.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Tak jak pisałem wcześniej - rejestrowałem te umowy w US i tam uzyskałem potwierdzenie (ale "na gębę"), że mogę x2 . W umowach darowizn celowych napisane jest , że jest to darowizna celowa (na budowę) w umowach dowolnych - nie napisaliśmy jaki jest cel Był na ten temat artykuł w Rzeczpospolitej i tam jest dośc dokładnie opisany cały mechanizm. Cytat z tego artykułu: ...Przedmiotem darowizny mogą być pieniądze oraz rzeczy, np. materiały budowlane. Zwolnienie to obowiązuje również po przekazaniu w drodze darowizny działki pod budowę domu mieszkalnego. Co ważne, przysługuje ono niezależnie od tzw. kwoty wolnej od podatku, o którą pomniejsza się wszystkie spadki i darowizny, bez względu na to, co jest ich przedmiotem. Kwota wolna wynosi obecnie dla I grupy podatkowej 9637 zł. Podatek płaci się zawsze od wartości darowizny pozostałej po uwzględnieniu kwoty wolnej i wartości objętej ulgami. ...Jeszcze korzystniej przedstawia się to, jeżeli np. rodzice syna obdarują pieniędzmi na ten cel i syna, i synową. Będą to cztery darowizny: od matki dla syna, od ojca dla syna, od teściowej dla synowej i od teścia dla synowej. Wartość każdej z nich należy pomniejszyć o kwotę ulgi mieszkaniowej w wysokości 19 274 zł, skoro każde z małżonków otrzymało darowiznę na cele mieszkaniowe od więcej niż jednej osoby, i o dwie kwoty wolne (9637 zł x 2 =19 274 zł), skoro każde otrzymało darowiznę od dwu osób. Nie będzie więc podatku od darowizn, jeżeli rodzice syna podarują na cele mieszkaniowe synowi i synowej łącznie sumę nieprzekraczającą 77 096 zł. " pozdr Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 12.01.2005 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Potwierdzam co napisał gtca (łącznie z kwotami). Przetestowałem osobiście. Umowa nie musi być nawet rejestrowana, wystarczy złożyć oświadczenie darczyńców i obdarowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 12.01.2005 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Czy musze udowadniac w US skad wzialem pieniadze ??. Mój znajomy artysta miał ostatnio takie tete-a-tete w US. Jak wszyscy artyści - korzysta z prawa do odliczenia 50% tzw. kosztów uzyskania przychodu. Urząd go wezwał i pyta: -skąd miał Pan na mieszkanie? - Zarobiłem, o proszę! - powiedział kolega i zaprezentował PITy - No tak, - powiedział urząd - ale pan tu odliczył 50% kosztów, więc chyba je pan poniósł....Skoro je pan odliczył.....To tych pieniędzy nie ma. Więc za co pan kupił to mieszkanie, bo chyba nie za to co zostało??? - Eeeee - powiedział kolega zbity z pantałyku - eeee.... - No tak - ciągnął urząd czując miękkiego przeciwnika - jeśli pan takie koszty odliczył a ich nie poniósł to należy się jeszcze podatek. Urząd jeszcze długo dowodził swoich racji. Gdyby komuś z Was przydarzyła się taka heca pamiętajcie, że są to ZRYCZAŁTOWANE koszty uzyskania przychodu. Urząd nie ma prawa do interpretacji jak w przypadku kolegi-artysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts