Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowy czy uzywany

Recommended Posts

Witam wszystkich

Forum czytam o dluzszego czasu, i stoje przed wyborem:

-czy kupic uzywany dom typu "kostka" za ok 180tys zl

-czy kupic dzialke ok 500m2 (40tys zl), i postawic na niej dom np z firmy Drevimed za ok 120tys zl

Za malo jeszcze wiem, aby oszacowac, ktora opcja wyjdzie drozej

Z licznych wypowiedzi wynika, ze wybudowanie domu ponizej 300 tys zl jest niemozliwe, a to dla mnei kwota niestety zbyt duza.

Z drugiej strony remont starego domu tez nie jest tani...

Moim zdaniem dom wybudowany kilkanaście lat temu a pewnie tak jest z tą Twoją "kostką" należy dokładnie sprawdzić, przynajmniej to co się da zobaczyć. Musisz mieć świadomość że materiały wtedy używane do budowy były raczej marnej jakości. Izolacja albo jest słaba albo wcale, okna, ściany (jak ocieplone), instalacje co, wod kan, kotłownia, widziałem kilka takich domków w elektrycznej instalacji z aluminium (2x1,5) na gniazda :o . Jak policzysz później koszt remontu to może się okazać że naprawdę dużo dołożysz. Może tak być choć nie musi oczywiście.

Co do nowego to zależy gdzie budujesz w W-wie będzie to inny koszt i inny w Suwałkach. Czy systemem gospodarczym czy chcesz aby firma postawiła i oddała pod klucz.

Te 300 tyś. zł to jest zależne od tego jaki dom chcesz stawiać. Ja postawiłem o pow. parter 100m2 i poddasze ok 70m2 (nie będzie na razie zamieszkałe) szacuję że pod klucz z meblami wyniesie mnie mniej niż 200 tyś zł i to sporo mniej.

Pozdrawiam

czy ktos budowal dom z tej firmy?

http://www.drevimed.pl/

Np dom D1 to koszt oko 110 tys zl

Czy ktos moglby zerknac w projekt i oszacowac jakie niezbedne koszty musze jeszcze poniesc?

Dzialke mam juz na oku, media sa w granicy (gaz, woda, el., brak kanalizacji)

Z tego co sobie wyliczylem to:

-podpiecie mediow

-pokrycie dachu

-instalacja CO

-ogrodzenie

-szambo

-sciany podlogi itp, plus wyposazenie

Czy zapomnialem o jakims kluczowym i drogim elemencie?

Znowu daje znać moje "uczulenie miejscowe" na bardzo korzystne oferty budowy "pod klucz" - bo po przejrzeniu opisu D1 wygląda, że firma Drevimed jest w stanie na poziomie 100 kzł wybudować CALY dom !!!

Wygląda tylko na to że

1) brak fundamentu

2) dach kryty tylko papą

3) c.o. prawdopodobnie możliwe tylko elektryczne (np. grzejniki) - co może nie być wadą, bo domek jest niewielki metrażowo i ocieplony (nie przewiduje się doprowadzenia gazu ani instalacji gazowej) - ale sam będziesz musiał c.o. sobie zrobić

No i pod warunkim że chcesz dom drewniany - proponuję poczytać wątek o "kanadyjczyku" - co prawda te domy Drevimedu to nie kanadyjczyki, tylko domy z bali, ale

1) zagrożenie pożarem

2) zagrożenie pasożytami

są zbliżone

No i uważaj: jeżeli firma da ci propozycję przedpłaty, tzn. np. 30% wartości inwestycji wpłacasz, a oni dopiero wchodzą na działkę, to MIEJ SIE NA BACZNOSCI ! Byc może chcą cię orżnąć .... Jak na razie, żeby nie mówić tylko o teorii - zapytaj o wycenę bezpośrednio w firmie (na website firmy dane mogą być nieaktualne). Zapytaj też gdzie możesz zobaczyć, co już wybudowali.

pozdrawiam - Krzysiek

na szczescie niedaleko stoi dom wybudowany przez ta firme, wiec nie obawiam sie , ze to firma "krzak"

Nie jest to tez dom "pod klucz", raczej traktowalbym to jako stan surowy zamkniety, a po dodaniu ceny fundamentow i pokrycia dachu wyjdzie przeciez zupelnie normalna cena.

1) slusznie zwrociles uwage na brak ceny fundamentow (z tego co wiem jest to plyta betonowa)

2) o pokryciu dachu wiem - ale za doplata oczywiscie poloza to co bede chcial

3) Czemu uwazasz ze tylko elektryczne? Przeciez mozna np w lazience wydzielic niewielka przestrzen i zamontowac tam kociol CO. Przy technologii drewnianej nie trzeba nic kuc, aby pociagnac dodatkowe rury wiec to nie jest chyba problem?

Czy ktoś mieszka w tym domu. co stoi ? Zorientuj się czy są jeszcze jakieś domy zbudowane przez tę firmę.

Czemu ogrzewanie elektryczne ? - No bo firma w domu nie robi żadnej instalacji c.o., jak wynika z opisu D1

Co do kotła w łazience - odradzam. Sam mam domek 100 m2 (parterowy) z dwiema łaziekami, z których jedna jest zbliżona wielkością do tej w D1 -> tam nie ma miejsca na kocioł gazowy + zasobnik na ciepłą wodę (u nas to jest w oddzielnym pomieszczeniu gospodarczym). Nie polecałbym kotła 2-funkcyjnego, tylko 1-funkcyjny z zasobnikiem i cyrkulacją ciepłej wody.

Jak będziesz grzać c.w.u. prądem, to nie potrzebujesz oddzielnego kotła grzewczego.

W pierwszym przybliżeniu ogrzewanie co, cwu i gotowanie na prąd wcale nie musi wyjść bardzo drogo i nie wiadomo czy droższa inwestycja np. w gaz się zwróci: należałoby wziąć z projektu zapotrzebowanie na energię cieplną [kW] dla warunków obliczeniowych.

Co do płyty fundamentowej: może się tak zdarzyć że stojąca na niej drewniana konstrukcja ściany będzie za blisko gruntu i będzie zamakać (choćby od odpryskujących od gruntu kropel deszczu), co spowoduje jej plesnienie, gnicie czy co tam.

pozdr - Krzysiek

Podejrzewam Marx,że do tej pory niewiele miałeś wspólnego z budownictwem.Większości ludzi wydaje się ,ze remont to małe piwo w porównaniu z budową domu.Otóż nic bardziej mylnego!Finansowo wyjdzie drożej,ponieważ remont takiej kostki oceniam na minimum 100 tyś. zł.Z drugiej strony nie będziesz zadowolony z efektu remontu,ponieważ ograniczają Ciebie ściany tego domu ,pewne rozwiązania trudno byłoby Ci zrealizować.Ja nigdy nie poszedłbym na takie rozwiązanie.No może jest jeden wyjątek,gdybym takie coś dostał w spadku albo za darmo.Powiem Ci jeszcze .że mam taki remont za sobą i uważam ,że była to jedna z najgorszych decyzji w moim życiu.W tej chwili przymierzam się do budowy nowego domu.

Musisz mieć świadomość że materiały wtedy używane do budowy były raczej marnej jakości.

nie jest aż tak źle, nie kiedy są nawet solidniejsze niż obecnie budowane, zwłasza te kostki robione z ceramiki (cegła pełna, pustaki, itd..), Zgadzam się iż miały słabą izolację termiczną i jeżeli nie było w tym kierunku remontowane to trzeba przewidzieć dodatkowe koszty.

Z licznych wypowiedzi wynika, ze wybudowanie domu ponizej 300 tys zl jest niemozliwe, a to dla mnei kwota niestety zbyt duza.

z licznych psotów też wynika iż jest to możliwe, więc realne

Za mało szczególowe pytania zadajesz :), ale

1) poczytaj jeszcze forum :) - szczególnie w dziale "Projekty"

2) spróbuj znaleźć projekt domu (np. w ofercie Muratora), który by ci odpowiadał (nie buduj domu duzego !!! - to moja rada, a mieszkam na 100 m2 - tylko parter), wybierz dom prosty w budowie (ściany: beton komórkowy+styropian, 2-spadowy dach, kryty np. blachodachówką lub papą, dom parterowy (mój stoi na działce 5.5 ara, którą kupiłem za 7.5 tys zł - Brzeszcze, na szkodach górniczych) lub z użytkowym poddaszem)

3) wez od ew. firmy wykonawczej oferte wstępną na stan surowy zamkniety

a potem kombinuj dalej ....

pozdr Krzysiek

PS Ja tak do końca nie eliminowałbym opcji zakupu starego domu - biorąc pod uwagę to, co napisali inni a ja też

z remontu wyleczylem sie definitywnie (zawazyly nie tylko opinie z forum, ale i doswiadczenia znajomych)

Pytanie bylo chyba dosc szczegolowe - czego we wskazanym projekcie brakuje (procz rzeczy ktore wymienilem). Bede dzwonil do firmy i pytal o wlasnie te rzeczy, gdyz chce skalkulowac koszty

Dom bedzie mial ok 100m2 + wiata (lub garaz). Dzialke tez znalazlem w przyzwoitej cenie, wiec to nie problem.

Zastanawiam sie czy zmieszcze na kwadratowej dzialce 500m2 dom i szambo, musze poszukac ile powinno byc ono oddalone od domu

też ciekaw jestem wrażeń ze współpracy z Drevimedem.

Na podstawie oferty na stronie już się prawie na coś zdecydowałem, ale poczekamy-zobaczymy.

Informuj Marx o postępach rozmów, ja swoją drogą też będę informował co z tego wyjdzie.

• 2 years później...

Witam,

Ja się przymierzałem do kupna domu typu kostka,ale sobie to w domu na spokojnie przeliczyłem.Dom miał kosztować 220tys zł.Najładniejsza była działka - 1050m w kwadracie.Po przeliczeniu zorientowałem się,że zostałby mi stan surowy otwarty - do wymiany instalacje,podłogi,okna itp.Do tego doszedł koszt rozbiórki.

Kupiliśmy działkę 700m za 66 tys ,stan surowy z dachem z blachodachówki (w tamtym byłe zwykła gładka,którą co najmniej trzebaby pomalować,o więźbie nie wspominam) kosztował nas pod koniec 2006 r niecałe 90tys.Obecnie mam instalacje,tynki,okna,na co wydałem niecałe 30tys.Decyzji nie żałuję i jest zajefajna sprawa patrzeć jak się mury pną do góry.

Wszystko zależy...

Ja bym się zastanowiła nad używanym domem, gdyby miał super lokalizację i rozkład wnętrz do zaakceptowania - np. dla mnie warunkiem koniecznym jest duży salon. Wiem ile kosztuje budowa nowego domu, więc jak nawet dodasz 100 tys. (na remont) do tych 180 to i tak nie jest dużo.

Wiem ze Marx juz podjal decyzje nie chce kupowac domu do remontu ale wbrew opiniom wiekszosci uwazam ze kupic dom do remontu nie jest takie zle.

Wszyscy wychwalaja budowe wlasnego domu. Moj dom buduje sie juz trzeci rok a wczesniej mialam takie "mile" dodatki:

-zalatwianie rok wszystkich papierow, pozwolen itd.

-kupno drogiego ale niedokladnego projektu- tu uklon w strone mojego architekta za utrudnianie mi wszystkiego

-pozniej pilnowanie na kazdym kroku wykonawcy

-kradzieze na budowie

-czekanie pol roku na zrobiene pradu, oczywiscie po wczesniejszym zalatwienieu przeze mnie calej papierologii

-teraz znow czekam pol roku na przylacz gazu

- zalatwienie przylacza wody itd. itd!!!!

W dodatku teraz ceny materialow i robcizny ida w gore.

Sporo osob decyduje sie na budowe domu, tak jak ja , nie majac pojecia o tej calej papierologii, uzeraniu sie z wykonawcami z hurtowniami.

Naprawde czy warto marnowac swoje zdrowie na to wszystko?

Nie wiem czy drugi raz podjelabym decyzje o budowie domu. Teraz przegladam oferty na rynku nieruchomosci i mysle ze kupienie domu to rozwiazanie o wiele prostsze i wcale nie drozsze niz budowa wlasnego.