rafal2610 24.07.2023 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 [ATTACH=CONFIG]465781[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]465782[/ATTACH] Drodzy Koledzy, Będę bardzo wdzięczny za pomoc Planuję ocieplenie stropu w domku z lat 80. Poddasze pozostaje przynajmniej na razie nieużytkowe, jednak chciałbym zminimalizować straty ciepła przez ten "promiennik" jakim jest strop. Strop jest najprawdopodobniej z pustaków ceramicznych, na pewno nie jest to tzw "powała", niemniej jednak nie wydaje się zbyt mocny. W większości miejsc strop trzyma poziom w zakresie różnic 3-4 cm, w innych dochodzi to max do 7-8 cm. Na chwilę obecną rozważam jedną z poniższych opcji: A) Wypoziomowanie legarami, wełna a na górę płyta OSB lub deska podłogowaB) Wylanie styrobetonuC) Opcja awaryjna do wiosny - położenie samej wełny jako izolacji Zastanawiam się która z nich będzie lepsza. Za styrobetonem przemawia:Szczelność, tańszy, brak mostków, prostota metody. Warstwa od 5 cm w najniższych miejscach do 12 cm w miejsach uskoków. Pytanie o obciążenie - 1 cm/m2 to ok 4-5 kg, więc będzie to 20 do 50 kg/m2. Czy po styrobetonie będę mógł chodzić (słyszałem różne opinie)? Legary, wełna i podłoga drewniana:Lżejszy, zdaje mi się też że przy takim słabszym stropie obciążenia punktowe rozłożą się wzdłuż legarów i przeniosą np 100kg równomiernie na ich punkty podparcia (pracować bedą jak belka na zginanie). Przy jakejkolwiek konieczności wzmacniania, remontu stropu mogę zawsze zdemontować i odzyskać część materiałów Położenie membrany i na nią samej wełny:Czy będzie się ona degradować od wpadających promieni słonecznych przez okna? (Tzn czy musi być załonięta od góry od UV) Z góry dziękuję za pomoc, niestety jestem laikiem w tych sprawach. Zależy mi na ociepleniu tego stropu gdyż są przez niego potężne straty ciepła. Na izolowanie całgo dachu, ścianek kolankowych na razie niestety jest brak funduszy. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts