DUNIA.MD 24.07.2023 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Jak w temacie - czy ktoś dostał lub ma wiedzę o przyznaniu i wypłaceniu dotacji z programu Czyste Powietrze na tego rodzaju kocioł.Jeśli tak proszę o podanie modelu takiego kotła. PS.Pytam bo niektórzy producenci podają na swoich stronach o 100% dotacjach do ich kotłów dwupaliwowych, czyli drewno / pellet.Czytając program Czyste Powietrze na moje rozumowanie kotły takie nie powinny być dotowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.07.2023 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Najlepiej jest zapytać tych producentów w którym punkcie programu Czyste Powietrze jest opisane ich urządzenia. Kalkulacjahttp://kalkulatordotacji.czystepowietrze.gov.plKOSZTY KWALIFIKOWANEW celu obliczenia możliwej kwoty dotacji zaznacz elementy wchodzące w skład przedsięwzięcia.Uwaga!Poniżej należy podawać kwoty netto - podatek od towarów i usług (VAT) jest kosztem niekwalifikowanym. W przypadku podania przez użytkownika kosztów brutto, rzeczywista wysokość dotacji będzie niższa, niż wyliczona za pomocą kalkulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 24.07.2023 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Najlepiej jest zapytać tych producentów w którym punkcie programu Czyste Powietrze jest opisane ich urządzenia. Dlatego pytam gdyż w pozycji Koszty kwalifikowane nie ma pozycji kocioł dwupaliwowy - hybrydowy. Czyli śmiem twierdzić że jest to wprowadzanie kupującego w błąd gdyż nawet jak wybiorę kocioł pelletowy o podwyższonym standardzie to w programie jest zapis że kocioł taki nie może posiadać rusztu awaryjnego: Kotły na pellet drzewny o podwyższonym standardzie muszą posiadać klasę efektywności energetycznej minimum A+ na podstawie karty produktu i etykiety energetycznej; Kotły te mogą być przeznaczone wyłącznie do spalania biomasy w formie pelletu drzewnego. Do dofinansowania nie są kwalifikowane urządzenia wielopaliwowe. Dofinansowanie jedynie do kotłów z automatycznym podawaniem paliwa; Kocioł nie może posiadać rusztu awaryjnego lub przedpaleniska/brak możliwości montażu rusztu awaryjnego lub przedpaleniska; Jeśli wybiorę kocioł zgazowujący o podwyższonym standardzie podczas kontroli mogę być zapytany dlaczego palę pelletem skoro dotację dostałem na zgazowanie drewna: Kotły te mogą być przeznaczone wyłącznie do zgazowania biomasy w formie drewna kawałkowego albo do spalania biomasy w formie pelletu drzewnego oraz zgazowania biomasy w formie drewna kawałkowego. Do dofinansowania kwalifikują się jedynie kotły z automatycznym podawaniem pelletu drzewnego. Do dofinansowania nie są kwalifikowane inne urządzenia wielopaliwowe. I co w takim przypadku zrobi użytkownik podczas kontroli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 25.07.2023 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Bo to jest tak że dostajesz np kocioł z pełnym certyfikatem na pellet ale ze strony ściągasz drugi certyfikat np na ekogroszek tyczy się to kotłów dwupaliwowych pellet-ekogroszek a to wiem na pewno bo brat tak kupował niby na pellet ale po wyciągnięciu kryzy i założeniu czegoś masz na inne paliwo i też z certyfikatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 25.07.2023 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Bo to jest tak że dostajesz np kocioł z pełnym certyfikatem na pellet ale ze strony ściągasz drugi certyfikat np na ekogroszek tyczy się to kotłów dwupaliwowych pellet-ekogroszek a to wiem na pewno bo brat tak kupował niby na pellet ale po wyciągnięciu kryzy i założeniu czegoś masz na inne paliwo i też z certyfikatem. Czyli oszustwo podczas zakupu, wprowadzenie i narażenie kupującego na konsekwencje i ewentualny zwrot dotacji podczas kontroli. Mam informację że nawet kontrolują jakim peletem pali użytkownik gdyż jest zapis że musi posiadać certyfikat. A co powie użytkownik gdy podczas kontroli będzie palił, np. ekogroszkiem czy drewnem - że ma certyfikat na te paliwa (śmieszne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 25.07.2023 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Czyli oszustwo podczas zakupu, wprowadzenie i narażenie kupującego na konsekwencje i ewentualny zwrot dotacji podczas kontroli. Mam informację że nawet kontrolują jakim peletem pali użytkownik gdyż jest zapis że musi posiadać certyfikat. A co powie użytkownik gdy podczas kontroli będzie palił, np. ekogroszkiem czy drewnem - że ma certyfikat na te paliwa (śmieszne). No nie do końca bo normalnie kupując ten kocioł dostajesz z nim certyfikat ale po zakupie możesz dostać też certyfikat na drugi rodzaj opału ja wiem tylko o kotle technixpell chyba tak się nazywa i on jest dwupaliwowy czyli pellet lub ekogroszek tam tylko trzeba coś odkręcić i innego dokręcić a wszystko jest na legalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 25.07.2023 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 No nie do końca bo normalnie kupując ten kocioł dostajesz z nim certyfikat ale po zakupie możesz dostać też certyfikat na drugi rodzaj opału ja wiem tylko o kotle technixpell chyba tak się nazywa i on jest dwupaliwowy czyli pellet lub ekogroszek tam tylko trzeba coś odkręcić i innego dokręcić a wszystko jest na legalu. Jeśli kupię za swoje to może i tak lecz przy dotacji już nie. Mają prawo wejść do domu w ciągu 5 lat i sprawdzić czym się pali w "ich" kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HajcungGumofilc 07.08.2023 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Jaka kontrola :lol2: A najlepszy pelet to ten z opon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 10.08.2023 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 No nie do końca bo normalnie kupując ten kocioł dostajesz z nim certyfikat ale po zakupie możesz dostać też certyfikat na drugi rodzaj opału Dostałem odpowiedz z NFOSiGW że wymogi techniczne, które muszą zostać spełnione przez kotły, wskazane są bezpośrednio w załącznikach nr 2/2a/2b do PPCP. Są to wymogi związane m.in. z posiadaniem automatycznego podawania paliwa, czy brakiem posiadania rusztu awaryjnego lub przedpaleniska / brakiem możliwości montażu rusztu awaryjnego lub przedpaleniska. Wszystkie wymogi techniczne są weryfikowane przez wojewódzkie fundusze ochrony środowiska i gospodarki wodnej przyznające dotację. Na urządzenia niespełniające wymogów PPCP nie można uzyskać dofinansowania. Najgorsze jest to że ryzyko z wyborem kotła ponosi beneficjent a nie nieuczciwy sprzedawca. Jedyną gwarancją że uzyskamy dofinansowanie w programie Czyste Powietrze jest wybór kotła który jest na liście zielonych urządzeń dostępnej na stronie internetowej: https://lista-zum.ios.edu.pl. ja wiem tylko o kotle technixpell chyba tak się nazywa i on jest dwupaliwowy czyli pellet lub ekogroszek Węgiel czyli ekogroszek nie jest dotowany w programach dofinansowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 11.08.2023 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Dostałem odpowiedz z NFOSiGW że wymogi techniczne, które muszą zostać spełnione przez kotły, wskazane są bezpośrednio w załącznikach nr 2/2a/2b do PPCP. Są to wymogi związane m.in. z posiadaniem automatycznego podawania paliwa, czy brakiem posiadania rusztu awaryjnego lub przedpaleniska / brakiem możliwości montażu rusztu awaryjnego lub przedpaleniska. Wszystkie wymogi techniczne są weryfikowane przez wojewódzkie fundusze ochrony środowiska i gospodarki wodnej przyznające dotację. Na urządzenia niespełniające wymogów PPCP nie można uzyskać dofinansowania. Najgorsze jest to że ryzyko z wyborem kotła ponosi beneficjent a nie nieuczciwy sprzedawca. Jedyną gwarancją że uzyskamy dofinansowanie w programie Czyste Powietrze jest wybór kotła który jest na liście zielonych urządzeń dostępnej na stronie internetowej: https://lista-zum.ios.edu.pl. Węgiel czyli ekogroszek nie jest dotowany w programach dofinansowań. Jak nie jak w mojej gminie zachęcają dotacjami do wymiany kotłów i to nie gminne dotacje tylko rządowe a co do kotła to już ci powiedziałem że kupując ten kocioł dostajesz z mety certyfikat a potem ściągasz drugi i masz obydwa a wymogi sam podałeś więc ten kocioł je spełnia bo nie ma rusztów ani możliwości ich instalacji ps i nie każdy chce dotacji brat np olał całą dotację zresztą ja to samo na PV nie wziołem i nie wezmę dotacji mam swój honor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts