MarzannaPG 08.01.2005 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Witam! Jestem wkurzona, bo dziś zobaczyłam na naszych pięknych klinkerowych kominach białe wstrętne wykwity solne. Kominy murowane były cholernie drogą specjalną zaprawą fugującą do klinkeru. Sam klinker jest firmy CRH typ cegły Kalahari a mimo to stało się!! Zatem jak temu zaradzić? W wyszukiwarce znalazłam tylko porady jak usunąć zaprawę z powierzchni klinkeru. Było tam o cytrynie, Coca coli , kwasie solnym ... Nie wiem, czy to działa też na wykwity, poza tym jakoś tak nie za bardzo mi się uśmiecha kwasem solnym mazać po klinkerze. Może się okazać, że wykwity przy innej reakcji chemicznej to najpiękniejsza rzecz pod słońcem! Radźcie, mądrzy ludzie, radźcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.01.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 wykwity zmywa się wodą i nie licz raczej na jednorazowy efekt pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 08.01.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Może drynknij do CRH....niech ci powiedzą...Swoją drogą zachodzę, jakim cudem mogły ci się one tam wytworzyć...U mnie na moim maxie owszem wyszły wykwity, ale dlatego, że były obficie zalewane wodą...i jak sądze właśnie dlatego również znalazły się na twoim kominie...więc pewnie były poddane moczeniu...choć jeszcze z drugiej strony to cegła tego typu należy do niskonasiąkliwych. Ja mam również na kominie CRH "Sahara" + również specjalna zaprawa Quick Mix-a do klinkieru (faktycznie, tanie to to nie jest...), nie zamoczyło mi na szczęście mocno tego komina podczas prac. Po nich były zafoliowane...na szczęście nic nie wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 09.01.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 wykwity na klinkierze to efekt nieprawidłowo wykonanej robocizny .Czesto pospiech,brudne ręce wykonawcy lub deszcz w czasie wykonywania robót powoduje takie skutki.Polecam tu srodek HG firmy Hagesan.Dwu-trzy krotne mycie zgodnie z instrukcją usunie nalot.Dodam ze zwykła zaprawa cementowa bez wapna i z cementu BEZ DODATKÓW rownież nie spowoduje wysolenia pod warunkiem solidnego i doswiadczonego wykonawcy. Nie kazdy dobry murarz poradzi sobie z klinkierem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.01.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 wykwity na klinkierze to efekt nieprawidłowo wykonanej robocizny ... mysle inaczej - wykwity solne to zawartość soli i siarczków w glinie uzytej do produkcji cegły... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 09.01.2005 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Ja muszę myśleć inaczej - w końcu kominy robił mój mąż Pośpiechu nie było, brudnych rąk też nie, ale raz spadł w nocy deszcz a komin był nie gotowy... Mam nadzieję, że rację ma brzoza. Mężowi nie pokażę postu andrzejja Za to wypróbuję polecany przez niego środek. A propos czy ktoś sądzi, że woda z szarym mydłem usunie wykwity? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 09.01.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 woda z mydłem tu nie pomoże.HG Preparat do czyszczenia klinkieru i elewacji kosztuje ok 50zł /litr i z doswiadczenia wiem ze jest dobry.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 09.01.2005 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 u mnie komint tez były zmywane HG Hagesanem jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 09.01.2005 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 kominy miało być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 09.01.2005 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Nowy komin to boli... Użyjcie dowolnego (dobrego - w domysle nie najtańszego) srodka do czyszczenia klinkieru. Resztę zrobi natura (deszcz) i czas - będą ważniejsze rzeczy niż zadzieranie głowy do góry by podziwiać komin. Czas leczy rany (i klinkier ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 09.01.2005 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Czasem się pojawiają takie białe i u mnie, na szczęście tylko na słupkach pod tarasem. Biorę czystą wodę, gąbkę i zmywam toto... i już... Strach pomyśleć gdyby tak trzeba było na całej połaci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 09.01.2005 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Do mycia klinkieru dobra jest woda z octem może też być roztwór kwasu solnego zwłaszcza jak jest upaprany w zaprawie bo te szopy atlasa to do du.... są a w trakcie murowania dobrze jest delikatnie smarować cegły olejem i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 09.01.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 To na klinkierze też to wychodzi?? Myślałam że to tylko na kiełbasie wychodzi Ostatnio pani ekspedientka w Tesco próbowała mnie przekonać że kiełbasa z białym nalotem jest świeża A wracając do klinkieru to niezłą robotę będę miała jak wyjdzie mi to na domku. Cały w klinkierze i jeszcze kominy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 10.01.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Witam! Jestem wkurzona, bo dziś zobaczyłam na naszych pięknych klinkerowych kominach białe wstrętne wykwity solne. Kominy murowane były cholernie drogą specjalną zaprawą fugującą do klinkeru. Sam klinker jest firmy CRH typ cegły Kalahari a mimo to stało się!! Zatem jak temu zaradzić? W wyszukiwarce znalazłam tylko porady jak usunąć zaprawę z powierzchni klinkeru. Było tam o cytrynie, Coca coli , kwasie solnym ... Nie wiem, czy to działa też na wykwity, poza tym jakoś tak nie za bardzo mi się uśmiecha kwasem solnym mazać po klinkerze. Może się okazać, że wykwity przy innej reakcji chemicznej to najpiękniejsza rzecz pod słońcem! Radźcie, mądrzy ludzie, radźcie! Właśnie zauważyłem podobny problem: cegła CRH brąz + zaprawa do klinkieru CRH (załątwiałem to bardzo długo bo akurat robili coś innego) i tu nagle patrzę a na kominach biały nalot Fachowcy robili chyba dobrze, troche ich nadzorowałem, deszcz parę razy padał, raz nawet dosyc mocno (komin szybko przykryliśmy folią) - czyżby to był powód????? Swoją drogą zadzwonie do CRH i hurtowni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 18.01.2005 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 No to zadzwoniłem...Czekam, aż przedstawiciel się zlituje i skontaktuje się ze mną w celu obejrzenia problemu....Czytałem też w którymś z poprzednich muratorów, że po wymurowaniu moga pojawić się takie wykwity (szczególnie na ciemnym klinkierze) ale powinny one zniknąć. Na razie nie mieszkamy więc aż tak bardzo to nam nie przeszkadza. Zobaczymy co będzie dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 18.01.2005 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 To na klinkierze też to wychodzi?? Myślałam że to tylko na kiełbasie wychodzi Ostatnio pani ekspedientka w Tesco próbowała mnie przekonać że kiełbasa z białym nalotem jest świeża No przecież dobre salami bez nalotu jest nie do pomyślenia. Ale jeśli to kiełbasa śląska to tak jakby na ser morski pleśń nasadzić i jako cordon blue sprzedawać Ale może pani miała na myśli świeży nalot!... A czy aby te wykwity wiosenną porą po zmyciu deszczem i wygrzaniu słońcem, się nie wytracą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 18.01.2005 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 No to zadzwoniłem... Czekam, aż przedstawiciel się zlituje i skontaktuje się ze mną w celu obejrzenia problemu.... Czytałem też w którymś z poprzednich muratorów, że po wymurowaniu moga pojawić się takie wykwity (szczególnie na ciemnym klinkierze) ale powinny one zniknąć. Na razie nie mieszkamy więc aż tak bardzo to nam nie przeszkadza. Zobaczymy co będzie dalej... Czy masz jakieś informacje od przedstawiciela? Ja wysłałam maila i cisza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 18.01.2005 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Najpierw zadzwoniłem do CRH i przedstawiłem problem. Pan poinformował mnie, iż powinienem zadzwonić do hurtowni, gdzie kupiłem towar i zgłosić sprawę. Tak zrobiłem. Poczekam kilka dni a jak nikt się nie odezwie to zadzwonię raz jeszcze (na razie w rozmowie byłem bardzo grzeczny, ale to sie może zmienić... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 18.01.2005 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Ciekawe dlaczego towar ma zależeć od hurtowni? Czy ona go wyprodukowała? Coś mi się zdaje, że to taka gra w ping-ponga na zwłokę. Potem ci z hurtowni odeślą do producenta i tak dookoła... Miałam już podobną sytuację, fakt, że nie w sprawach budowlanych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 26.03.2005 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Ciekawe dlaczego towar ma zależeć od hurtowni? Czy ona go wyprodukowała? Coś mi się zdaje, że to taka gra w ping-ponga na zwłokę. Potem ci z hurtowni odeślą do producenta i tak dookoła... Miałam już podobną sytuację, fakt, że nie w sprawach budowlanych... Marzanna - załatwiliście już coś z tą reklamacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts