Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykwity solne na klinkerze!

Recommended Posts

Witam! Jestem wkurzona, bo dziś zobaczyłam na naszych pięknych klinkerowych kominach białe wstrętne wykwity solne. Kominy murowane były cholernie drogą specjalną zaprawą fugującą do klinkeru. Sam klinker jest firmy CRH typ cegły Kalahari a mimo to stało się!! :evil: :evil: Zatem jak temu zaradzić? W wyszukiwarce znalazłam tylko porady jak usunąć zaprawę z powierzchni klinkeru. Było tam o cytrynie, Coca coli :o , kwasie solnym :o :o ... Nie wiem, czy to działa też na wykwity, poza tym jakoś tak nie za bardzo mi się uśmiecha kwasem solnym mazać po klinkerze. Może się okazać, że wykwity przy innej reakcji chemicznej to najpiękniejsza rzecz pod słońcem! Radźcie, mądrzy ludzie, radźcie!

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może drynknij do CRH....niech ci powiedzą...

Swoją drogą zachodzę, jakim cudem mogły ci się one tam wytworzyć...

U mnie na moim maxie owszem wyszły wykwity, ale dlatego, że były obficie zalewane wodą...i jak sądze właśnie dlatego również znalazły się na twoim kominie...więc pewnie były poddane moczeniu...choć jeszcze z drugiej strony to cegła tego typu należy do niskonasiąkliwych.

Ja mam również na kominie CRH "Sahara" + również specjalna zaprawa Quick Mix-a do klinkieru (faktycznie, tanie to to nie jest...), nie zamoczyło mi na szczęście mocno tego komina podczas prac. Po nich były zafoliowane...na szczęście nic nie wyszło...

wykwity na klinkierze to efekt nieprawidłowo wykonanej robocizny .Czesto pospiech,brudne ręce wykonawcy lub deszcz w czasie wykonywania robót powoduje takie skutki.Polecam tu srodek HG firmy Hagesan.Dwu-trzy krotne mycie zgodnie z instrukcją usunie nalot.

Dodam ze zwykła zaprawa cementowa bez wapna i z cementu BEZ DODATKÓW rownież nie spowoduje wysolenia pod warunkiem solidnego i doswiadczonego wykonawcy. Nie kazdy dobry murarz poradzi sobie z klinkierem!!!

Ja muszę myśleć inaczej - w końcu kominy robił mój mąż :D Pośpiechu nie było, brudnych rąk też nie, ale raz spadł w nocy deszcz a komin był nie gotowy...

Mam nadzieję, że rację ma brzoza. Mężowi nie pokażę postu andrzejja :D Za to wypróbuję polecany przez niego środek. A propos czy ktoś sądzi, że woda z szarym mydłem usunie wykwity?

To na klinkierze też to wychodzi?? :o Myślałam że to tylko na kiełbasie wychodzi :wink: Ostatnio pani ekspedientka w Tesco próbowała mnie przekonać że kiełbasa z białym nalotem jest świeża :wink: A wracając do klinkieru to niezłą robotę będę miała jak wyjdzie mi to na domku. Cały w klinkierze i jeszcze kominy :-?

Witam! Jestem wkurzona, bo dziś zobaczyłam na naszych pięknych klinkerowych kominach białe wstrętne wykwity solne. Kominy murowane były cholernie drogą specjalną zaprawą fugującą do klinkeru. Sam klinker jest firmy CRH typ cegły Kalahari a mimo to stało się!! :evil: :evil: Zatem jak temu zaradzić? W wyszukiwarce znalazłam tylko porady jak usunąć zaprawę z powierzchni klinkeru. Było tam o cytrynie, Coca coli :o , kwasie solnym :o :o ... Nie wiem, czy to działa też na wykwity, poza tym jakoś tak nie za bardzo mi się uśmiecha kwasem solnym mazać po klinkerze. Może się okazać, że wykwity przy innej reakcji chemicznej to najpiękniejsza rzecz pod słońcem! Radźcie, mądrzy ludzie, radźcie!

Właśnie zauważyłem podobny problem: cegła CRH brąz + zaprawa do klinkieru CRH (załątwiałem to bardzo długo bo akurat robili coś innego) i tu nagle patrzę a na kominach biały nalot :evil:

Fachowcy robili chyba dobrze, troche ich nadzorowałem, deszcz parę razy padał, raz nawet dosyc mocno (komin szybko przykryliśmy folią) - czyżby to był powód?????

Swoją drogą zadzwonie do CRH i hurtowni....

• 2 weeks później...

No to zadzwoniłem...

Czekam, aż przedstawiciel się zlituje i skontaktuje się ze mną w celu obejrzenia problemu....

Czytałem też w którymś z poprzednich muratorów, że po wymurowaniu moga pojawić się takie wykwity (szczególnie na ciemnym klinkierze) ale powinny one zniknąć. Na razie nie mieszkamy więc aż tak bardzo to nam nie przeszkadza. Zobaczymy co będzie dalej...

To na klinkierze też to wychodzi?? :o Myślałam że to tylko na kiełbasie wychodzi :wink: Ostatnio pani ekspedientka w Tesco próbowała mnie przekonać że kiełbasa z białym nalotem jest świeża :wink:

No przecież dobre salami bez nalotu jest nie do pomyślenia. Ale jeśli to kiełbasa śląska to tak jakby na ser morski pleśń nasadzić i jako cordon blue sprzedawać :wink:

Ale może pani miała na myśli świeży nalot!... :D

A czy aby te wykwity wiosenną porą po zmyciu deszczem i wygrzaniu słońcem, się nie wytracą?

No to zadzwoniłem...

Czekam, aż przedstawiciel się zlituje i skontaktuje się ze mną w celu obejrzenia problemu....

Czytałem też w którymś z poprzednich muratorów, że po wymurowaniu moga pojawić się takie wykwity (szczególnie na ciemnym klinkierze) ale powinny one zniknąć. Na razie nie mieszkamy więc aż tak bardzo to nam nie przeszkadza. Zobaczymy co będzie dalej...

Czy masz jakieś informacje od przedstawiciela? Ja wysłałam maila i cisza!

Najpierw zadzwoniłem do CRH i przedstawiłem problem. Pan poinformował mnie, iż powinienem zadzwonić do hurtowni, gdzie kupiłem towar i zgłosić sprawę. Tak zrobiłem. Poczekam kilka dni a jak nikt się nie odezwie to zadzwonię raz jeszcze (na razie w rozmowie byłem bardzo grzeczny, ale to sie może zmienić... :wink: )

• 2 months później...
Ciekawe dlaczego towar ma zależeć od hurtowni? Czy ona go wyprodukowała? :o Coś mi się zdaje, że to taka gra w ping-ponga na zwłokę. Potem ci z hurtowni odeślą do producenta i tak dookoła...

Miałam już podobną sytuację, fakt, że nie w sprawach budowlanych...

Marzanna - załatwiliście już coś z tą reklamacją?