Janek1987 24.07.2023 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) Witam. Mam problem z klientem. W grudniu ubiegłego roku wykonywałem gładzie u klienta natryskowo wraz z malowaniem. Po wykonanych prac zgłosiłem prace do odbioru zgodnie z umową wraz z rozliczeniem rzeczowo-finansowym. Zgodnie z umową miał 5 dni na odbiór moich prac. Po 10 dniach od daty zgłoszenia prac do odbioru, pomimo jakikolwiek uwag wystawiłem dla klienta fakturę. Zadzwonił do mnie następnego dnia z pretensją jakim prawem wystawiłem mu fakture bo przecież nie było odbioru i chciałby sie spotkać. Oczywiście powiedziałem, że nie ma problemu i sie spotkaliśmy. Podczas spotkania użył światła smugowe (było to już wieczorem) i pod kątem oświetlił dwie ściany (tak tylko dwie z mieszkania 50m) i stwierdził nienależyte wykonanie. Stwierdził nierówności oraz niechlujności. Powiedziałem mu, że taki sposób jaki odbiera moje ściany są niezgodnie z normami oraz sztuką. Powiedziałem, że tych dwóch ścian nie będę naprawiał ponieważ zostały wykonane należycie i zgodnie ze sztuką. Ściany są gładkie, równe. Poprawianie ich, ponowne szpachlowanie to syzyfowa praca.Powiedziałem mu, żeby zrobić zdjęcia to w jaki sposób odbiera moje ściany albo żeby fotograficznie udokumentował te niechlujności i nierówności. Kategorycznie zabronił i powiedział, że żadnych zdjęć nie musi robić....Nastepnego dnia przyjechałem z pracownikiem i zrobiliśmy serie zdjęć tych dwóch ścian. Z poziomicami, łatami. Tak jak powyżej, ściany są gładkie, równe i zrobione z należytą starannością. W tym momencie składam pozew do sądu z moim prawnikiem. Pomimo różnych pism, wezwań oraz e-maili do tego Pana z dokumentacja zdjęciową, z poziomicami, łatami itp wciąż uważa, że ściany były żle wykonane. Klient nie wysłał mi żadnego dowodu (fotografii) jako dowód, że coś żle wykonałem. Spór o 10tyś. Podatki zapłacone, VAT.....Drodzy forumowicze, może jakieś dobre rady?? Edytowane 24 Lipca 2023 przez Janek1987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts