Settius 25.07.2023 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 W tej chwili mam tylko XPS obwodowo wokół płyty, a następnie piasek zagęszczony. Ziemia poniżej 40 cm to glina piaszczysta/glina, nie ma wód gruntowych, ale po opadach gromadzi się woda, która następnie spływa pod płytę i może podmywać podbudowę (40 cm piasku i 20 cm kruszcu). Jak najlepiej wyizolować podbudowę, burtę od wody i czy w ogóle taka sytuacja może mieć jakiś istotny wpływ na osłabienie konstrukcję fundamentów? Jaki ewentualnie materiał najlepiej zastosować do hydrolokacji pionowej fundamentów, podbudowy? Folię kubełkową czy gładką - normalnie stosowana jako pozioma. Planowałem najpierw położyć XPS do dolnego poziomu podbudowy. Dodam, że nie interesuje mnie wentylacja XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyaneb1 13.03.2024 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca (edytowane) Usunąłbym fugę z fundamentu, uszczelniłbym część pionową płynnym gumowym produktem do hydroizolacji fundamentów, następnie wypełniłbym szczelinę między płytką a częścią pionową samopoziomującym uszczelniaczem do betonu, takim jak sikaflex, i uszczelniłbym bezpośrednio pod drzwiami tarasowymi za pomocą OSI quad maks 10.0.0.0.1 192.168.1.254 . Edytowane 18 Marca przez wyaneb1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts