ricardo 08.01.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 W 2000 r rozpocząłem budowę domu i za ten rok dokonałem pierwszego odliczenia podatku. Czy mogę w związku z tym dokonać odliczeń za zakup materiałów dokonanych w 2004r? W muratorze nr 8/2004 przeczytałem że wydatki z tytułu budowy jednego budynku można odliczać nie dłużej niż cztery lata czyli w moim przypadku chyba tylko do 2003. Proszę o pomoc w sprawie tego problemu oraz o inne informacje odnośnie kto może dokonać odliczeń a kto nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 08.01.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 W 2000 r rozpocząłem budowę domu i za ten rok dokonałem pierwszego odliczenia podatku. Czy mogę w związku z tym dokonać odliczeń za zakup materiałów dokonanych w 2004r? W muratorze nr 8/2004 przeczytałem że wydatki z tytułu budowy jednego budynku można odliczać nie dłużej niż cztery lata czyli w moim przypadku chyba tylko do 2003. Proszę o pomoc w sprawie tego problemu oraz o inne informacje odnośnie kto może dokonać odliczeń a kto nie może. spokojnie możesz odliczyć wszystkie faktury za 2004 rok związane z budową domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.01.2005 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Ricardo .. wystartowaliśmy w grudniu 2001 !i właśnie podliczyłem ostatnie wydatki na budowę za 2004 do PIT - a !!!Licz spokojnie, bodzio ma racje !PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo 08.01.2005 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Dzięki za odpowiedź. Rozumiem z tego że nie ma takiego przepisu podatkowego który zezwala na odliczenia tylko przez 4 kolejne lata. Jeszcze jedno pytanie: w roku 2002 nie dokonałem żadnych odliczeń z powodu braku funduszy ale budowa była kontynuowana. Czy to powoduje utratę ulgi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 08.01.2005 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Dzięki za odpowiedź. Rozumiem z tego że nie ma takiego przepisu podatkowego który zezwala na odliczenia tylko przez 4 kolejne lata. Jeszcze jedno pytanie: w roku 2002 nie dokonałem żadnych odliczeń z powodu braku funduszy ale budowa była kontynuowana. Czy to powoduje utratę ulgi? 4 kolejne lata to chyba przy "ulgach odsetkowych" a przerwa w budowie raczej nie powoduje utraty ulgi ( przecież nie oddałeś domu do zamieszkania ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 08.01.2005 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Zapis o 4 latach został wprowadzony nowelą do ustawy o powszechnym podatku dochodowym w listopadzie 2001 r. (dz. U. nr 134)Celem zapisu była likwidacja ulgi budowlanej a inwetoromktórzy już z tej ulgi korzystali dano czteroletni okres czasu (liczony w latach kalendarzowych od roku 2001 włącznie) na zakończenie inwestycji czyli do dnia 31.12.2004 Ricardo - jako, że rozpocząłeś inwetycję przed data wprowadzenia tej noweli ograniczającej okres odliczania. Ta nowela w tym zakrsie Ciebie nie dotyczy. Oczywiście dotyczy Ciebie jak i wszystkich pozostałych podatników data 31.12.2004 jak data graniczna wygaśnięcia uprawnień do ulgi budowlanej jako takiej.To, że w 2002 roku niczego nie odliczyłeś nie ma znaczenia. Przypuszczam, że wiedziałeś o tym rozliczając w roku ubiegłym wydatki za rok 2003. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo 08.01.2005 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Dziękuję za odpowiedź. Będę już spał spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edek W 18.01.2005 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Jeżeli zacząłem budowę w grudniu 2000 roku to chyba zgodnie z zasadą Praw Nabytych powinienem nadal mieć ulgę do czasu jej wykorzystania lub zakończenia budowy. Nowelizacja była w 2001 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts