Brodzio 27.07.2023 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Witam. Remontuję stary budynek, w tym miesiącu odkopałem i ociepliłem fundamenty od zewnątrz. Wszystko zrobiłem starannie wraz z porządnym zagruntowaniem, dysperbit, xps, folia itp. Sprawdziłem wilgotność ścian u dołu to było około 60% okazało się że wentylacja nie działała bo było gniazdo w kominie, wszystko wyczyściłem ciąg wrócił. teraz wilgotność w tym samym miejscu spadła do około 20 paru %. Widać ewidentnie że plamy wilgoci znikają. Pytanie teraz czego użyć do hydroizolacji Podłogi i profilaktycznie ścian dla świętego spokoju ? Myślałem nad porządnym zagruntowaniem gruntem głęboko penetrującego. A także nad szkłem wodnym. Co by było najlepsze ? Oczywiście wykonam to po spadku wilgotności do około kilunastu % Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydop 27.07.2023 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Jeśli byś skutecznie zaizolował odkopane ściany zewnętrzne to nie musiałbyś się martwić izolacją od wewnątrz, no chyba że podciąga wilgoć kapilarnie albo od posadzki. Szkoda tylko że jak już remontujesz, odkopujesz fundamenty i chcesz to zrobić raz a dobrze zakładam - to izolujesz ściany dysperbitem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydop 27.07.2023 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Grunt głęboko penetrujący jest gruntem, w żadnym wypadku nie pełni funkcji izolacyjnych, szkło wodne również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brodzio 27.07.2023 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Moim zdaniem oraz po pomiarach wychodzi na to że wilgoć w ścianach oraz posadzki znika, może i to rozwiązało problem ale jednak chciałbym od wewnątrz czymś bezinwazyjnym ( coś pokroju gruntu) to zabezpieczyć. Tak żeby wchłonęło w beton i izolowało przed wilgocią. A raczej spowolniło wydobywanie się wilgoci do powietrza wewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts