Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie deweloperskie - czy możliwe jest przeniesienie puszki pod płytę?

Recommended Posts

Witam

Zwracam się do Was z prośbą o poradę.

Tak jak w temacie - mieszkanie deweloperskie. Puszka z przewodami 5x2,5mm z zabezpieczeniem 16A pod płytę i piekarnik.

Pierwsza sprawa - płyta indukcyjna o mocy 7,35kW podłączona na dwie fazy nie będzie powodować wybijania bezpiecznika i przegrzewania się przewodów?

Na kuchnie z tego co udało mi się sprawdzić z elektrykiem są pociągnięte 3 osobne obwody( indukcja+piekarnik, osobne gniazdko na lodówkę i ostatni obwód na resztę gniazd w kuchni) Piekarnik został zaplanowany w słupku w zupełnie innym miejscu niż płyta indukcyjna i początkowo myślałem, żeby zrobić to w taki sposób, aby ten osobny obwód na lodówkę użyć do piekarnika, o ile tam w tym gniazdku w ogóle jest pociągnięty kabel 2,5mm, a lodówkę podłączyć do reszty gniazd. Jednakże zacząłem się zastanawiać, czy i tak nie będzie jednego obwodu za mało na wszystkie urządzenia. Na jednym obwodzie podlączone byłyby następujące sprzęty- lodówka, mikrofala, czajnik, ZMYWARKA( tak, nie jest zabezpieczona osobno, nie wiem czemu, pewnie z powodu oszczędności), thermomix i nie wiadomo co w przyszłości.

Stąd chciałbym się poradzić, czy można przenieść puszkę z przewodami na indukcje i piekarnik w innej miejsce, tak aby oba urządzenia spotkały się pośrodku i możliwe byłoby ich podłączenie przez kable fabryczne?

Czy może pociągnąć dodatkowy obwód z osobnym zabezpieczeniem na piekarnik? Czy jest to w ogóle możliwe, czy trzeba na to przyzwolenia energetyki?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam

Edytowane przez ryba1117

trzy fazy indukcja

Nie udało mi się znaleźć płyty indukcyjnej na trzy fazy, jeśli ktoś taką zna (ale nie przemysłowe, gastro) to chętnie poznam i kupię.

Wszystkie "cywilne" indukcje są dwufazowe (lub małe jednofazowe).

A co do twoich dylematów wszystkie są rozwiązane bo indukcja "zabiera" dwie fazy :)

Nie udało mi się znaleźć płyty indukcyjnej na trzy fazy, jeśli ktoś taką zna (ale nie przemysłowe, gastro) to chętnie poznam i kupię.

Wszystkie "cywilne" indukcje są dwufazowe (lub małe jednofazowe).

A co do twoich dylematów wszystkie są rozwiązane bo indukcja "zabiera" dwie fazy :)

Skrót myślowy - indukcja 2 + 1 piekarnik

Jak aż tak razi w oko, poprawię

No nie do końca, na obecną chwilę puszka jest oddalona od piekarnika na tyle, że nie da rady go podłączyć do ostatniej fazy.

Nie, że razi. Ja serio poszukuję płyty na 3 fazy, a nuż by ktoś przy okazji doradził.

No nie do końca, na obecną chwilę puszka jest oddalona od piekarnika na tyle, że nie da rady go podłączyć do ostatniej fazy.

A jakie masz obawy na podłączenie piekarnika do obecnej puszki na przedłużonym a nie fabrycznym przewodzie? Porządna złączka a ukrycie przewodu to już zależne od tego jakie są tam szafki zaplanowane.

Co do bezpieczeństwa to nie widzę związku, kwestia tylko prawidłowego wykonania, zleć elektrykowi, zresztą płytę i tak musi podłączyć elektryk aby była gwarancja. Co tam ma być niebezpiecznego - połączenie przewodów? no to masz w domu kilkadziesiąt/kilkaset niebezpiecznych punktów. Nawet trudno mi teoretyzować na temat innych niebezpieczeństw, szukam, szukam i nic.

Co do gwarancji to kwestia danego producenta, ale nie kojarzę tak z grubsza innych wymagań niż to aby płytę podłączył elektryk z odpowiednimi uprawnieniami i wbił pieczątkę w kartę gwarnacyjną.