Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE ZA URZĄDZENIE OGRODU ???

mat1

Recommended Posts

mam ogród (aktualnie kawałek urwiska ) planuje wczesną wiosną coś z tym zrobić, zastanawiam sie czy nie zlecić założenia ogrodu firmie, mam około 7 arów

Jakie mogą być średnie koszty ??

wzdłuż płotu planuje dać żywopłot lub coś podobnego, na środku trawę (najlepiej taką, której nie trzba kosić, i może kilka drzewek, krzaczków iglagów, muszę jeszcze dowieźdź trochę ziemi

lepiej zrobić to samemu (tu mam na myśli chłopakówspod sklepu0, czy zlecić firmie

pozdrawiam

mam ogród (aktualnie kawałek urwiska ) planuje wczesną wiosną coś z tym zrobić, zastanawiam sie czy nie zlecić założenia ogrodu firmie, mam około 7 arów

Jakie mogą być średnie koszty ??

wzdłuż płotu planuje dać żywopłot lub coś podobnego, na środku trawę (najlepiej taką, której nie trzba kosić, i może kilka drzewek, krzaczków iglagów, muszę jeszcze dowieźdź trochę ziemi

lepiej zrobić to samemu (tu mam na myśli chłopakówspod sklepu0, czy zlecić firmie

pozdrawiam

Jestem świeżo po rozmowie ze specem od ogrodów. Z tej rozmowy wynika kilka "złotych myśli":

- jesli chcesz mieć ogród ciekawie wyglądający latem, w miarę dobrze zimą i niekłopotliwy w utrzymaniu, dobrze jest zamówić projekt u specjalisty; koszt projektu przy tej wielkości powinien być w granicach 1000 - 2000 zł;

- samo urządzenie ogrodu można robić samemu, koszt zależy w dużym stopniu od tego czy kupujesz duże czy małe rośliny i czy planujesz tzw. małą architekturę (altanki, grille, oczka, skalniaki itp.) i instalację nawadniajacą. Na 7a koszt może równie dobrze wynieść 10 tys jak i 100 tys.

- jedyny trawnik wyglądający schludnie a nie wymagający koszenia to trawnik z PCV :wink:

- jedyny trawnik wyglądający schludnie a nie wymagający koszenia to trawnik z PCV :wink:

O, właśnie tak!!! Jestem po pierwszym sezonie - ok. 100 m2 trawniczka (to raptem 10 mx 10 m) - trzeba kosić co 7-10 dni, najgorsze są wszelkie nierówności i krzaczki, które trzeba obkaszać. I trzeba na to liczyć circa 2 godziny (razem z uprzątnięciem trawy). Z drugiej strony chałupy będę miał ponad 200 m2 - nie wiem kto i kiedy będzie toto obrabiał...

Grzegorz

Wcale nie musi być tak drogo. Moja żona znalazła w jednej ze szkółek z krzewami ogrodnika, który zaproponował rozmieszczenie krzaków bez żadnych papierowych projektów. Wraz z założeniem i pierwszą pielęgnacją trawnika kosztowało to nas ok 6000. Samego ogrodu jest ok 600 mkw w tym krzaki oraz ok. 400 mkw trawnika. Trawnik kosztował 5 zł za metr kw reszta to krzaki + robocizna. Miała być sportowa elegancja bez fajerwerków i jest super!!

Wiecie co!

W Polsce problem polega na tym, że każdy Polak jest najlepszym lekarzem i najlepszym ogrodnikiem.

Przecież projekt można zamówić teraz, a prace na ogrodzie wykonywać etapami w miarę przypływu gotówki.

Owszem zdarzają się ludzie z talentem twórczym, ale ....przejedźcie się po osiedlach domków i popytajcie tam gdzie są ładne ogrody....wszędzie Wam powiedzą, że to było robione przez firmę

Ja sobie znalazłam ogrodników, w sumie za ogród zapłaciłam niecałe 20.000

w to weszło:

1. wywiezienie ziemi, uprzątnięcie terenu

2. przywiezienie dobrej

3. rośliny, pergola, grys, kora itp

4. trawa

5. system nawadniania

Od razu, z góry ustaliłam jakie to mają być rośliny (mało kłopotliwe i nie liliputy :wink: ), na projekcie naniosłam zmiany

działka ma jakieś 700m, ale stoi na niej dom, więc w sumie "opracowali" jakąś jej połowę, ale za to z "zakamarkami"

Rozmawiałem z fachowcem ,on robi to średnio ok 30zł za m2 zaprojektopwanej powierzchni z materiałem i nasadzeniami.Oczywiście cena wzrośnie jeśli rośliny mają być duże i przyjdzie wykonać murki,ocxzka,kaskady ścierzki .A projektuje tylko z wykonawstwem.

Wow! :( No to mnie pognębiliście. Moja działka ma ponad 3300m2 więc wychodzi 99,000zł. Chyba będzie ogród angielski...

Wcale nie musi być tak drogo. Moja żona znalazła w jednej ze szkółek z krzewami ogrodnika, który zaproponował rozmieszczenie krzaków bez żadnych papierowych projektów. Wraz z założeniem i pierwszą pielęgnacją trawnika kosztowało to nas ok 6000. Samego ogrodu jest ok 600 mkw w tym krzaki oraz ok. 400 mkw trawnika. Trawnik kosztował 5 zł za metr kw reszta to krzaki + robocizna. Miała być sportowa elegancja bez fajerwerków i jest super!!

M@M a gdzie jest ta szkolka???????? :p

Ja mam propozycję na 1100 m 2 ogrodu z wieloma atrakcjami typu : oczko wodne, różne rodzaje nawierzchni, rośliny , podkłady kolejowe, i jeszcze dużo innych rzeczy za 55 tyś. Jak powiedziałam mężowi to powiedział, że on w ogóle nie potrzebuje ogrodu :lol: :lol: :lol:

Szukam dalej...........................................................................