mat1 08.01.2005 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 mam ogród (aktualnie kawałek urwiska ) planuje wczesną wiosną coś z tym zrobić, zastanawiam sie czy nie zlecić założenia ogrodu firmie, mam około 7 arówJakie mogą być średnie koszty ??wzdłuż płotu planuje dać żywopłot lub coś podobnego, na środku trawę (najlepiej taką, której nie trzba kosić, i może kilka drzewek, krzaczków iglagów, muszę jeszcze dowieźdź trochę ziemilepiej zrobić to samemu (tu mam na myśli chłopakówspod sklepu0, czy zlecić firmiepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 09.01.2005 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Jeśli chcesz być zadowolony to lepiej zlecić firmie.Zrobi projekt i fachowo wykona ,da swoje rośliny i gwarancję że się przyjmą.Na tym trzeba się znać.Trzeba wiedzieć jak to będzie wyglądało za parę lat.A mówię tak bo mam szwagra fachowca w projektowaniou ogrodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 10.01.2005 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 mam ogród (aktualnie kawałek urwiska ) planuje wczesną wiosną coś z tym zrobić, zastanawiam sie czy nie zlecić założenia ogrodu firmie, mam około 7 arów Jakie mogą być średnie koszty ?? wzdłuż płotu planuje dać żywopłot lub coś podobnego, na środku trawę (najlepiej taką, której nie trzba kosić, i może kilka drzewek, krzaczków iglagów, muszę jeszcze dowieźdź trochę ziemi lepiej zrobić to samemu (tu mam na myśli chłopakówspod sklepu0, czy zlecić firmie pozdrawiam Jestem świeżo po rozmowie ze specem od ogrodów. Z tej rozmowy wynika kilka "złotych myśli": - jesli chcesz mieć ogród ciekawie wyglądający latem, w miarę dobrze zimą i niekłopotliwy w utrzymaniu, dobrze jest zamówić projekt u specjalisty; koszt projektu przy tej wielkości powinien być w granicach 1000 - 2000 zł; - samo urządzenie ogrodu można robić samemu, koszt zależy w dużym stopniu od tego czy kupujesz duże czy małe rośliny i czy planujesz tzw. małą architekturę (altanki, grille, oczka, skalniaki itp.) i instalację nawadniajacą. Na 7a koszt może równie dobrze wynieść 10 tys jak i 100 tys. - jedyny trawnik wyglądający schludnie a nie wymagający koszenia to trawnik z PCV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 10.01.2005 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 - jedyny trawnik wyglądający schludnie a nie wymagający koszenia to trawnik z PCV O, właśnie tak!!! Jestem po pierwszym sezonie - ok. 100 m2 trawniczka (to raptem 10 mx 10 m) - trzeba kosić co 7-10 dni, najgorsze są wszelkie nierówności i krzaczki, które trzeba obkaszać. I trzeba na to liczyć circa 2 godziny (razem z uprzątnięciem trawy). Z drugiej strony chałupy będę miał ponad 200 m2 - nie wiem kto i kiedy będzie toto obrabiał... Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek72 10.01.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Z moich rozmow z architektami wynika, ze zaprojektowanie i wykonanie okolo 1000m2 ogrodu kosztuje okolo 15-20.000 (ogrod bez "fajerwerkow"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 10.01.2005 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Wcale nie musi być tak drogo. Moja żona znalazła w jednej ze szkółek z krzewami ogrodnika, który zaproponował rozmieszczenie krzaków bez żadnych papierowych projektów. Wraz z założeniem i pierwszą pielęgnacją trawnika kosztowało to nas ok 6000. Samego ogrodu jest ok 600 mkw w tym krzaki oraz ok. 400 mkw trawnika. Trawnik kosztował 5 zł za metr kw reszta to krzaki + robocizna. Miała być sportowa elegancja bez fajerwerków i jest super!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 11.01.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 M@M!A gdzie ten fachowiec? Dawać go tu!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 11.01.2005 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Aishan, jak Go znajdziesz, to mi daj znać, proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 11.01.2005 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Rozmawiałem z fachowcem ,on robi to średnio ok 30zł za m2 zaprojektopwanej powierzchni z materiałem i nasadzeniami.Oczywiście cena wzrośnie jeśli rośliny mają być duże i przyjdzie wykonać murki,ocxzka,kaskady ścierzki .A projektuje tylko z wykonawstwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 11.01.2005 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Rozmawiałem z fachowcem ,on robi to średnio ok 30zł za m2 zaprojektopwanej powierzchni z materiałem i nasadzeniami.Oczywiście cena wzrośnie jeśli rośliny mają być duże i przyjdzie wykonać murki,ocxzka,kaskady ścierzki .A projektuje tylko z wykonawstwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 11.01.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Wiecie co!W Polsce problem polega na tym, że każdy Polak jest najlepszym lekarzem i najlepszym ogrodnikiem.Przecież projekt można zamówić teraz, a prace na ogrodzie wykonywać etapami w miarę przypływu gotówki.Owszem zdarzają się ludzie z talentem twórczym, ale ....przejedźcie się po osiedlach domków i popytajcie tam gdzie są ładne ogrody....wszędzie Wam powiedzą, że to było robione przez firmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 11.01.2005 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Ja sobie znalazłam ogrodników, w sumie za ogród zapłaciłam niecałe 20.000 w to weszło: 1. wywiezienie ziemi, uprzątnięcie terenu 2. przywiezienie dobrej 3. rośliny, pergola, grys, kora itp 4. trawa 5. system nawadniania Od razu, z góry ustaliłam jakie to mają być rośliny (mało kłopotliwe i nie liliputy ), na projekcie naniosłam zmiany działka ma jakieś 700m, ale stoi na niej dom, więc w sumie "opracowali" jakąś jej połowę, ale za to z "zakamarkami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedrap3 11.01.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Rozmawiałem z fachowcem ,on robi to średnio ok 30zł za m2 zaprojektopwanej powierzchni z materiałem i nasadzeniami.Oczywiście cena wzrośnie jeśli rośliny mają być duże i przyjdzie wykonać murki,ocxzka,kaskady ścierzki .A projektuje tylko z wykonawstwem. Wow! No to mnie pognębiliście. Moja działka ma ponad 3300m2 więc wychodzi 99,000zł. Chyba będzie ogród angielski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2005 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Wcale nie musi być tak drogo. Moja żona znalazła w jednej ze szkółek z krzewami ogrodnika, który zaproponował rozmieszczenie krzaków bez żadnych papierowych projektów. Wraz z założeniem i pierwszą pielęgnacją trawnika kosztowało to nas ok 6000. Samego ogrodu jest ok 600 mkw w tym krzaki oraz ok. 400 mkw trawnika. Trawnik kosztował 5 zł za metr kw reszta to krzaki + robocizna. Miała być sportowa elegancja bez fajerwerków i jest super!! M@M a gdzie jest ta szkolka???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 12.01.2005 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 M@M - podaj namiary na tę szkółkę pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat1 14.01.2005 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 a słyszeliście o trawie, której nie trzeba kosiś, gdzie ją kupić i ile kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 14.01.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Trawa której nie trzeba kosić? Polecam sklepy z wykładzinami winylowymi, np. sieci "Komfort" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badi 15.01.2005 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Ja mam propozycję na 1100 m 2 ogrodu z wieloma atrakcjami typu : oczko wodne, różne rodzaje nawierzchni, rośliny , podkłady kolejowe, i jeszcze dużo innych rzeczy za 55 tyś. Jak powiedziałam mężowi to powiedział, że on w ogóle nie potrzebuje ogrodu Szukam dalej........................................................................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 15.01.2005 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Jeśli chcecie mieć piękny ogród a w szczególności trawnik polecam wam firmę która zna się na tym jak nikt inny http://www.rolltraw.pl/to są fachowcy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 15.01.2005 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Szczególnie polecam kontakt z Piotrem Prończukiem on zajmuje się głównie ogrodami , nawadnianiem i projektami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts