kopa60 03.08.2023 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 (edytowane) Mam dwa pytania: Mam na działce dużo miejsca ale niestety teren jest nachyloną nie w tą stronę co trzeba do wykonania wymiennika, jak lepiej zakopać wymiennik ciepła: studzienkę rozdzielaczową zamontować przy domu i puścić wymiennik od 1.4m coraz głebiej w skarpę aby zachować minimalnie spadek do odpowietrzenia? Czy może wariant drugi: studzienkę zlokalizować daleko od domu a wymiennik ułożyć zgodnie z nachyleniem terenu, tylko wtedy dosyć długie robią się rury dolotu i powrotu, nie jest to problemem? Pytanie też którą rurę wtedy izolować ciepłą powrotną czy zimną dolotową, wcale nie jest to takie oczywiste. I kolejne pytanie, za dwa tygodnie robią mi fundament, od razu wykonałoby się przepusty aby nie kuć później, wykonawca mówił mi że nie robił jeszcze do gruntowej pompy ciepła i zrobi mi tak jak chce. Z tego co patrzyłem na studzienki rozdzielaczowe to rury dobiegowe zwykle idą do nich o średnicy 63mm (strasznie grube...). Dlatego myślę żeby puścić rurę 160mm od poziomu podłogi "kotłowni" pod kątem 30-45st w stosunku do ziemi aby wyjście znajdowało się około 1,5m poniżej poziomu gruntu, dwie rury 63mm w izolacji powinny jakość wejść na styk, ewentualnie w samym przepuscie izolowana byłaby tylko sama zimna rura. Proszę o potwierdzenie czy dobry pomysł ewentualnie sugestie. Edytowane 3 Sierpnia 2023 przez kopa60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.08.2023 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 (edytowane) jak lepiej zakopać wymiennik ciepła: 1/ studzienkę rozdzielaczową zamontować przy domu i puścić wymiennik od 1.4m coraz głebiej w skarpę aby zachować minimalnie spadek do odpowietrzenia? 2/ studzienkę zlokalizować daleko od domu a wymiennik ułożyć zgodnie z nachyleniem ...... terenu, tylko wtedy dosyć długie robią się rury dolotu i powrotu, nie jest to problemem? Pytanie też którą rurę wtedy izolować ciepłą powrotną czy zimną dolotową, wcale nie jest to takie oczywiste. 3/ za dwa tygodnie robią mi fundament, od razu wykonałoby się przepusty aby nie kuć ..... później, Wykonawca mówił mi że nie robił jeszcze do gruntowej pompy ciepła i zrobi mi tak jak chce. Z tego co patrzyłem na studzienki rozdzielaczowe to rury dobiegowe zwykle idą do nich o średnicy 63mm (strasznie grube...). Dlatego myślę żeby puścić rurę 160mm od poziomu podłogi "kotłowni" pod kątem 30-45st w stosunku do ziemi aby wyjście znajdowało się około 1,5m poniżej poziomu gruntu, dwie rury 63mm w izolacji powinny jakość wejść na styk, ewentualnie w samym przepuscie izolowana byłaby tylko sama zimna rura. Proszę o potwierdzenie czy dobry pomysł ewentualnie sugestie. Ad1/ Jak najbliżej domu, Obie rury izolować, Wszelkie łączenia rur to potencjalne miejsca przecieku; - dlatego nie należy robić ich w gruncie, - połączenia, np. rury z zaworami wykonywać w studzienkach, gdzie będą dostępne bez odkopywania, - rura musi być dobrej jakości , trzeba uważać by nie uszkodzić jej w czasie układania, Poczytaj ; https://blog.karbon.com.pl/pc-grunto...leboko-kopana/ - https://sprzedajemy.pl/kompaktowa-st...299-nr66623335 Edytowane 4 Sierpnia 2023 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts