Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowy wymiennik ciepła - jak wykonać na spadku? Jaki przepust przez fundament?

kopa60

Recommended Posts

Mam dwa pytania:

Mam na działce dużo miejsca ale niestety teren jest nachyloną nie w tą stronę co trzeba do wykonania wymiennika, jak lepiej zakopać wymiennik ciepła: studzienkę rozdzielaczową zamontować przy domu i puścić wymiennik od 1.4m coraz głebiej w skarpę aby zachować minimalnie spadek do odpowietrzenia?

Czy może wariant drugi: studzienkę zlokalizować daleko od domu a wymiennik ułożyć zgodnie z nachyleniem terenu, tylko wtedy dosyć długie robią się rury dolotu i powrotu, nie jest to problemem? Pytanie też którą rurę wtedy izolować ciepłą powrotną czy zimną dolotową, wcale nie jest to takie oczywiste.

I kolejne pytanie, za dwa tygodnie robią mi fundament, od razu wykonałoby się przepusty aby nie kuć później, wykonawca mówił mi że nie robił jeszcze do gruntowej pompy ciepła i zrobi mi tak jak chce. Z tego co patrzyłem na studzienki rozdzielaczowe to rury dobiegowe zwykle idą do nich o średnicy 63mm (strasznie grube...). Dlatego myślę żeby puścić rurę 160mm od poziomu podłogi "kotłowni" pod kątem 30-45st w stosunku do ziemi aby wyjście znajdowało się około 1,5m poniżej poziomu gruntu, dwie rury 63mm w izolacji powinny jakość wejść na styk, ewentualnie w samym przepuscie izolowana byłaby tylko sama zimna rura. Proszę o potwierdzenie czy dobry pomysł ewentualnie sugestie.

Edytowane przez kopa60

jak lepiej zakopać wymiennik ciepła:

1/ studzienkę rozdzielaczową zamontować przy domu i puścić wymiennik od 1.4m coraz głebiej w skarpę aby zachować minimalnie spadek do odpowietrzenia?

2/ studzienkę zlokalizować daleko od domu a wymiennik ułożyć zgodnie z nachyleniem

...... terenu, tylko wtedy dosyć długie robią się rury dolotu i powrotu, nie jest to problemem?

Pytanie też którą rurę wtedy izolować ciepłą powrotną czy zimną dolotową, wcale nie jest to takie oczywiste.

3/ za dwa tygodnie robią mi fundament, od razu wykonałoby się przepusty aby nie kuć

..... później, Wykonawca mówił mi że nie robił jeszcze do gruntowej pompy ciepła i zrobi mi tak jak chce. Z tego co patrzyłem na studzienki rozdzielaczowe to rury dobiegowe zwykle idą do nich o średnicy 63mm (strasznie grube...). Dlatego myślę żeby puścić rurę 160mm od poziomu podłogi "kotłowni" pod kątem 30-45st w stosunku do ziemi aby wyjście znajdowało się około 1,5m poniżej poziomu gruntu, dwie rury 63mm w izolacji powinny jakość wejść na styk, ewentualnie w samym przepuscie izolowana byłaby tylko sama zimna rura. Proszę o potwierdzenie czy dobry pomysł ewentualnie sugestie.

Ad1/ Jak najbliżej domu,

Obie rury izolować,

Wszelkie łączenia rur to potencjalne miejsca przecieku;

- dlatego nie należy robić ich w gruncie,

- połączenia, np. rury z zaworami wykonywać w studzienkach, gdzie będą dostępne bez odkopywania,

- rura musi być dobrej jakości , trzeba uważać by nie uszkodzić jej w czasie układania,

Poczytaj ;

https://blog.karbon.com.pl/pc-grunto...leboko-kopana/ -

https://sprzedajemy.pl/kompaktowa-st...299-nr66623335

Edytowane przez Andrzej5101