Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa kanału wentylacyjnego do istniejącej łazienki

Recommended Posts

Witam,

Zwracam się do Was w sprawie porady w kwestii budowy kanału wentylacyjnego do łazienki.

Pomieszczenie:

Długość: 1,9m

Szerokość: 2m

Wysokość: 2,5m

[ATTACH=CONFIG]465886[/ATTACH]

Wpadłem na taki pomysł:

[ATTACH=CONFIG]465887[/ATTACH]

Wstępnie miałoby to wyglądać w ten sposób:

*przez ścianę zamontowany Kanał wentylacyjny PCV Ø 150 mm, długość 1000 mm

(https://www.iwentylatory.pl/kanal-wentylacyjny-pcv-o-150-mm-dlugosc-1000-mm-x1199)

*po przejściu przez ściane kolano 90° Kolano wentylacyjne 90° do kanałów PCV Ø 150 mm

(https://www.iwentylatory.pl/kolano-wentylacyjne-90-do-kanalow-pcv-o-150-mm-x1214)

*później kanał wentylacyjny Ø 150 mm

*znowu kolano 90°

*pionowo rura Ø 150 mm

Pytanie czy można tak wykonany kanał będzie spełniał swoje zadanie?

Pytanie czy na zewnątrz może być zamontowany kanał z PCV czy musi być metalowy?

Pytanie czy kanał powinien być w pełni izolowany otuliną czy tylko w części która jest na zewnątrz?

[ATTACH=CONFIG]465888[/ATTACH]

Istnieje też możliwość instalacji w ten sposób, jednak kanał wentylacyjny byłby blisko odpowietrzenia kanalizacji.

Mam obawę czy nie będzie wentylacja zasysać ewentualnych zapachów z kanalizacji.

Problemem też jest do pokonania daszek u góry.

Ma on tylko 30 cm szerokości.

Rura Ø 150 mm zabiera połowę jego szerokości bez otuliny, z otuliną ponad połowę.

Jest możliwość ominięcia tego daszka, tylko nie wiem czy odsuwając się o taką odległość nie zatraci się stabilności kanału wentylacyjnego.

Istnieje możliwość przejścia przez ten daszek kanałem wentylacyjnym o wymiarach 220x90 mm.

Będę wdzięczny za poradę w jaki sposób najlepiej byłoby wykonać taką wentylację.