Gregczan 06.08.2023 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 (edytowane) Witam. Mam mały problem z membraną dachową i będę wdzięczny jak rzucicie okiem. Dach robiony w styczniu, nie wiem czy były te plamy wcześniej, ale z racji na masywne opady deszczu zacząłem baczniej przyglądać się czy dach jest szczelny i zauwazyłem na membranie te oto dziwne plamy. Mam wrażenie, że przez ostatnie 2 dni jest ich więcej, analogicznie do opadów deszczu.W środku domu są pojedynce, na skraju dachu jak widać bardzo masywne. Ciężko mi jest nawet stwierdzić, czy te plamy są wilgotne. Czasem mam wrażenie, że tak ale nie na tyle, żeby na palcach zostawała woda czy jakas wilgoć. Membrana jest sklejona więc nie mam możliwości zajrzenia pod nią. Podniosłem jedynie 2 dolne rzędy dachówek nad pasem nadrynnowym i membrana jest sucha jak pieprz, pas nadrynnowy jest wręcz zakurzony więc wydaję mi się, że nie wpadła tam ani kropelka wody a teorię miałem taką, że widocznie membrana jest mokra od góry. Jakieś pomysły? Na forum przewija się wątek zabrudzeń olejem po dekarzach, ale tak jak mowię..jestem prawie pewien, że tego nie było a na pewno nie az tyłe. Membrana Creaton, dachówka cementowa Creaton. Będę wdzięczny za pomoc. Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez Gregczan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.08.2023 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 Docinali na dachu łaty piłą łańcuchową ? Bo tak mogą też wyglądać ślady po oleju, który smaruje łańcuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregczan 07.08.2023 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Dziękuję za odpowiedź. Dziś nie padalo więc membrana porządnie wyschła i znalazlem winowajcę. To przetarta spodnia część membrany. Dekarze widocznie naciągając membranę "szurali" nią po krokwiach. Jak nie pada deszcz i jest wszystko suche widać startą warstwę od spodu. Nie jest to bynajmniej na wylot, gdyż nie kapie z tego woda,aczkolwiek ten ubytek powoduje, że gdzieś gromadzi się wilgoć.Pytanie czy naprawa taśmą uszczelniającą zda egzamin czy takowa membrana kwalifikuje się do wymiany ? Przy położonej dachówce jest to oczywiście dość duży problem... Pozdrawiam i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 12.10.2023 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2023 Normalnie membrana dachowa paroprzepuszczalna ma 3 warstwy, z których ta środkowa jest najważniejsza, zapewnia jednokierunkowe przepuszczanie. Jak nie widać wyraźnych dziur, to od spodu nic nie będzie się działo na przetarciach tej dolnej warstwy.Naklejenie taśmy wręcz może pogorszyć, w tych miejscach zrobisz punkty do skraplania się pary, nie przepuszczające wilgoci. PS zasadniczo jestem przeciwnikiem membran... co to za materiał budowlany, który nie wytrzymał procederu układania?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.10.2023 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2023 Dach wykonany w styczniu a w sierpniu folia od spodu nadal nie zakryta!? Prawdopodobnie folia zaczyna tracić swoje właściwości. Już utraciłeś gwarancję. Nie chcę być złym prorokiem ale Twój dach wcześniej czy później będzie wymagał remontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts