Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabudowa poddasza - kilka pytań

Recommended Posts

Mam surowe poddasze, pod dachem membrana a pod nogami strop. Zastanawiam się jaki plan pracy ułożyć:

1. Ocieplenie dachu.

- montuje grzybki do boku krokwi - da się je wyrównać bez lasera, np. poziomicą/łatą?

- mam problem w którym miejscu ma być ten pierwszy grzybek, najniżej...? Musi być idealnie na końcu przyszłej płyty gk czy np. te 10 cm na skosie najniżej płyty gk może być w powietrzu?

- no i ostatni grzybek najwyżej skosu... w ogóle rozstaw grzybków - powinien być co taką odległość żeby cała płyta kończyła się potem w połowie profilu aluminiowego i kolejna w drugiej połowie zaczynała? Czy generalnie wszystko jedno i potem będę po prostu docinać płyty?

- montaż pierwszej warstwy wełny między krokwie i potem drugą w poprzek, to chyba najprostsza sprawa...

2. Ścianki działowe z profili aluminiowych i GK.

- na jakim etapie to się robi? Bardziej pytam o stelaż a konkretnie o profil który będzie na samej górze tej ścianki - powinien on zostać zamontowany jakoś do krokwi? (Czyli jeszcze przed wełną)

- ścianki przebiegają w miejscach gdzie są słupy drewniane pod płotwą, a te słupy mają 14x14 cm. Więc rozumiem że ścianki będą takie szerokie. Czy w taką ściankę ładować wełnę 14 cm (generuje koszty) czy da się jakoś 5 cm wełny zamontować? Nie mam pojęcia jak rozwiązać problem tych szerokich słupów.

*nie chcę obciążać stropu terriva ciężkimi ścianami z pustaków

- dolny profil pod ścianki działowe zamontować do stropu czy do pustaka (o tym zaraz).

3. Wszelkie instalacje, elektryka, hydraulika, wentylacja, rozprowadzenie kominka

4. Podłoga

- słyszałem, że najlepiej najpierw na zaprawę przykleić jeden rząd pustaków tam gdzie będą ściany działowe, potem do tych pustaków przymocuje się dolny profil aluminiowy pod te ścianki

- między te pustaki styropian 5 cm (czy pod niego na strop dawać folię?), podłogówka i wylewka

- WAŻNE pytanie - płyty GK pewnie trzeba montować jak wylewki wyschną, bo będzie tej wilgoci dużo. A co z wełną którą chciałbym zrobić na już...? Nie zniszczy się od wilgoci z wylewek?

--------------------------------------------------------------------------------------

5. Pytanie z innej beczki - murłata jest postawiona w większości na klinach drewnianych które głównie są nad słupami żelbetonowymi. Jest więc spora przerwa między murłatą a murem. Naprawdę dobry, zaufany kierownik budowy mówi, żeby tak zostawić, że to dobrze dla drewna, ma wentylacje, itd. Jednak na forach tutaj naczytałem się, że zdecydowanie trzeba tę przestrzeń wypełnić zaprawą. No i teraz nie wiem co zrobić....

Mam problem z ułozeniem sobie planu pracy... Podłoga poddasza ma powierzchnię 120m2 (15 x 8 ), więc sporo. Przerasta mnie trochę chyba całokształt pracy, choć z robotą sobie poradzę. Mimo, że dużo tych pytań to proszę o jakiekolwiek podpowiedzi, na pewno mi bardzo pomogą.

Wygląda to bardzo podobnie do mojego strychu, który mam wyłożony deskami podłogowymi o grubości 18 mm. Przy ilości chodzenia w podłodze, mój tynk pękł na suficie poniżej. To tylko z kilkoma osobami idącymi, a nie ciężko 192.168.0.1 192.168.l.l.link/ .

Nie ufałbym tym legarom, że utrzymają ciężar mebli i płytek itp. Na górze.

Więc będziesz chciał przynajmniej wzmocnić te legary czymś, jeśli możesz.

Stalowa rama, która udźwignie ciężar dachu, nie jest złym pomysłem.

Edytowane przez wezza2