Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach płaski - ulewa

Mik77

Recommended Posts

Wykonywałem w ostatnie dni dach płaski pełny. Warstwy od dołu: papa, styropian (przykolkowany), 2xpapa. Gdy dach był częściowo przykryty membrana papowa przyszła ulewa. W środku wysączała się (lała miejscami) woda - teraz coraz mniej, pustaki schną. Dach został ukończony. Czy powinienem go suszyć? Czy styropian pozwoli przez kominki odparować wodzie z nad paroizolacji? Czy idzie zbadać zawilgocenie takiego dachu i na takiej podstawie podjąć decyzję?

• 2 months później...

Być może głupie pytanie. Mój dom ma płaski dach – ok, lekko nachylony ze względu na odprowadzanie wody, ale w zasadzie płaski. Posiada rodzaj wewnętrznego systemu odwadniającego – niewielkie nachylenia prowadzą do odpływów znajdujących się wewnątrz ścian zewnętrznych. Okres eksploatacji dachu dobiega końca (23 lata) i zauważyliśmy pewne nieszczelności, które, jak sądzę, pochodzą z systemu odwadniającego, sądząc po lokalizacji nieszczelności.

Zatem moje pytanie brzmi: czy firma dekarska będzie w stanie (chce?) zdiagnozować i naprawić wszystko, co wydaje się dziać z drenażem, czy też będę potrzebować do tego kogoś innego? Jeśli ktoś inny, to w jakiej branży budowlanej to robi i czy robi to dobrze, żebym nie miał problemów przez co najmniej kolejne 20 lat? To chyba coś :spam: w rodzaju hydrauliki, ale tak naprawdę nie wygląda na hydraulikę, wiesz, co mam na myśli?

Przewidywanie komentarzy: tak, wiedziałem, że płaskie dachy i wpusty wewnętrzne są problematyczne przy zakupie. Nie narzekam, bo wiedziałem, że wycieki i kosztowna naprawa są prawdopodobnie nieuniknione. Po prostu nie wiem, kogo zatrudnić do naprawy, a nie chcę, żeby zatrudnił go dekarz, jeśli tak naprawdę nie jest to w jego sterówce.

Edytowane przez finlandia

Być może głupie pytanie. Mój dom ma płaski dach – ok, lekko nachylony ze względu na odprowadzanie wody, ale w zasadzie płaski. Posiada rodzaj wewnętrznego systemu odwadniającego – niewielkie nachylenia prowadzą do odpływów znajdujących się wewnątrz ścian zewnętrznych. Okres eksploatacji dachu dobiega końca (23 lata) i zauważyliśmy pewne nieszczelności, które, jak sądzę, pochodzą z systemu odwadniającego, sądząc po lokalizacji nieszczelności.

Zatem moje pytanie brzmi: czy firma dekarska będzie w stanie (chce?) zdiagnozować i naprawić wszystko, co wydaje się dziać z drenażem, czy też będę potrzebować do tego kogoś innego? Jeśli ktoś inny, to w jakiej branży budowlanej to robi i czy robi to dobrze, żebym nie miał problemów przez co najmniej kolejne 20 lat? To chyba coś w rodzaju hydrauliki, ale tak naprawdę nie wygląda na hydraulikę, wiesz, co mam na myśli?

Przewidywanie komentarzy: tak, wiedziałem, że płaskie dachy i wpusty wewnętrzne są problematyczne przy zakupie. Nie narzekam, bo wiedziałem, że wycieki i kosztowna naprawa są prawdopodobnie nieuniknione. Po prostu nie wiem, kogo zatrudnić do naprawy, a nie chcę, żeby zatrudnił go dekarz, jeśli tak naprawdę nie jest to w jego sterówce.

Pytanie nie jest głupie. Ale co dalej się stanie z tym postem...