Pabloe 08.08.2023 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 (edytowane) Hej.Zbliża się nam termin odbioru domu od dewelopera. A ponieważ deweloper w projekcie uwzględnił opaskę z kostki i miejsce postojowe to spadło to teraz na moją głowę. Najchętniej takie rzeczy zrobił bym już po wprowadzeniu i zagospodarowaniu działki ale według PINB ma być zgodnie z projektem bo jak nie to nara i pozwolenia na użytkowanie nie będzie.Ale do sedna. Dom stoi na gruncie nieprzepuszczalnym. Zgodnie z powszechną opinią należało by zrobić drenaż opaskowy i obowiązkowo odprowadzić wodę opadową. Żeby nie ładować się w podwójne koszty chciałbym to zrobić przed opaską (może własnymi siłami bo urlop itd.). Oczywiście próbowałem się zorientować w temacie przed napisaniem tego posta ale chyba zgłupiałem. [ATTACH=CONFIG]465914[/ATTACH]. Z jednej strony wydawało by się prosto. Położyć rury przy dolnym poziomie fundamentu, na geowłókninie, zachować spadki, obsypać żwirem itd. Z innych źródeł naczytałem się znowu, żeby odsunąć metr od fundamentu. Grunt rodzimy to glina (tak wiem glina glinie nie równa). W moim przypadku bezpośrednio przy fundamencie będzie to glina z gruzem (wykonanie przez dewelopera), więc istnieje możliwość tworzenia się soczewek. Kombinuję więc tak. Odkopać tak na pół metra od fundamentu (czyt. wylewki bezpośrednio w wykopie [ATTACH=CONFIG]465915[/ATTACH]). Położyć w kolejności od fundamentu: rury drenarskie w otulinie na geowłókninie + żwir, żółta rura podłączona do spustów, bednarka. Na to grunt rodzimy w miarę możliwości bez gruzu, zagęścić i bezpośrednio na gruncie kostka.Zastanawiam się jeszcze nad izolacją pionową fundamentu-wylewki. Jak już odkopię to spróbować pomalować jakąś masą bitumiczną. Nie wiem czy to możliwe bo będzie oblepione gliną. Myślałem nad folią kubełkową a na to geowłoknina. Ale nie za bardzo wiem jak to przytwierdzić i wykończyć u góry bo powyżej już styropian (tak styropian a nie styrodur) i tynk. Dobrze by było dać siatkę przeciw gryzoniom. Mam nadzieję, że to co napisałem jest wystarczająco czytelne.Jeśli kombinuję bez sensu wyprowadźcie mnie z błędu.Z góry dzięki i pozdrawiam. Edytowane 8 Sierpnia 2023 przez Pabloe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 09.08.2023 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Wyjaśnij, czemu te roboty "spadły na twoja głowę" i kto zgodnie z projektem miał je wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pabloe 09.08.2023 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Umowa nie obejmuje kostki. Oczywiście otrzymałem propozycję jej wykonania, ale po tempie i jakości dotychczasowych prac nie zgodziłem się. Dla jasności. Pierwotna umowa wygasła w grudniu 2020. Wielokrotnie aneksowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 09.08.2023 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Jesli kostka jest poza umową, to jest poza dyskusją. Jej "konieczność" położenia jest wyłącznie twoim wyborem.Inna sprawa jest warta wyjaśnienia;Zgodnie z powszechną opinią należało by zrobić drenaż opaskowy i obowiązkowo odprowadzić wodę opadową. Czy drenaż jest zawarty w projekcie i umowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pabloe 09.08.2023 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Nie.W projekcie jest opaska i miejsce postojowe. Do tej pory sądziłem, że utwardzi się czymkolwiek a rozwiązanie docelowe wykona z czasem.Kłody pod nogi rzuca Nadzór Budowlany, który twierdzi że ma być zgodnie z projektem. Cytuję "jeśli w projekcie jest kostka to ma być kostka, geokrata to geokrata itd."Nie wiem czy dało by radę zrobić zmiany nieistotne do projektu.Po 4 latach od podpisania umowy, nasze stosunki z wykonawcą są nazwijmy to dość napięte.Jeśli i tak będę musiał tą kostkę położyć to po prostu chciałem uniknąć podwójnej roboty. Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez Pabloe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts