Kiwi747 09.08.2023 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów. Jestem w dość nietypowej sytuacji (mętlik w głowie)Jesteśmy w trakcie budowy w sumie to już końcówka. Problem zaistniał w momencie wykonania projektu ogrzewania podłogowego.Kotłownia znajduje się w garażu oddalonym o 4.5 m od budynku, połączenie zostało wykonane rurą preizolowana 32x2.9 przekroju wewnętrzny to około 26.4 (mierzone suwmiarką) cała długość tej rury to około 9 m jest ona puszczona ziemią i wychodzi zaraz za murem budybudynku w projekcie odcinek od tej rury do rodzielaczy (około 9m) pociągnięta jest rura 40. I tutaj moje pytanie czy zwiększenie średnicy ma sens ? Czy ta rura która jest już wkopana jest rurą o odpowiedniej średnicy (w hydraulicznym zapewniali mnie że w zupełności wystarczy ) Ogrzewanie to Piec na paliwo stałe + bufor 880 l Powierzchnia ogrzewania to 127m2 jeden poziom13 pętli ogrzewania plus jedna pętla grzejnik drabinkowy czyli 14 pętli Najdłuższe z nich to 93/91/85 reszta poniżej 80mbPojemność całego układu 120.13dm3 W projekcie mam uwzględnić pompę obiegową o przepływie okolo1200kg/h ciśnienie 27.0 kPa czy pompa grundfos alpha 2 25 60 autoadapt da radę ? Przepraszam za być może ogrzanie jakiegoś starego tematu ale niestety niczego co by mi pomogło nie znalazł .Prosił bym o jakąś drobną poradę choć by tylko w kwestii tej wkopanej rury jeśli będzie nie taka przysporzy mi kolosalnych problemów.Dodam jeszcze że złączka fi32 która była w raz z tą rurą ma przekruj 22[ATTACH=CONFIG]465931[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]465931[/ATTACH] Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez Kiwi747 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 09.08.2023 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Dla podanych wartości projektowych czyli 1200l/h i 27kPa wymieniona pompa da rade Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiwi747 09.08.2023 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Dziękuję za szybką pomoc w kwestii pompy, jeden problem z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiwi747 09.08.2023 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 [ATTACH=CONFIG]465930[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 09.08.2023 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Jaki jest rodzaj tych rur 40tek?PEX?PP?Bo ta preizolowana to domyślam się po grubości ścianki 3mm,że PEX Opor jest podany w projekcie od miejsca gdzie będzie ewentualnie rura 40ka (projektant założył do swoich obliczeń lokalizację źródła ciepła w budynku)a że jest w garazu to dojdzie jeszcze opór rur preizolowanych więc ta wartosc 27kPa się zwiekszy Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiwi747 09.08.2023 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Właśnie nie zrozumie dla mnie było dlaczego pompa i zawór trójdrożny umiejscowiony był na wyjściu tych rur .W zestawieniu materiałów to rura wielowarstwowa Herz HT/PE-RT 40x3.5 nr katalogowy to 3C400 30.Czy poprowadzenie tego odcinak taką samą rura jaką jest ta preizolowana będzie błędem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiwi747 09.08.2023 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Wszystkie uwagi odnośnie umiejscowienia źródła ciepła i innych ważnych aspektów była uwzględniona w uwagach do projektu całość załatwiana była online a kontakt z nimi tragiczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 09.08.2023 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 W odpowiedzi na pytanie, czy rura 32 mm wystarczy, czy nie wystarczy, istotne jest jaki będzie w niej przepływ. Jeśli tą rurą będzie płynęła gorąca woda, rzędu 80 stopni z kotła/bufora, a dopiero w domu będzie pompa i zawory mieszające, to przepływ we wspomnianej rurze przez większość czasu nie będzie duży i jak najbardziej średnica powinna być wystarczająca. Może dlatego w dalszej części instalacji wewnątrz domu zaprojektowano rurę 40, bo tam już temperatura ma być niska, a przepływ ma być większy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiwi747 09.08.2023 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Pompę wraz z zaworem mieszającym chcieliśmy do celowo umieścić kotłowni czy jest to przeszkoda do poprowadzenia rury 32 w dalszym ciagu instalacji? Miejsce wyjscia rur w budynku to akurat sypialnia gdybyśmy umieścili pompe tak jak w projekcie mieli byśmy ja zaraz za głowami a z tego co się rozczytywałem nie są one aż tak ciche. Irytuje mnie fakt że w momencie zakupu tej rury zapewniano mnie że ten przekrój jest wystarczający. Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez Kiwi747 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 09.08.2023 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Czyli jak? Rura wychodzi w sypialni i w tejże sypialni będzie rozdzielacz? Czy rura idzie dalej i w jakimś pomieszczeniu gospodarczym będzie rozdzielacz? Jeśli pompa i zawór mieszający będzie w kotłowni, to całą wodę podawaną przez pompę na instalację trzeba będzie przepuścić przez ileś tam metrów rury więcej. Gdyby te elementy były w domu, popłynie przez nią tylko woda służąca do podmieszania. Z drugiej strony, to nie jest wąska rura, tylko złączki do tych rur są jak kryzy i wnoszą dużo większe opory niż sama rura. W razie wpadki, zawsze można się poratować montując jeszcze silniejszą pompę. Tylko prądu trochę więcej pożre.P.S. W mojej instalacji mam doprowadzenie do rozdzielacza na rurze 32 mm. Sam się z nią mordowałem, ciężko się wygina. Gdy robiłem zakupy, to w sklepie powiedzieli, że w domkach nikt nie robi na 32, a maksimum na 25 mm. Kupiłem 32, zrobiłem i nie żałuję, bo pompa 25-60 ma co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 10.08.2023 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) Jakie wartości są podane w tej ramce na dole oznaczonej cyferka 1? bo są nieczytelne.Bedzie przepływ w kg/h; moc w kW;temp.zasilania i temp.powrotu Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiwi747 10.08.2023 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 [ATTACH=CONFIG]465939[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiwi747 10.08.2023 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) Rozdzielacze są w centralnym miejscu budynku widać je na screenie w sypialni na tą chwilę wystają tylko rury , do rodzielaczy w linii prostej będzie około 6.5 m[ATTACH=CONFIG]465941[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]465940[/ATTACH] Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez Kiwi747 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts