waldip62 09.01.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 czy mogę odliczyć wkład kominkowy o podatku na remont i modernizację domu jak mam już piec gazowy , ponieważ ktoś mi powiedział że nie można ponieważ urząd skarbowy uważa to jako luksus , kupiłem Tarnawę za 3000 zł i szkoda żeby tyle pieniędzy zmarnowało się proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.01.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 waldip62 - pojęcie luksusu w przepisach dot. ulgi remontowej nie ma najmniejszego zastosowania. Możesz za przysługującą Tobie kwotę odliczeń kupić zarówno blaszaną umywalkę jak i marmurową z korkiem ze złota. Twoja sprawa na co wydasz te swoje pieniądze. Byle by tylko spełnione zostały następujące warunki: 1-Posiadasz tytuł prawny do lokalu 2- Zakupiony materiał lub usługa mieści się w katalogu materiałów i usług zawartym w rozporzadzeniu Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa w sprawie okreœlenia rodzajów wydatków na remont i modernizację budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego, o które zmniejsza się podatek dochodowy. 3-Towar lub usługa została użyta do remontu lub modernizacji tego lokalu o którym mowa w pkt.1 Ps Zakup wkładu kominkowego jest zgodny z cytowanym rozporządzeniem. ZAŁĄCZNIK Nr 2 WYKAZ ROBÓT ZALICZANYCH DO REMONTU I MODERNIZACJI LOKALU MIESZKALNEGO ...... 2. Remont, modernizacja, wymiana lub wykonanie nowych instalacji w lokalu mieszkalnym, obejmujące rozprowadzenie po lokalu instalacji oraz montażu trwale umiejscowionych: wyposażenia, armatury i urządzeń dotyczących: 1) instalacji sanitarnych, 2) instalacji elektrycznych, 3) instalacji klimatyzacyjnych i wentylacyjnych, 4) instalacji przyzywowych (domofony) i alarmowych, 5) instalacji i urządzeń grzewczych, 6) przewodów wentylacyjnych, spalinowych i dymowych. Pełny tekst aktu prawnego - http://i.wp.pl/a/f/word/271/rozporzadzenie_ministra_gospodarki_przestrzennej_i_budow_z_21_grudnia_1996.doc Posiadasz już kocioł gazowy? Nie ma z tymproblemu - nikt nie jest w stanie zabronić Tobie posiadania dualnego systemu ogrzewania. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldip62 09.01.2005 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 dzięki bardzo za odpowiedź u nas na prowincji nie chcieli mi udzielić jednoznacznej odpowiedzi teraz wiem na czym stoję pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.01.2005 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 dzięki bardzo za odpowiedź u nas na prowincji nie chcieli mi udzielić jednoznacznej odpowiedzi teraz wiem na czym stoję pozdrowienia Czy to w US-ie nie chciano Tobie jednoznacznie odpowiedzieć? Byłbym tym zdziwiony. Jeśli tak to widocznie trafiłeś na jakąś nową panienkę która akurat była na dyżurze w informacji. Innego wytłumaczenia nie mogę znaleźć. Chociaż i taka nieuświadomiona panienka na dyżurze to tez pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts