bartolomeooo 10.08.2023 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Pytanie: czy jeśli zacząłem budowę 2 lata temu to starając się o odbiór budynku teraz muszę mieć "świadectwo energetyczne budynku"? Czytałem już, że na allegro to można kupić... a poza tym to kto to robi, w jakiej branży takiego fachowca szukać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 10.08.2023 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Pytanie: czy jeśli zacząłem budowę 2 lata temu to starając się o odbiór budynku teraz muszę mieć "świadectwo energetyczne budynku"? Tak. Czytałem już, że na allegro to można kupić... a poza tym to kto to robi, w jakiej branży takiego fachowca szukać? https://rejestrcheb.mrit.gov.pl/rejestr-uprawnionych https://www.google.com/search?q=%C5%9Bwiadectwo+charakterystyki+energetycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.08.2023 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Pytanie: czy jeśli zacząłem budowę 2 lata temu to starając się o odbiór budynku teraz muszę mieć "świadectwo energetyczne budynku"? Czytałem już, że na allegro to można kupić... a poza tym to kto to robi, w jakiej branży takiego fachowca szukać? Jezeli cena ma byc jedynym kryterium to tylko allegro. Oczywiscie do cen z dawnych lat czyli ok 40 zł (minimum) nie ma powrotu, ale ceny z allegro są nie do pobicia. Takie swiadectwo ma zerową wartosc merytoryczną, ale zasada CCC jest decydujaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.08.2023 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Jeżeli świadectwo na służyć tylko dla spełnienia wymogu formalnego (sprzedaż, wynajem, odbiór budynku) to dlaczego nie ? Ile powinno kosztować takie świadectwo aby było rzetelne i miało wartość merytoryczną? Tanie świadectwo to 150 -300 zł za mieszkanie, pewnie 300-500 za budynek mieszkalny. Ludzie zatrudniają KB za 1.500 - 2.000 zł i piszą że drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.08.2023 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Znalazłem dziś w sieci ofertę kursu na audytora z gwarancją wpisu do rejestru fachowców.Czas 3 dni !!!2 dni wykładów a trzeci to egzamin na zasadzie "wybierz właściwą odpowiedź".No to teraz będziemy mieli audytorów jak psów i to z najwyższej półki!(Jakaś niemiecka firma kursy robi)Kurs SEP w 1 dzień też był...Jeszcze tylko doktoratu z medycyny nie znalazłem, takiego w tydzień robionego.Ale moze gdzieś jest.Państwo z dykty, gówna i tektury... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.08.2023 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Co jest najgorsze: niemiecka firma, czas 3 dni, egzamin na zasadzie "wybierz właściwą odpowiedź" czy cena?Ta niemiecka firma to chyba jest polska firma tylko kursant otrzymuje certyfikat wydawany przez TÜV Rheinland.Gwarancji wpisu nie zrozumiałeś. Nie są potrzebne żadne kursy aby uzyskać wpis do centralnego rejestru.,Wystarczy odpowiednie wykształcenie. Ty też możesz zostać certyfikowanym ekspertem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.08.2023 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Tak. W 3 dni i od lotów kosmicznych. Fakt! Jestem dziecięciem wielu talentów i uprawiam (jak potrzeba) wiele zawodów.Ale ja się ich dość długo uczylem.3 dni nie wystarczy aby zostać tak od zera - ekspertem Czego nie rozumiesz? Adam M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.08.2023 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Nie musisz być dziecięciem utalentowanym.Wystarczy że masz wykształcenie i potrafisz dobrze to wykonywać.Przeczytajhttps://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/audytor-energetyczny-uprawnienia-jak-zostac-audytorem-energetycznym-ile-mozna-zarobic-kurs-aa-kWAb-X3Q8-2d2Q.html Ja rozumiem, Ty nie rozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.08.2023 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Nie rozumiem i nie zrozumiem - na huj komu KURS, jak ma odpowiednią wiedzę i wykształcenie. CO mu da taki kurs? Kwit do wpisu na listę? Poczytaj... https://www.money.pl/gospodarka/w-przyszlym-roku-zaczna-sie-kontrole-inspektorzy-sprawdza-czym-naprawde-ogrzewamy-domy-6815490925669184a.html Zobacz KTO będzie te kontrole prowadził, aby stworzyć świadectwo AUDYTU ENERGETYCZNEGO obiektu. Państwo z dykty, gówna i tektury. A prawo głównie z gówna... Adam M. Jeżeli masz odpowiednie wykształcenie to nie potrzebujesz kursu aby zapisać się na listę. Nadal tego nie rozumiesz?? Chcesz dodatek węglowy to zgódź się na sprawdzenie czy masz podstawy do otrzymania dodatku. Ta kontrola nie ma nic wspólnego ze świadectwem. Poczytaj kto i kiedy potrzebuje przedstawić świadectwo charakterystyki energetycznej. Dosyć proste, może zrozumiesz. Audyt energetyczny to coś innego niż świadectwo charakterystyki energetycznej. Doucz się i wtedy możesz zajmować się krytyką. Z czego jest państw i prawo to jakaś Twoja fobia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.08.2023 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 "Jeżeli masz odpowiednie wykształcenie to nie potrzebujesz kursu aby zapisać się na listę.Nadal tego nie rozumiesz??" A jak go nie masz - to robisz trzydniowy kurs...Nadal tego nie rozumiesz? Pogoogluj co to jest LOGIKA... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.08.2023 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Czytałeś co podlinkowałem?ZAUWAŻYŁEŚ TO? Kontrole domów przez GUNB ruszyć mają w 2023 roku i dotyczyć m.in. stanu technicznego kontrolowanych budynków mieszkalnych oraz sprawdzenia zgodności złożonej deklaracji CEEB ze stanem faktycznym. Dane do CEEB tym razem nie będą wprowadzane przez obywateli samodzielnie, będą się tym zajmować uprawnieni kontrolerzy. Zapowiedź kontroli ze strony GUNB pozwala na zapoznanie się z uprawnieniami osób, które mogą odwiedzić twój dom. Wśród nich znajdą się:- inspektor ochrony środowiska,- pracownik gminy,- kominiarz,- osoba z uprawnieniami budowlanymi.Natomiast uprawnieni kontrolerzy będą za pomocą elektronicznego formularza inwentaryzacyjnego zapisywać dane gromadzone podczas inwentaryzacji. Moduł inwentaryzacyjny ma zostać udostępniony wraz z docelowym Systemem ZONE, co planowane jest na I kwartał 2023 roku – wówczas ruszą zapowiadane kontrole.Cel działań kontrolnych GUNBGUNB chce skontrolować domy w Polsce, by zweryfikować ich realny stan techniczny oraz ocenić emisyjność, a także efektywność energetyczną. Gminy zdobędą dzięki temu wiedzę o tym, jakie prace remontowe lub termomodernizacyjne trzeba będzie podjąć w najbliższym czasie. Zgromadzone dane będą podstawą do przygotowania sprawozdania z realizacji zadań wynikających z:Kontrolerzy podczas wizyty w kontrolowanym domu będą uzupełniali informacje umieszczone w CEEB dotyczące stanu technicznego budynku o:- grubość ścian,- rodzaj ocieplenia,- stan dachu,- roczne zużycie paliwa. Państwo z dykty, gówna i tektury.Prawo głównie z gówna...(każdy gówniarz je sobie tworzy jak chce) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.08.2023 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 asolt Zrobiłeś ten kurs czy pracujesz "na dziko"? :) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.08.2023 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 (edytowane) Osoba z uprawnieniami budowlanymi ma nas kontrolować... Rodzaje i specjalności dla jakich wydawane są uprawnienia budowlane obowiązujące na terenie Polski określono w ustawie Prawo budowlane z 1994 r. oraz rozporządzeniu z 11.09.2014 r. w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie. Określają one zakres prac projektowych lub robót budowlanych w danej specjalności, do których uprawniona jest osoba posiadająca konkretne uprawnienia budowlane. Obecnie poszczególne rodzaje uprawnień budowlanych skupione są w dwóch oddzielnych samorządach zawodowych: PIIB ( Polskiej Izbie Inżynierów Budownictwa ) i IARP ( Izbie Architektów RP ). Uprawnienia architektoniczne Uprawnienia konstrukcyjno-budowlane Uprawnienia mostowe Uprawnienia drogowe Uprawnienia kolejowe Uprawnienia hydrotechniczne Uprawnienia wyburzeniowe Uprawnienia telekomunikacyjne Uprawnienia sanitarne Uprawnienia elektryczne Najlepiej z uprawnieniami kolejowymi, drogowymi, mostowymi czy hydrotechnicznymi!W końcu...Uprawnienia budowlane to uprawnienia budowlane ! Prawo z gównolitu... Adam M. Edytowane 12 Sierpnia 2023 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.08.2023 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 asolt Zrobiłeś ten kurs czy pracujesz "na dziko"? :) Adam M. Nadal nie nic z tego rozumiesz. Nie klep głupot kolejny raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.08.2023 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Czytałeś co podlinkowałem? ZAUWAŻYŁEŚ TO? Kontrole domów przez GUNB ruszyć mają w 2023 roku i dotyczyć m.in. stanu technicznego kontrolowanych budynków mieszkalnych oraz sprawdzenia zgodności złożonej deklaracji CEEB ze stanem faktycznym. Dane do CEEB tym razem nie będą wprowadzane przez obywateli samodzielnie, będą się tym zajmować uprawnieni kontrolerzy. Zapowiedź kontroli ze strony GUNB pozwala na zapoznanie się z uprawnieniami osób, które mogą odwiedzić twój dom. Wśród nich znajdą się: - inspektor ochrony środowiska, - pracownik gminy, - kominiarz, - osoba z uprawnieniami budowlanymi. Natomiast uprawnieni kontrolerzy będą za pomocą elektronicznego formularza inwentaryzacyjnego zapisywać dane gromadzone podczas inwentaryzacji. Moduł inwentaryzacyjny ma zostać udostępniony wraz z docelowym Systemem ZONE, co planowane jest na I kwartał 2023 roku – wówczas ruszą zapowiadane kontrole. Cel działań kontrolnych GUNB GUNB chce skontrolować domy w Polsce, by zweryfikować ich realny stan techniczny oraz ocenić emisyjność, a także efektywność energetyczną. Gminy zdobędą dzięki temu wiedzę o tym, jakie prace remontowe lub termomodernizacyjne trzeba będzie podjąć w najbliższym czasie. Zgromadzone dane będą podstawą do przygotowania sprawozdania z realizacji zadań wynikających z: Kontrolerzy podczas wizyty w kontrolowanym domu będą uzupełniali informacje umieszczone w CEEB dotyczące stanu technicznego budynku o: - grubość ścian, - rodzaj ocieplenia, - stan dachu, - roczne zużycie paliwa. Państwo z dykty, gówna i tektury. Prawo głównie z gówna... (każdy gówniarz je sobie tworzy jak chce) Adam M. O sobie piszesz? Daj już spokój ... ile możesz pisać takie głupoty ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.08.2023 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Osoba z uprawnieniami budowlanymi ma nas kontrolować... Rodzaje i specjalności dla jakich wydawane są uprawnienia budowlane obowiązujące na terenie Polski określono w ustawie Prawo budowlane z 1994 r. oraz rozporządzeniu z 11.09.2014 r. w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie. Określają one zakres prac projektowych lub robót budowlanych w danej specjalności, do których uprawniona jest osoba posiadająca konkretne uprawnienia budowlane. Obecnie poszczególne rodzaje uprawnień budowlanych skupione są w dwóch oddzielnych samorządach zawodowych: PIIB ( Polskiej Izbie Inżynierów Budownictwa ) i IARP ( Izbie Architektów RP ). Uprawnienia architektoniczne Uprawnienia konstrukcyjno-budowlane Uprawnienia mostowe Uprawnienia drogowe Uprawnienia kolejowe Uprawnienia hydrotechniczne Uprawnienia wyburzeniowe Uprawnienia telekomunikacyjne Uprawnienia sanitarne Uprawnienia elektryczne Najlepiej z uprawnieniami kolejowymi, drogowymi, mostowymi czy hydrotechnicznymi! W końcu... Uprawnienia budowlane to uprawnienia budowlane ! Prawo z gównolitu... Adam M. Masz tytuł mgr inż. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.08.2023 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 Jak zwykle - nie na temat...Nie widzisz, że durnymi rozporządzeniami i nieprzemyślanymi ustawami robią dziwkę z prawa?Pracownik gminy (sprzątaczka czy sekretarka na przykład) sprawdzi i zanotuje- grubość ścian,- rodzaj ocieplenia,- stan dachu,- roczne zużycie paliwa. Pracownik gminy to pracownik gminy. Myślałeś DLA KOGO są te kursy na audytorów? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.08.2023 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 Jak zwykle - nie na temat... Nie widzisz, że durnymi rozporządzeniami i nieprzemyślanymi ustawami robią dziwkę z prawa? Pracownik gminy (sprzątaczka czy sekretarka na przykład) sprawdzi i zanotuje - grubość ścian, - rodzaj ocieplenia, - stan dachu, - roczne zużycie paliwa. Pracownik gminy to pracownik gminy. Myślałeś DLA KOGO są te kursy na audytorów? Adam M. Temat to świadectwa energetyczne i związane z tym kursy. Tylko w Twojej głowie mogą powstać takie rozważania który z pracowników gminy będzie wykonywał audyt energetyczny. Kto może sporządzać świadectwa charakterystyki energetycznej? Zgodnie z Ustawą z dnia 29 sierpnia 2014 r., która weszła w życie od dnia 9 marca 2015 r., wraz z późniejszymi zmianami, świadectwo charakterystyki energetycznej może sporządzać osoba która (art. 17 ustawy): 1. posiada pełną zdolność do czynności prawnych; 2. nie była skazana prawomocnym wyrokiem za przestępstwo przeciwko mieniu, wiarygodności dokumentów, obrotowi gospodarczemu, obrotowi pieniędzmi i papierami wartościowymi lub za przestępstwo skarbowe; 3. ukończyła: a. studia wyższe zakończone uzyskaniem tytułu zawodowego inżyniera, inżyniera architekta, inżyniera architekta krajobrazu, inżyniera pożarnictwa, magistra inżyniera architekta, magistra inżyniera architekta krajobrazu, magistra inżyniera pożarnictwa albo magistra inżyniera, albo b. studia wyższe inne niż wymienione w lit. a oraz studia podyplomowe, których program uwzględnia zagadnienia związane z charakterystyką energetyczną budynków, wykonywaniem audytów energetycznych budynków, budownictwem energooszczędnym i odnawialnymi źródłami energii, Spełniasz wymagania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.08.2023 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 Mnie się nie czepiaj!Ja nie chcę robić audytów. Mam inną pracę. Szlag mnie trafia, że jakaś biurwa czy kominiarz ma mi grubość murów mierzyć i pętać się po strychu!Albo jakiś dupek po trzydniowym kursie! Ja rozumiem, że do tego trzeba wiedzy, którą się długo zdobywa.Wkur.wia mnie, że byle kto wpiepszy Ci się do chałupy "bo mu dali takie uprawnienia i kazali". "Tylko w Twojej głowie mogą powstać takie rozważania który z pracowników gminy będzie wykonywał audyt energetyczny."- GÓWNO PRAWDA!!!Poczytaj uważniej KOMU to zlecają."Bo unia kazała bazę zrobić"No i teraz WSZYSCY jesteśmy kłamcami i oszustami (dla dodatku 3000zł) i koniecznie nas biurwa musi SPRAWDZIĆ! Kraj z dykty, gówna i tektury!A prawo głównie z gówna! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.08.2023 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 Oczywiście, jesteś takim szubrawcem, że NIE ZGŁOSIŁEŚ do CEEB czym dom grzejesz, albo , jak zgłosiłeś, to nakłamałeś dla tych 3000zł!I TERAZ TRZEBA CIĘ SPRAWDZIĆ!Najlepiej - biurwą czy kominiarzem...ONI najlepiej ocenią - ILE nakłamałeś...No i stosowną karę naliczą... No, bo...Przecież nie należy WIERZYĆ obywatelowi w to, co zadeklarował.Czyli...JESTEŚ oszustem i szubrawcem, chyba, że UDOWODNISZ - że nie. Temu kominiarzowi...Czego nie rozumiesz?Słabo rozbierasz to co napisali? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts