Piotrek77 20.01.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Zasypałem CSI/G pestką Pali sie SUPER. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
electrician 21.01.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Skrobnij coś więcej ku powszechnemu pożytkowi, a w szczególności:-sucha czy mokra?-czysta czy z miąższem?-jakie nastawy?-jakieś problemy?Wiem juz coś więcej na temat pestek w mojej okolicy i w miarę czasu napiszę na priva.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 21.01.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 W porównaniu z owsem mokra:):), czysta bez miąższu. Zwiększyłem tylko ilość podawanego paliwa w porównaniu z ustawieniami owsianymi. Myśle że sucha paliłaby sie lepiej. Bardzo mało popiołu. Spalanie ok 90kg na dobę w porównaniu do owsa o jakąś 1/3 więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mir11 23.01.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 W porównaniu z owsem mokra:):), czysta bez miąższu. Zwiększyłem tylko ilość podawanego paliwa w porównaniu z ustawieniami owsianymi. Myśle że sucha paliłaby sie lepiej. Bardzo mało popiołu. Spalanie ok 90kg na dobę w porównaniu do owsa o jakąś 1/3 więcej. w jakiej cenie kupowałeś pestkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 23.01.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 200zl/t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 24.01.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Czy piec jest w stanie sam zapalić pestkę? Czy działa zapalarka? Nie bardzo uśmiecha mi się bieganie do kotłowni i podpalanie co chwila paleniska. no chyba, że piec jest w trybie podtrzymania płomienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 24.01.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Piec rozpalił się zapalarką a teraz działa w trybie podtrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 24.01.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Jednym słowem SUPER. Może jakiś lobbyng za pestką... Ciekawe kiedy obłożą pestkę akcyzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio3511 28.01.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Pytam bo słyszałem ostatnio taką opinię.Może ktoś się wypowie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 28.01.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Witam. Już tydzień spalam pestkę i mam porównanie ze spalaniem owsa. Piec CSI/G-40 46KW dom 340m/2 stara instalacja c.o i zasobnik c.w.u 200l Pestka wilgotna 200-250zł/t Owies suchy 440-460zł/t Spalanie pestki ok 90-100 kg na dobę Owies 55-60kg/doba. Zaletą pestki jest to, że popielnik czyszczę raz na 6 dni, przy spalaniu owsa raz na 2- 3 dni. Przy spalaniu pestki bardzo szybko zanieczyszcza sie wymiennik z turbulizatorami przy owsie nie ma tego problemu czyszczenie wymiennika raz w miesiącu. Przy pestce raz w tygodniu. Przy paleniu pestka podajnik zgrzyta tak jak przy ekogroszku, przy owsie wcale tego nie słychać. Pestka musi być bardzo sucha, bo w innym razie będzie się grzać w workach lub na pryzmie.Pozornie sucha pestka potrafi się bardzo szybko zagrzać tak że zacznie lecieć z niej para(wiem z własnego doświadczenia):) Duża ilość podawanej mokrej pestki przez podajnik może zagasić płomień w palenisku. W moim przypadku spalanie pestki jest o 30-40% wyższe od spalania owsa Miesięczne spalanie owsa ok. 1800kg pestki ok. 3000kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TJ7 24.02.2007 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Mam pytania do użytkowników d'alessandro CSI/g : można w nim palić eko-groszkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacek22 16.08.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 oczywiscie ze mozna !!!!http://www.gizex.com.pl/kotly,d_isxpp8.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 24.08.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 A co z gryzoniami. Nie macie stada myszy na owsie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 26.08.2007 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Witam. Palę owsem od dwóch sezonów i nie ma żadnego problemu z myszami. Teraz też mam jakieś 3t owsa wsypane do kotłowni i nie ma gryzoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kst 06.01.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam !Reanimuję temat bo już od 1,5 roku NIKT NIC WIĘCEJ NA TEN TEMAT NIE NAPISAŁ !Bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniami z tego właśnie okresu czasu. Temat mnie zainteresował ponieważ buduję dom na wsi i mam kawałek ziemi rolnej klasy IV-VI, a więc idealnej do uprawy owsa !Spalanie ziarn zbóż ze względów ekonomicznych jest moim zdaniem jednak problematyczne gdyż to zboże można LEPIEJ czyli EFEKTYWNIEJ wykorzystać na paszę a owies w szczególności dla koni, których liczba stale przybywa w celach rekreacyjnych. Przynajmniej tak jest w mojej okolicy i dlatego jego cena jest wysoka. Po przeczytaniu całego tematu w moim osobistym odczuciu spalanie owsem już raczej zdecydowanie sobie odpuszczę mimo, że teoretycznie i praktycznie mógłbym go sobie sam wyprodukować w ilości wystarczającej na całoroczne ogrzewanie domu co drugi rok (płodozmian) !Co mogę zatem zrobić aby wykorzystać ten areał inaczej ?Wierzba energetyczna odpada - bo teren zbyt suchy (na górce)Za to doskonale rośnie LAS - i to sam bez sadzenia !Wniosek może być tylko jeden: przecinka, przecinka i jeszcze raz przecinka.Następnie rębak i własne zrębki.A potem już kocioł na zrębki z podajnikiem ale najlepiej z możliwością palenia również eko-groszkiem na wypadek silnych mrozów oraz dodatkowym rusztem na drewno w większych kawałkach.W ten sposób będę miał opał ZA DARMO w sensie ZAKUPU natomiast poniosę koszt własnej robocizny, niewielki na bliski transport oraz energii elektrycznej do zasilania rębaka.Zrębki wysuszy SŁOŃCE "za darmo" PS: gdybym ten sam dom budował w mieście na niewielkiej działce to ANI CHWILI bym się nie zastanawiał tylko zainstalował GAZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mir11 12.01.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Już raczej pomyslał bym o owsie. Owies pali się dobrze. Łatwy jest do transportowania i przechowywaniaMyśle że nakład pracy do wytworzenia zrębek jest bardzo duzy i nie wiem czy będzi sie ci to kalkulowalo. Chyba zę lubisz pracowac, masz czas i traktujesz to jak rekreacje.Kiedyś przygotowywałem drzewo do palenia. Po podliczeniu czasu pracy , wynajecia pomocnika wyszło mi że wychodzi to niewiele taniej od węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 12.01.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Witam ! Reanimuję temat bo już od 1,5 roku NIKT NIC WIĘCEJ NA TEN TEMAT NIE NAPISAŁ ! Bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniami z tego właśnie okresu czasu. Temat mnie zainteresował ponieważ buduję dom na wsi i mam kawałek ziemi rolnej klasy IV-VI, a więc idealnej do uprawy owsa ! Spalanie ziarn zbóż ze względów ekonomicznych jest moim zdaniem jednak problematyczne gdyż to zboże można LEPIEJ czyli EFEKTYWNIEJ wykorzystać na paszę a owies w szczególności dla koni, których liczba stale przybywa w celach rekreacyjnych. Przynajmniej tak jest w mojej okolicy i dlatego jego cena jest wysoka. Po przeczytaniu całego tematu w moim osobistym odczuciu spalanie owsem już raczej zdecydowanie sobie odpuszczę mimo, że teoretycznie i praktycznie mógłbym go sobie sam wyprodukować w ilości wystarczającej na całoroczne ogrzewanie domu co drugi rok (płodozmian) ! Co mogę zatem zrobić aby wykorzystać ten areał inaczej ? Wierzba energetyczna odpada - bo teren zbyt suchy (na górce) Za to doskonale rośnie LAS - i to sam bez sadzenia ! Wniosek może być tylko jeden: przecinka, przecinka i jeszcze raz przecinka. Następnie rębak i własne zrębki. A potem już kocioł na zrębki z podajnikiem ale najlepiej z możliwością palenia również eko-groszkiem na wypadek silnych mrozów oraz dodatkowym rusztem na drewno w większych kawałkach. W ten sposób będę miał opał ZA DARMO w sensie ZAKUPU natomiast poniosę koszt własnej robocizny, niewielki na bliski transport oraz energii elektrycznej do zasilania rębaka. Zrębki wysuszy SŁOŃCE "za darmo" PS: gdybym ten sam dom budował w mieście na niewielkiej działce to ANI CHWILI bym się nie zastanawiał tylko zainstalował GAZ. A ja to bym zrobił tak, zasiał owies i kupił piec na słome. Miałbym podwójną korzyść, owies sprzedał na pasze a słome wrzuciłbym w piec Palić żywnością troche nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kst 13.01.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 A ja to bym zrobił tak, zasiał owies i kupił piec na słome. Miałbym podwójną korzyść, owies sprzedał na pasze a słome wrzuciłbym w piec Palić żywnością troche nie tak Słoma ma dość dużą kaloryczność ale piec na słomę to już nie zmieści się w mojej kotłowni. Musiałbym wybudować budynek gospodarczy to wtedy taka opcja mogłaby być rozważona. No a jak już miałbym swój owies to wypadałoby kupić jakiegoś konika lub dwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdanek 17.02.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Czy ktoś z was korzysta z pieca Kostrzewy i pali w nim owsem ??http://www.kostrzewa.com.pl/opis-kotla-5387.html#tof Jestem ciekaw jak wrażenia i opłacalność na dzień dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj1719499942 11.09.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Odświeżam temat. Jestem prawie zdecydowany na ogrzewanie owsem. Zwłaszcza przy dzisiejszych cenach, gdzie tonę owsa można kupić już od 150 zł. Pozostaje kwestia w czym palić. Znalazłem na allegro kociołek w cenie znacznie niższej niż granpal. Najlepsze jest to, że sprzedawca podaje cenę netto. http://www.allegro.pl/item726427252_piec_z_podajnikiem_25_kw_eko_groszek_pellet_owies.html Tylko ciekawy jestem jak z jakością. Wiecie coś na temat tego producenta? Z tego co się orientowałem daje 4 lata gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts