Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam OWIES w glowie-a nie jestem Renata Berger

bobi70

Recommended Posts

Dodam jeszcze, że w tym sklepie jest wystawiomy kocioł 38 KW (taki, jakiego potrzebujemy). Poza tym na całym sklepie i domu o pow. ponad 600 m2 mają zamontowany kocioł Sasa, którego pracę można obejrzeć. My widzieliśmy jak chodzi, jak na swe ogromne gabaryty jest cichutki, przynajmniej w porównaniu z innymi.

Kiedy Ty będziesz kupował i instalował kocioł? Pytałeś czy można w razie czego zamontować do niego palnik na owies?

• Odpowiedzi 416
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja będę montował dopiero w okolicach maja, w zależności kiedy śnieg zejdzie :D , bo teraz nie mogę nawet dojechać pod działkę, a muszę jeszcze dach zrobić .... Nie pytałem o owies bo to naprawde dziewicza materia dla nich i jak by mi nie odpowiedzieli to i tak wszystko wyjdzie w momencie kiedy na prawdę bym chciał montowac taki palnik.

Maćku, w Krakowie masz dystrybutora Sasa "Tadmar" w dwóch miejscach. Dlaczego chcesz więc się wybrać do Buska (no, chyba, że planujesz wypocząć w uzdrowisku? :wink: ).

Co do palnika, to poczekamy aż nasi forumowi geniusze coś zdziałają, wtedy pohandlujemy. Janusz, Bobi, Adam, jak Wam idzie?

Gość 1950
W TAdmarze nie mają piecy z podajnikiem :-? a Busko to ładna okolica jadę tam jutro i po drewno przy okazji a jak mi starczy czasu to może i do Hefa podjadę :wink:

jak to nie mają?

a Ogniwo z Biecza

Właśnie wróciłem ! No faktycznie piec Sasa w porównaniu do Hefa (przepraszam tych co wybrali ten drugi) to przepaść ! Same uszczelki w hefie to jak by ktoś watę poupychał i zabrakło mu kleju a w sasie jak w dobrej klasie kominku, plecione, reszta wykończenia też wygląda lepiej i cena 6400 z 22% vat to o 1000 mniej niż Hef. Wybór padł wiec na Sasa !

No widzisz, Maćku, nie zawsze dobre to, co przereklamowane. Oglądaliśmy masę różnych kotłów, ale Hef odpadł od razu. A Sas dość, że tani, to robi naprawdę dobre wrażenie. W naszej wiosce przeważają kotły Sasa, tyle, że wszyscy mają te miałowe. Wczoraj w końcu udało nam się obejrzeć żeliwnego Linga. I co? I facet, który handluje tymi Lingami odradził nam go ze względu na czyszczenie pomiędzy żeliwnymi rusztami :o .

Rzuciłeś okiem na retortę w Sasie? Wydaje mi się ona nieporównywalnie większa od retort w innych kotłach. Ciekawe dlaczego? Widziałeś ten kocioł odpalony?

Na peletsy ten kocioł może działać i na wszystko inne co palne i może być wciągnięte przez slimaka też, problem w tym że elektronika jest przystosowana do groszku i na innym paliwie może być kiepsko z ustawieniem parametrów i z efektywnością, co do owsa to raczej nie, tym bardziej że złe spalanie owsa może powodowac wydzielanie się dioksyn które są rakotwórcze :evil:

Aniu ! co do retorty to powiem szczerze że nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale na zdrowy :wink: chłopski rozum, nie...

Na peletsy ten kocioł może działać i na wszystko inne co palne i może być wciągnięte przez slimaka też, problem w tym że elektronika jest przystosowana do groszku i na innym paliwie może być kiepsko z ustawieniem parametrów i z efektywnością, co do owsa to raczej nie, tym bardziej że złe spalanie owsa może powodowac wydzielanie się dioksyn które są rakotwórcze :evil:

Aniu ! co do retorty to powiem szczerze że nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale na zdrowy :wink: chłopski rozum, nie...

Jak "wciąga" pellety to i owies powinien wciągnąć, owies wydziela dioksyny jak się go spala w sposób klasyczny a w palniku retortowym ponoć nie.

Tylko jeszcze jedna sprawa. Czy ma "śluzę" w podajniku żeby ogień się nie przedostał do zasobnika?

Z tymi dioksynami - też słyszałam, że wydzielają je ogólnie biopaliwa. Chyba nawet czytałam coś na ten temat albo w "Ładnym domu" albo w "Muratorze". Skoro biopaliwa to być może i pellety. To nie dotyczy tych paliw spalanych w specjalnych palnikach czyli do owsa najlepiej kupić palnik na owies a do pelletu - palnik na pellet. Tylko te palniki na owies mają jeszcze kosmiczne ceny.

Maćku, kiedy kupujesz Sasa? My nabędziemy ten kocioł jutro. Widziałeś go w trakcie palenia? Nie mamy zamiaru palić w nim pelletami. Są znacznie droższe od groszku.

Zabezpieczenie do cofania się płomienia przy paleniu pelletami i owsem ma Ling a Sas jest przystosowany typowo do groszku.

Z tymi dioksynami - też słyszałam,quote]

dlatego uwazam ze chcac palic owsem trzeba miec odpowiednia instalacje. palniki na owies i na pelet moga dzialac wymiennie pod warunkiem ze sa to palniki typowo rurowe. a jak zauwazacie palniki na pelet nie wszystkie sa rurowcami. wiekszosc konczy "misa" jak w kotlach na ekogroszek. jest to wtedy palnik retortowy.

druga sprawa to instalacje napowietrzania, sterowanie elektroniczne itd. system zostal tak skonstruowany by odpowiednio dzialac na odpowiednim dla niego paliwie. a zamieniki.... prawdopodobnie troche pojdzie, ale czy funkcjonowanie bedzie naprawde odpowiednie---raczej mocno watpliwe.

Ale nam miło, że pojawił się sam założyciel wątku :D .

Bobi, znaczy, że zgadzasz się ze mną, że te wszystkie kotły na groszek, w których niby można palić pelletem są g. warte. Moim skromnym zdaniem, jak coś jest od wszystkiego to jest do niczego. Poczekam na ten palnik, który nasi forumowi chłopcy skonstruuja :D . To przyznaj, Bobi, jak Ci idzie? :wink:

Ale nam miło, że pojawił się sam założyciel wątku :D .

Bobi, znaczy, że zgadzasz się ze mną, że te wszystkie kotły na groszek,

witam.

mnie tez jest milo, ze milo jest tobie :)

temat spalania owsa nie jest taki prosty jak komus sie wydaje.

po kilku probach ja wiem jak zapalic owies w palniku bez uzycia podpalki do grila. wystarczy gniazdko z pradem i cos jeszcze. mnie sie to udalo.

mimo to ku twemu rozczarowaniu bycmoze nie mam zamiaru robic palnika (chyba) czemu...? odpowiedz jest dosc prosta. obawiam sie ze moja konstrukcja nie bedzie lepsza od tych z zachodu. a ceny w stosunku do roku ubieglego spadly znacznie. warto wiec sie zastanowic czy jest sens glowic sie nad konstrukcja.

uwazam, wbrew Januszowi, ze wykonanie palnika z pelnowartosciowych materialow za kwote powiedzmy 3 tysiecy zl jest trudne. silniki, slimacznice, rura ogniotrwala stopniowana oraz elektronika. ja sie nie przymierzam do tego.

obserwuje z zaciekawieniem to o czym piszecie. obserwuje tez informacje z rynku. prawda jest taka, ze pewna firma juz w ubieglym roku proponowala mi kociol na pelet, a wlasciciel twierdzil ze jako jedyny w Polsce ma patent na uzyty palnik i ze w tym palniku owies tez sie pali. dziwne jednak ze na propozycje wykonania pokazu dostal lekkiej czkawki. :)

paliwa odnawialne sa przyszloscia. przyszloscia w tym zakresie, ze konwencjonalne zrodla energii koncza sie powoli, ich ceny rynkowe rosna i czy nam sie to podoba czy nie beda one na poziomie ktorego my nie ustalamy.

owies, malwa pensylwanska, wierzba, slonecznik i kilka innych historii moga byc przyszloscia. zauwazcie ze producenci urzadzen grzewczych wykorzystuja to na swoja strone. kogo obchodzi czy pelets bedzie palil sie w kotle na groszek czy nie. wazne jest to, ze na ulotce tak napisano i ze durny Kowalski sie tym zachwyca.

jesienia ubieglego roku napisalem do Linga zeby udzielono mi informacji nt spalania owsa w ich kotle retortowym - odpowiedzi nie mam do dzis. dlaczego...???

dyskusja moze faktycznie w zakresie merytorycznym zostala juz nieco wyczerpana. powiedzielismy wiele nt teorii. malo nt praktyki. pora by poprostu ktos zaczal grzac. czy bede pierwszy?? moze tak moze nie. ale to chyba i tak po zniwach. :)