Gość 10.02.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Skoro po żniwach, to masz czas zasiać jeszcze ten owies . Co do tego Linga, też się nim interesowaliśmy, ale sam sprzedawca tych kotłów nam go odradził. Czytałam tu na forum, że ktoś (Jurek) palił w tym kotle owies na specjalnym kołnierzu. Póki co, jutro kupujemy Sasa na groszek a co będzie dalej, zobaczymy. Fakt, palniki są coraz tańsze. Zobaczymy za kilka miesięcy, może ktoś z forumowiczów będzie taki miał i się pochwali jak działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 10.02.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Ja jeszcze czapeczki nie mam (dachu ) tak więc piec i instalcje będe w okolicach czerwca robił może torchę wcześniej więc na pewno będę pytał jak się Sas sprawuje. Puki co zastanawiam się nad instalcją: zamknięta czy otwarta, oto jest pytanie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2006 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 No coś Ty, nad czym się tu zastanawiać. Poczytaj sobie wątek na "Wymianie doświadczeN" pt. "Proces z instalatorem". Mnie właśnie dzisiaj Janusz uświadamiał, jakie mogą być zagrożenia gdy kocioł na paliwo stałe pracuje w układzie zamkniętym. I ja mu wierzę. O paleniu Sasem będę informowała, jak tylko zrobimy instalację. Póki co, jutro zaczynamy dopiero robić elektrykę, potem woda, kanaliza, tynki i dopiero c.o. Myślę, że w połowie kwietnia będzie już wszystko działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcturus 11.02.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Rzeczywiście Klimosz wody w usta nabrał w sprawie spalania owsa w kotle ling. maila wysłałem juz nawet nie pamietam kiedy i nic. Śledzę wątek, i coraz bliżej jestem podjęcia decyzji by nabyć palnik pellasa (http://www.pellas.pl) spala pelety i ziarno. kłopot mam z doborem kotła. myslałem o kotlanie (http://www.kotlan.com.pl), teraz wpadłem na lumo bio-max. (http://www.lumo.com.pl) na http://www.wsattrade.com/kotly.html. kocioł oferuja z palnikem thermia, a zastanawiam sie czy dałoby sie wsadzić pellasa. może ktos z szanownych forumowiczów rzuciłby okiem na biomaxa i podzielił sie swoją opinią a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.02.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Kotlan to podobno konkretny szmelc. Tak mówił nam nasz instalator c.o., który go posiada. W skrócie ponoć ma za małą moc w stosunku do tego co podają na ulotkach czyli nie ogrzeje takiej powierzchni jaką teoretycznie ma ogrzać. A o tych drugich kotłach nic nie słyszałam, ale lecę obczaić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.02.2006 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Maćku, widzę, że Cię chłopaki nawrócili jeśli chodzi o układ zamknięty w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek 12.02.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Spalam w LINGU owies i inne zboża , jest OK!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Jakiego masz Linga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 13.02.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 ja wysłałem zapytanie do Kostrzewy w sprawie palenia owsem i dostałem odpowiedz po 3 dniach: Witam!!!! Jeszcze nie przeprowadzilismy prob spalania owsa,do konca lutego planujemy to sprawdzic. Pozdrawiam Ewelina Więckowska Poczekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Piotrul, poczytaj sobie o kotłach Kostrzewa na forum. Nie mają za dobrej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 13.02.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 To na razie "macanie" rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 To co już "wymacałe" ? Domylam się, że szukasz kotła na paliwa stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 13.02.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Szukam Św. grala czyli pieca na eko groszek/pellets/owies ze wskazaniem na owies Ale poruszam się raczej w średnich/niższych półkach cenowych.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 13.02.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Maćku, widzę, że Cię chłopaki nawrócili jeśli chodzi o układ zamknięty w instalacji. Ano, poczytałem, przemyslałem, spokorniałem i na otwartą się zdecydowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 13.02.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Spalam w LINGU owies i inne zboża , jest OK!!! opowiedz nam o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Jurek pali w Lingu, używając do tego specjalnego kołnierza zakładanego na retortę. A chłopaki mają taką siłę persfazji, że potrafią nawrócić każdego . Tym bardziej, że grono instalatorów na naszym forum liczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 14.02.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Piotrul, poczytaj sobie o kotłach Kostrzewa na forum. Nie mają za dobrej opinii. troszkę poczytałem, ale opinie były raczej pozytywne, pomijając małe problemy przy podawaniu paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek 14.02.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Pisałem o tym na innym forum , ale wygląda to tak źe ok 5 cm nad palnikiem retortowym z kołnieżem do spalania owsa umieściłem na stojaku żeliwnym dwie płaskie cegły szamotowe (nie poytajcie jak do tego doszedłem bo sam nie wiem )ale efekt jest taki że kocioł zaczął spalać każde zboże.Najciekawsze jest to że firma do tej pory nie potrafi spalać innego zboża niż owies Natomiast sam owies pali się bez problemu na kołnieżu do spalania owsa zakupionym w KLIMOSZU za 100zł Podpowiem ze w kotle można spalić zboże o nizszej wartości paszowej i jest ono tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Jurek ile spaliłeś zboża przez miesiąc, paliłeś też groszkiem, robiłeś porównanie? Jak duży dom ogrzewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Mógłbyś przesłać tu na forum jakąś fotkę srodka kotła z kołnierzem, wszyscy jesteśmy tutaj ciekawi. Albo przyślij chociaż zdjęcia na mój e-mail. Proooooszę!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts