jurek 14.02.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 W czsopiśmie TOPAGRAR jest zdjęcie mojego ,,wynalazku" i przy okazji moje (wynalazek wyszedł gustowniej ) Powierzchni do ogrzewania mam ok 230m2 a spalam dokładnie tonę miesięcznie z tym że dom jest ocieplony 15cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 14.02.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 A co to za pismo ??? Po ile kupujesz owies ? 1 tona to w okresie zimowym , nie ? Ułatwij nam życie i wklej zdjęcia swojego wynalzku (i swoje też ) Nie boisz się dioksyn ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek 14.02.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Dioksyny wydzielają się przy spalaniu prawie każdego materiału w obecności chloru lub zawierającego chlor .Napisz więc proszę gdzie się NIE WYDZIELAJĄ. OCZYWIŚCIE ŻE W OKRWSIE ZIMOWYM! Palę w nim od 1.11.05 Przepraszam,ale w tej chwili nie mogę zamieścić zdjęcia bo jestem poza domem a potem muszę się dowiedzieć jak się to robi Niestety słabo obsługuję komputer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.02.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Jurek, instrukcję jak wkleić zdjęcia znajdziesz na "Uwagach o forum Muratora". Na ten temat wiele pisał Zbychu. O tym piśmie to nic niestety nie słyszałam, ale popytam w kioskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 17.02.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Ale wątek. Z ciekawością przeczytałem wasze posty co do palenia owsem. Ja jestem zdecydowany na zwykły piec do miału w którym będę spalał miał, drewno i owies. Trochę problem że będę musiał raz na dzień odwiedzić piec [lub częściej] ale, co mi tam! Ostatnio owies ze względu na niską cenę coraz bardziej chodzi mi po głowie. Zawodowo obracam się wśród rolników, rodzice mają gospodarstwo więc raczej nie powinienem mieć problemów z surowcem. Ciekawa sprawa z tymi dioksynami? Ale patrząc na to czym palą ludzie w piecach [na mniejszych osiedlach, wioskach butelki plastikowe, reklamówki są normą.] muszę poszperać na ten temat jak coś znajdę to wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek 17.02.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Anka przepraszam ale gdzie szukać UWAGI DO FORUM?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 17.02.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 a proszę: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63615&highlight=wklei%E6+zdj%EAcia czekamy na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.02.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 No, widzę, że zainteresowanych owsem coraz więcej. To się rolnicy ucieszą, pewnie i cena owsa pójdzie w górę jak tylko zwąchają o co chodzi. Ale jak się ma kawałek pola można samemu poszaleć. Ostatnio kopalnie szaleją z groszkiem i miałem. Groszek luzem u nas po 370 zł. za tonę. A mieszkam ko. 40 km od kopalń. Ciekawe po ile kupują ludzie na Pomorzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valdi 17.02.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 No, widzę, że zainteresowanych owsem coraz więcej. To się rolnicy ucieszą, pewnie i cena owsa pójdzie w górę jak tylko zwąchają o co chodzi. Ale jak się ma kawałek pola można samemu poszaleć. Ostatnio kopalnie szaleją z groszkiem i miałem. Groszek luzem u nas po 370 zł. za tonę. A mieszkam ko. 40 km od kopalń. Ciekawe po ile kupują ludzie na Pomorzu? Na pomorzu po 450 PLN Ale niestety go niema W ostatnich tygodniach wsztystko pogineło z placów, cóż zrobiło się zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 17.02.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Ogólnie to owies ma marginalne znaczenie w uprawie, tak jak palenie nim. więc nie sądzę żeby ceny drastycznie podskoczyły do góry. Ostatecznie można również palić innymi zbożami, żyto jest równie tanie jak owies a uprawia się go znacznie więcej. u na [kuj-pom] groszek ok. 440-460 zł/t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 No to Wam cen nie zazdroszczę. U nas też nie ma gdzie kupić dobrego groszku, nie mówiąc o miale węglowym, który jest mieszany z kamieniem i piachem. W ubiegłym roku kupiliśmy kilka ton miału z tzw. "auta". Okazało się, że to miał tylko z wyglądu, w rzeczywistości czarmy kamień. Po wsypaniu go do kotła po godzinie zimno, w popielniku wszystko co zostało wsypane do pieca. W sumie całość tego "miału" poszła na utwardzenie drogi na podwórku. To główny powód zainteresowania owsem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 19.02.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Faktycznie, także obserwuję pogarszającą się jakość węgla. Ostatnio kupiłem Ekoret workowany i sądziłem,że będzie pierwsza klasa. Jednak ile tam kamienia!!! Zawleszkę na ślimaku już parę razy wymieniałem. Ponieważ mieszkam na Podlasiu, aż podskoczyłem na więść, że opał rośnie niedaleko (owies). Jestem szczerze zainteresowany tym paliwem i pilnie śledzę informację o nim. Kolega ma mi przywieść parę worków owsa i wypróbuję swego Zębca. Mam nadzieję,że pójdzie jak u Jurka w Lingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Jak już przetestujesz owies w Zębcu (z podajnikiem?), pochwal się rezultatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDA 21.02.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Witam Z wielką uwagą i ciekawością śledzę wasze wypowiedzi w temacie owsa. Pocieszam się myślą, że dopiero zaczynam budowę więc mam 2 lata na wybór pieca i pewnie do tego czasu coś sie zmieni. Wiem na pewno jedno - bedzie to piec opalany paliwem stałym i pewnie będzie to owies. PozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.02.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 W czsopiśmie TOPAGRAR jest zdjęcie mojego ,,wynalazku" i przy okazji moje (wynalazek wyszedł gustowniej ) Powierzchni do ogrzewania mam ok 230m2 a spalam dokładnie tonę miesięcznie z tym że dom jest ocieplony 15cm styropianu Przejrzałem to w necie ,ale żadnego wynalazku tam nie ma...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 21.02.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Dowiedziałem się, że 6 maja w przysieku k/Torunia będzie forum, spotkanie ludzi zajmujących się odnawialnymi źrudłami energii i producenci kotłów, i różni ciekawscy. Ja się wybieram, zobaczymy co tam będzie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 21.02.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 TO w moje urodziny !!!! Myślicie że to coś znaczy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimerang 21.02.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Dzięki laspalmas za iformacje o Przysieku, napewno tam się pojawię. To w koncu rzut mokrym beretem ode mnie. Mam nadzieje że będzie w czym wybierać i będzie się można z producentami konkretnie dogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.02.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Dowiedziałem się, że 6 maja w przysieku k/Torunia będzie forum, spotkanie ludzi zajmujących się odnawialnymi źrudłami energii i producenci kotłów, i różni ciekawscy. Ja się wybieram, zobaczymy co tam będzie?! Poproszę o bliższe dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek 21.02.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Mały masz rację w necie tego nie ma (sprawdziłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts