laspalmas 22.02.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Więcej informacji [szczegółó] na temat co tam będzie w Przysieku będę miał w kwietniu. Teraz niestety kobitka ktura tym się zajmuje nie wiedziała.Jak będę wiedział coś więcej to wrzucę na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.02.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Mały masz rację w necie tego nie ma (sprawdziłem) Ale dzięki za e-mail. Poczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas 22.02.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Jurek,Napisz cos wiecej jak ci sie pali ten owies. W przyszlym tygodniu musze miec piec i cholera jeszcze nie wiem co kupic. A opalanie owsem jest interesujace. Czytalem o tych palnikach co pisaliscie, ale to kosmiczne pieniadze kosztuje, a prawde mowiac nie wiem co w tym skomplikowanego byc moze, o ile komus nie zalezy na samorozpaleniu w piecu po "przypadkowym" wygaszeniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 22.02.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Jurek, Napisz cos wiecej jak ci sie pali ten owies. W przyszlym tygodniu musze miec piec i cholera jeszcze nie wiem co kupic. A opalanie owsem jest interesujace. Czytalem o tych palnikach co pisaliscie, ale to kosmiczne pieniadze kosztuje, a prawde mowiac nie wiem co w tym skomplikowanego byc moze, o ile komus nie zalezy na samorozpaleniu w piecu po "przypadkowym" wygaszeniu. Pozdrawiam Jeśli kogoś interesuje piec na owies to polecam piece firmy D'Alessandro. Mają one sysem dodatkowych dysz dopalających co sprawia ze ziarno doskonale sie dopala. Mam dom 340m2 i zasobnik c.w.u 200l-Spalanie 60 kg owsa na dobę.Czyszczenie raz na 2 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 22.02.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Podaj jakis link do firmy gdzie kupiłeś. potrzebuje troche mniejszy. Rozsądna cena zakupu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 22.02.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Piotrek 77 prosimy więcej szczegułów : ile piec kosztował, ile za owies płacisz, ile kw mocy , ludzię są tu głodni takich informacji, nie żałuj im ! [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimerang 22.02.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 witamjurek jeśli byś mógł to też prosiłbym o podesłanie zdjęć na maila. z góry dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.02.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Jurek, to i o mnie nie zapominaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 22.02.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 I ja też bym chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.02.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 A Piotrek widzę młody handlowiec...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 22.02.2006 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Nie wiem jak owies, ale mam dane na temat żyta i pszenicy. Podobno kupione w sierpniu 2005 za 180 zł/tona. Na pewno: wydajność wynosi 1,5 tony ziarna zamiast tony węgla. Wychodzi tona węgla za 270 zł, co już jest rewelacją, a dodatkowo prawie brak popiołu i komin czysty jak nowy. Palenie ziarnem coraz powszechniejsze na Kaszubach. A ja teraz szukam odpadowych pestek z wiśni lub śliwek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 23.02.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Ja powiem troszkę o cenach. W tamtym tygodniu żyto (albo pszenżyto) 250 zł/t, owies 300 zł/t. Ziarno normalnej jakości (nie odpadowe). po tyle okoliczni rolnicy sprzedają/kupują.No ceny, a szczszególnie owsa nie powalają, spodziewałem się troszkę niższej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 23.02.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Piotrek 77 prosimy więcej szczegułów : ile piec kosztował, ile za owies płacisz, ile kw mocy , ludzię są tu głodni takich informacji, nie żałuj im ! [/url] Moj piec d,AlessandroCSI-40 ma 47kw.Ogrzewam nim dom o powierzchni 340m2 i zasobnik c.w.u 200l.Dom jest ocieplony styropianem 8cm szczelne okna. Strara instalacja z żeliwnymi kaloryferami (240 żeberek) Spalanie 60kg owsa na dobę przy grzaniu samej ciepłej wody cały pojemnik na owies 63kg wystarcza na 4 dni dla 4 osobowej rodziny. Czyszczenie z popiołu raz na dwa dni z owsa powstaje do 7% popiołu lecz jest on całkowicie ekologiczny wiec nie ma problemu z jego zagospodarowaniem. Piec spala zboż, pelet i inne rozdrobnione paliwa stałe o gradacji do 15 mm Sprawność 88-90% Posiada zapalarkę-rozpala sie samoczynnie zarówno na zbożu(ok-10min) jak i na pelecie. Ma dysze dodatkowego nadmuchu co sprawia że poaliwo dobrze sie dopala. Kocioł ma na podajniku między zasobnikiem na owies a palnikiem na podajniku zainstalowaną klapę przeciwogniową, która w 100% zabezpiecza przed cofnięciem płomienia do zasobnika. W mojej kotłowni zainsalowałem podajnik ślimakowy który podaje i zboże i nnego pomieszczenia do zasobnika przy piecu proces ten jest całkowicie zautomatyzowany, moja obsługa polega tylko na czyszczeniu pieca z popiołu. Srednica czopucha 160mm wymiary pieca 47kw wys.1020mmxszer.600mmxgł.720mm-razem z zasobnikiem umieszczonym za piecem 1600mm Najmniejszy piec ma moc 18-21kw cena wersii podstawowej 3590euro netto Drugi 25-29kw 3700euro netto Trzeci 47kw 388euro netto Dostępne są jeszcze moce 60,80 i 100kw Są to ceny wersii podstawowych wiecej informacji http://www.gizex.com.pl Jeśli kotś jest zainteresowany to mogę przesłać zdjęcia kotłowni bo nie wiem jak je umieścić na tej stronie:) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 23.02.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Dzięki za informację, powiedz jeszcze ile za owies płacisz ? Jak sobie radzisz z magazynowaniem, czy go musisz szuflować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 23.02.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Narazie pale owsem 260 zł/t w okolicach Warszawy. Moja rada-zboża należy kupować w trakcie żniw. Pszenicę można było kupić w tym roku po 220zł za tonę i nie ma wtedy problemu z wilgotnościa bo każde koszone zboże ma wyilgotność w granicach 12-13%. Jesli się troche posiedzi w internecie to można opał kupić w bardzo okazyjnych cenach. W zeszłym roku widziałem ogłoszenie mieszalni pasz pszenica+owis+żyto w mieszance 40zł tona (czterdzieści) tylko jeszcze wtedy nie miałem pieca:):) Są jescze wysłodki buraczane granulowane suszone wilgotność do 15% cena na dziś 350 zł/t podobno bardzo dobre rozwiązaniem jest pelet ze słomy tylko jest jeszcze mało dostępny(możę ktoś wie coś na ten temat),jak widać jest dużo alternatywnych paliw. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 23.02.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Pomieszczenie w którym wcześniej miałem węgiel zasypane mam teraz owsem piwnica jest sucha i nic z nim nie robie. Jeden metr sześcienny owsa w zależności od grubości i jakości ziarna może ważyć od 500 do 900kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek 23.02.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Anka Węgrzyn wysłałem drugi e-mail (pewnie pierwszy nie dotarł)LING-15 kosztował 6700 brutto nie ma systemu rozpalania ale to nie problem Co do spalania to w tej chwili bez problemu spalam różne zboża zależy które taniej kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek 23.02.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Ja chcę zboże magazynować w silosie i zamontować podajnik z czujnikiem do zasobnika przy piecu (praktycznie piec będzie się zasypywał sam)co da mi kmfort opalania zbliżony do opalania gazem czy olejem opałowym jednak cena nośnika energii jest bez porównania niższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcturus 23.02.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Witam na stronie http://www.kotly.com dodano nowy produkt hybrydę kocioł ogniwo z palnikem na moje oko biotermu. kociołek 25kw ok.9,2 kPLN oczywiscie na owies i pelety Pozdrowienia dla sąsiada z Zakroczymiaa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 23.02.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Pomieszczenie w którym wcześniej miałem węgiel zasypane mam teraz owsem piwnica jest sucha i nic z nim nie robie. Jeden metr sześcienny owsa w zależności od grubości i jakości ziarna może ważyć od 500 do 900kg Myszy spasione pewnie okrutnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts