mareczek1 08.11.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Witam,Od pewnego czasu obserwuję temat opalania owsem na forum i chcę powiedzieć że uważam ten pomysł za świetne i oszczędne rozwiązanie jak na polskie warunki. Szkoda tylko że tak trudno na własne oczy zobaczyć działającą instalacje. Dopiero zaczynam budowanie, ale ten sposób ogrzewania jest przeze mnie bardzo mocno brany pod uwagę. Jeżeli Ktoś ma to zainstalowane, bardzo chciałbym zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.11.2005 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 WitamPrzeczytałem wszystkie posty z wyjątkową uwagą.Mieszczuchy! Widzieliście kiedyś owies? Wygląda jak nasiona traw. Trawą palić wolno?bobi70! A może warto pomyśleć o układzie kogeneracyjnym. Zgazowywacz w układzie Imberta - najprostszy z prostych. Przy cenach pieców, jakie podajesz to ja bym się skusił na postawienie takiej zabawki.Generowany holcgaz pchać do silniczka i masz i prąd i ciepełko. Zautomatyzowanie procesu znacznie prostsze niż przy drewnie, paliwo bardziej jednorodne i przyjazna granulacja. Powtarzalność idealna! Raz ustawić i samo biega! Poważnie to przemyślę, bo układ kogeneracyjny chciałbym wykonać (jak starczy czasu). Kilka pierwszych kroków w tym kierunku już wykonałem. Jesteś ciekawy to napisz na priv.Ciekawe! Bardzo ciekawe!Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 09.11.2005 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 adam_mk i bobi czy możecie podzielic sie wiedza na temattych kotlow o ktorych pizecie. Na wiosne obsiewam 1,5 hA owsem - zlecam rolnikowi jestem za opalaniem owsem - piec taki jak proponuje bobi ma sens - bo drzewa u mnie w hoolere a palnik wstawiłbym na zime przyszłego roku.Gryziecie temat - możecie sie podzielic?? P.S. Bobi skąd jestes - jak co to chetenie zobacze ten piec !! Pozdrawiam sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 09.11.2005 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 A na czym polega układ imberta - bo google nie bardzo wie o so chodzi;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.11.2005 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 To taki bajer, że raz spalone spaliny przeganiasz przez żar, one tam się redukują do CO i znowu są palne. Trochę wilgoci zawartej w paliwie i jest też wodór. Dostajesz niezły gaz do dalszego spalania. Po prostu komin masz "w złym miejscu".Wpisz w googla "drewno zamiast benzyny". Rysunki, opisy realizacje itd.Owies jest lepszy od trocin.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibzet 10.11.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Witam! Od roku interesuję się tematem kotłów na pelety i jestem na ten wybór ogrzewania zdecydowany. Byłem U Kostrzewy w Giżycku, trochę widziałem, dowiedziałem się. Jednak uważam, że kwestia owsa jest jeszcze bardziej korzystna. Jest pewien kompromis pomiędzy peletami, ekogroszkiem i owsem: kocioł Vernera A25. Co prawda osobiście go nie widziałem ale przysłali mi opis techniczny z obsługą. Nie trzeba zmieniać palnika tylko parametry w sterowniku przechodząc z peletów na owies. Można to zrobić prawdopodobnie samemu bo opisane jest w sposób bardzo prosty. Zmniejszy się tylko sprawność do ok. 85%.Budować się będę najprędzej za rok ale myślę, że przy obecnej cenie oleju i gazu innej alternatywy nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibzet 10.11.2005 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Witam! Od roku interesuję się tematem kotłów na pelety i jestem na ten wybór ogrzewania zdecydowany. Byłem U Kostrzewy w Giżycku, trochę widziałem, dowiedziałem się. Jednak uważam, że kwestia owsa jest jeszcze bardziej korzystna. Jest pewien kompromis pomiędzy peletami, ekogroszkiem i owsem: kocioł Vernera A25. Co prawda osobiście go nie widziałem ale przysłali mi opis techniczny z obsługą. Nie trzeba zmieniać palnika tylko parametry w sterowniku przechodząc z peletów na owies. Można to zrobić prawdopodobnie samemu bo opisane jest w sposób bardzo prosty. Zmniejszy się tylko sprawność do ok. 85%.Budować się będę najprędzej za rok ale myślę, że przy obecnej cenie oleju i gazu innej alternatywy nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.11.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Podciągam temat, bo zdaje się być bardzo ciekawy. Bobi pisz co ciekawego udało Ci się znaleźć na ów temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 15.11.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Bobi podziwiam odwagę, jesteś pionierem w tej branży. Zajmuję się chorobami roślin energetycznych i wiem że zarówno uprawa ich jak i wykorzystanie są w powijakach ale.............jest to niewątpliwie przyszłość i nie chodzi tu tylko o wspomniany owies ale wiele innych roślin. To dobry kierunek i myślę, że wszyscy którzy teraz budują powinni myśleć serio o miejscu na piec właśnie na jakieś alternatywnw paliwo bo to kwestia kilku lat dgy z piecy gazowych i olejowych będziemy przechodzić na paliwa odnawialne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 15.11.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Popisałem troche z bobim otorz bobi wykonał juz kociol wfg wlasnego projektu - zamontowal ruszta pali byle czym wegiel drewno ogólnie materiały dostepne. W kotle ma wykonany otwór na poźniejsze zamontowanie palnika - i tu problem (ja równiez ide tokiem rozumowania bobiego) kupno palnika łączy się z kwota 9 000 - 15 000 zł. - trz na to uzbierac !!! Wg moich wyliczeń dla domu 150-180 m2 okres amortyzacji wynosi 3-4 lata. Owies mozna kupić u NAS (podkarpacie 20-40 zl za kwintal - jęzeli weźmie się i jeszcze dodatkowo zasieje na własnym polu wyjdzie jeszcze taniej. Dla co poniektorych kwintal to 250 kg!! Czyli tona wychodzi 80 - 160 zł za tone. Wg tego co wyczytałem i znalzłem w sieci na 1 tone wegla przychodzi 1,5 tony owsa!!! Stad też palenie owsem staje sie bardzo korzystne cenowo - porównując to z drewnem nie jest juz tak różowo - 1m3 drewna kominkowego da się dostac za 50 -80 zł - nie wiem ile zchodzi na taka powierzchnie. Póki co mozna palić drewnem bo jest w miare tanie - natomiast co bedzie za rok czy 2 sam Bóg raczy wiedziec. Owies to przysżlośc - jak uzbieram na palnik napewno bede nim palił!!!! i jest jeszcze jeden dodatkowy + - jezeli kiedykolwiek bedziecie głodni a lodowka pusta wystarczy podejśc do piwnicy i zrobic "owsiankę" - ostatnie zdanie traktujcie oczywiście z przymruzeniem oka sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.11.2005 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Witam Kompletnie nie mogę zrozumieć, dlaczego tali palnik musi być taki drogi. Przecież w nim nic nie ma! Żadnych kosmicznych technologii. Zrobić się go nie da? Adam M. Czemu ta doba taka krótka? Tyle ciekawych spraw ostatnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobi70 15.11.2005 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Witam Kompletnie nie mogę zrozumieć, dlaczego tali palnik musi być taki drogi. Przecież w nim nic nie ma! Żadnych kosmicznych technologii. Zrobić się go nie da? ja mysle ze jak to zrobisz, to bedziesz mial kupke kasy. chetnie zobacze efekty ja rozpoznalem temat u zrodel tzn w szwecji. okazuje sie, ze tam jest jesli nie drozej to tak samo. poprostu ktos to wymyslil, opatentowal wzor i czerpie z tego korzysci. szczerze mowiac gdybym byl wlascicielem takiego pomyslu, tez kroilbym ile by wlazlo. a czemoz by nie............?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.11.2005 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Witam Palenie owsem to marnotrawstwo jakieś! Owies trzeba zgazować, gaz wpuścić do generatora prądotwórczego, którego silnik traktować jak piec o zamkniętej komorze spalania i samoczynnym, nie grawitacyjnym wydechu spalin. Przejmować nadmiar ciepła obiegu wodnego, chłodzić spaliny nawet do 50stC przy okazji kondensować zawartą w nich parę. To pozwoli dopiero na uzyskanie przyzwoitej sprawności w granicach jakichś 160% (liczonej tak jak dla kotła kondensacyjnego). To rozumiem! A pozatym jest proste. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 15.11.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 A jakby go tak do pieca wrzucić po prostu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobi70 15.11.2005 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 pali sie jak banzana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 15.11.2005 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 ... Kompletnie nie mogę zrozumieć, dlaczego tali palnik musi być taki drogi. Przecież w nim nic nie ma! Żadnych kosmicznych technologii... Bo to nowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.11.2005 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 ślimaczek, dmuchawka, łańcuszek galla i to nie duży. Jaka nowość Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobi70 16.11.2005 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 ślimaczek, dmuchawka, łańcuszek galla i to nie duży. Jaka nowość Adam M. wez stary i przestan. moze jeszcze korba dorzuc silnik, czujnik plomienia uklad sterujacy. polacz to ze slimacznica w elastycznym wezu do podawania+motoreduktor. ja nie mowie ze to jest nowe, faktycznie nie jest zbyt skomplikowane, faktycznie nie jest najtansze. ale jesli twierdzisz ze zrobienie tego nie jest problemem i ze CZEMU JEST TAKIE DROGIE, to mam propozycje. zainteresuj sie czesciami i podrobno wycen wszystko. a jesli potrafisz to zrob. dorzuc swoje 50% i jesli bedziesz lepszy od innych a uklad bedzie dzialal bez zarzutu to kupie to od ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.11.2005 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Ile sztuk?Jestem gotów przymierzyć się do tematu.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobi70 16.11.2005 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Ile sztuk? Jestem gotów przymierzyć się do tematu. Adam M. zrob jedna dla siebie i jedna dla mnie. jak ta ktora bedzie u ciebie zacznie dzialac i opalisz tym chate, to ja biore i potem moj znajomy. jak sie okaze ze jestes cenowo ok i udzielasz gwarancji, moge ci zagwarantowac spora sprzedaz. raz ze sprzedaz sam, dwa ze ja ze znajomym planuje zaczac produkcje kotlow wlasnego pomyslu dla ogrodnictwa, trzy wdrozysz to w parunastu firmach produkujacych kotly na pelet. jesli myslisz na powaznie, proponuje kontakt na priv. po co wszyscy maja wiedziec o czym piszemy i na czym zarabiamy kesz. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts