Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam OWIES w glowie-a nie jestem Renata Berger

bobi70

Recommended Posts

Ktoś pisał, że palił owsem w retorcie do ekogroszku. Niemożliwe, bo ziarna spalają się podobnie jak w palenisku fluidalnym.

To nie ja pisałem, ale robie u siebie takie eksperymenty.

Jeśli owies jest bardzo suchy, to się pali dobrze, jeśli ma normalną wilgotność to sama retorta to za mało, ale wystarczy na niej ustawić kawałek żeliwnej lub szamotowej rury aby przedłużyć komorę spalania i pali się super - u mnie to żeliwo rozżarza się do czerwoności. Jednak mam problem z dziwnym popiołem który powstaje - krystalizuje się jakiś dziwny prawie biały "kamień" który po pewnym czasie blokuje palenisko. jeśli ktoś zdecyduje się regularnie ręcznie go usuwac (u mnie raz na dobe wystarcza) to można tak palić...

Aha, tylko troszkę wilgotniejsze ziarno niż norma przewiduje i mój układ nie działa... palenisko samo wygasa - ja wtedy mieszam z peletem i znowu jest dobrze...

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 416
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ja w zasadzie się zdecydowałem na opalanie owsem. Z informacji które zdobyłem pewnie zdecyduje się na zestaw palnik pellas kocioł z kotlana. Dla zinteresowanych. Udało mi się namierzyć w internecie następujące firmy:

bionika (http://www.bionika.pl) mają palniki na owies, pelety i kotły na pelety. wszystko pięknie tylko ceny kosmiczne

palnik pellas do 30 kW (http://www.pellas.pl) palnik na owies i pelety, do tego ściągają kocioł wielopaliwowy trójciągowy z kotlana (http://www.kotlan) za niecałe 3kPLN. palnik kosztujeok 5 kPLN nie wiem jeszcze jak zmienia się parametry palnika owies/pelety, czekam na info z firmy, gwarancja 2 lata przy uruchomieniu przez ichniejszego instalatora.

palnik bioterm na owies, montują go w kotłach zębiec lub ogniwo z biecza, cena 5,4 kPLN, gwarancja rok, http://www.termatex.pl/palniki-na-owies.html

ekosystem maja palnik za 1100 E, plus koszt przesyłki 160 E ze szwecji, czekam na info bardziej szczegółowe

jest wspomniany kocioł Verner A25 tylko cena 16,8 kPLN

Ling do spalania owsa mają przystawkę , cena ok

radmar - nie wiem jakiej produkcji maja palnik, wygląda podobnie do tego szwedzkiego z ekosystem, tylko kosztuje 4x więcej - albo inna konstrukacja.

mam nadzieję, że niczego nie pomyliłem, wdzięczny będę za wszelkie dodtkowe info

a.

witam

dzieki ze temat ktory zainicjowalem dokladnie rok temu wzbudza jeszcze Wasze zainteresowanie. pamietam pierwsze odpowiedzi :)

dzieki dla arcturus_a. z przyczyn obiektywnych chwilowo nie mysle o palniku na owies, ale nie porzucilem pomyslu. natomiast TY kolego podsunales kilka cennych kontaktow. jesli poszukasz wyzej, jeszcze dowiesz sie o 1-2 z mojego wizytownika.

co do palnika firmy Radmar-ten posiada funkcje jakiej nie maja inne>> zapalarka moj drogi. a z tego zo wiem wlasnie ona jest najwiekszym problemem. ja niestety sklaniam sie wlasnie ku urzadzeniu z funkcja autorozpalania. a potrzebna jest ona z przyczyn raczej oczywistych.

pozdro

i dziel sie wszystkim co masz do powiedzenia

Wolelibyśmy nie uzależniać się od jednego źródła opału.

wszystko zalezy od przemyslen i sposobu konstrukcji samego podlaczenia. z zalozen nie ma przeciwskazan. natomiastmusisz miec na uwadze, ze wprowadzenie palnika do kotla, musialoby wiazac sie z demontazem na ten czas retorty. warunek jest jeden - otwor technologiczny na palnik ma wymiar ok 16x16 cm.

nie ma problemu by np tego typu palnik zamontowac w przednich drzwiczkach. wazne jest jedno. montaz palnika musi pozwalac na usuwanie popiolu. dostep do popielnika powinien byc wiec w miare wygodny.

Tzn że może toto spokojnie zadziałać jak w kotle na ekogroszek?

moje zalozenie jest takie, by nie dzialalo jak w kotle na ekogroszek.

wszystkie dostepne palniki na owies pala sie same. tazn raz rozpalone podtrzymuja faze zarzenia. co jakis czas nastepuje rozdmuch zaru i intensywne palenie. jesli nie zachodzi taka potrzeba, przedmuchy cykliczne podtrzymuja zar. czyli dokladnie tak jak w kotle na ekogroszek-raz rozpalony pali sie ciagle.

jest jednak pewne ALE.

ciagle nie oznacza zawsze. moze w kazdym przypadku powstac sytuacja zaniku energii. wtedy kociol na owies wygasa praktycznie natychmiast. zapalarka pozwolilaby uniknac problemu braku ogrzewania w chwili np nieobecnosci gospodarza.

w kotle na gaz czy olej masz komfort. nie ma pradu, nie grzeje. ale po pojawieniu sie energii zalacza sie automatycznie. inaczej jest z wiekszoscia na paliwa stale (pelet rozpala sie sam). ale wegiel dreno, owies nie zupelnie.

palniki na owies w wiekszosci nie posiadaja funkcji autorozpalenia. sa jednak pewne wyjatki, ale o tym pisalem wyzej.

Bobi, znaczy, że połączenie kotła na groszek i na owies jest złe? Bo jeśli pozbędę się retorty nie będę mogła przepalać w takim kotle od czasu do czasu eko-groszkiem. A chciałoby się na zmianę tym i tym. Planowaliśmy na dobry początek kupić Zębca KWKP, by np. po roku dokupić palnik na owies i mieć kilka możliwości palenia tym bardziej, że w Zębcu można spalać także pelety. Dać sobie spokój z takim kotłem. Mąż nie chce kupować kotła miałowego a ja nie chcę wielopaliwowego, takiego co to trzeba dosypywać do niego opał co kilka godzin.

Bobi, znaczy, że połączenie kotła na groszek i na owies jest złe?

witam

Aniu zle mnie zrozumialas. ja nie powiedzialem ze to zle rozwiazanie. uwazam ze jest to rozwiazanie mozliwe do wykonania. natomiast pytanie jak to zrobic? retorta od kotla mialowego zajmije wewnatrz pieca sporo miejsca. palnik takze trzeba wprowadzic do wletrza pieca. w zaleznosci od firmy i producenta dlugosc palnika wewnatrz pieca to 10 do prawie 20 cm. zeby kedno i drugie zmiescilo sie w kotle musie byc to kociol dobrze przemyslany. kolejna sprawa to fakt, ze i retorta i palnik zajmuja miejsce na zewnatrz pieca. retorta ze zbiornikiem to jedno, a palnik z podajnikiem i koszem na zasyp to drugie.

nie wiem co ci poradzic mowiac szczerze. majac taki dylemat ja rozwazalbym najpierw uklad z dwoma kotlami. ale zalozenie jest takie ze TY chcesz miec ekogroszek.

ja dopiero co wymienilem kociol u siebie. grzeje ok 200m2 powierzchni. jest to kociol tradycyjny na paliwo stale z rusztem zeliwnym (latwo wyjmowanym) kociol stoi w ukladzie poprzecznym.tzn dluzszym bokiem do sciany. kociol z nadmuchem i pelnym sterowaniem. w tym piecu moge spalic wszystko co sie pali (opone tez :) ) a procz tego drewno, drobny i gruby wegiel. kociol jest z mozliwoscia przelozenia typu spalania na gorne i dolne. ja u siebie mam zwykla instalke starego typu z grzejnikami zeliwnymi i powiem szczerze chyba nie zamienie jej na inna. procz jednej wady (spora pojemnosc) reszta to zalety. na ten sezon grzewczy po wymianie kotla na ekonomiczniejszy spale pewnie nie wiecej niz 4 tony wegla. w kotle mam wykonany otwor technologiczny (zaslepiony) do ewentualnego wprowadzenia palnika. cala operacja montazu palnika ew jego demontazu i przejscia na powrot na opalanie tradycyjne to gora 15 minut. i takie cos uznaje za sensowne.

chcac wykonac kombajn ktory bedzie mial mozliwosc spalania groszku i owsa (konstrukcyjnie mozliwe) musisz dysponowac, co najwazniejsze, sporym pomieszczeniem.

Bobi, a co masz za piec? Domyślam się, że to piec miałowo-węglowy z dolnym spalaniem. Pochwal się tylko co ile czasu musisz do niego dosypywac. Mnie zależy, by nie spędzać z piecem zbyt wiele czasu. Aczkolwiek, gdybym znalazła piec z dolnym spalaniem, który wytrzymałby mi dajmy na to te 20 godzin bez dosypywania i dałoby się w nim zamontować taki palnik, to byłoby to o co mi chodzi.

Bobi, a co masz za piec? .

ja mam piec wlasnej konstrukcji. tzn oczywiscie nie robilem go sam tylko fachowcy, ale jest to piec mojego pomyslu. wyslij mi na priv swoj mail, to zrobie ci szkice i zeskanuje. no problem.

fotki nie da rady, bo jetem fotografikiem konwencjonalnym i nie uzywam cyfraka :)

ja u siebie szacuje na ten moment ze dosyp raz na dobe jesli chodzi o opalanie weglem.

w prawdzie nie probowalem nasypac full, bo ...... nie wiem bo nie poprostu. ale przy takiej zimie jak dzis poprostu rozpalam (jest 16oo) po osiagnieciu przez piec temp dowalam 50% pojemnosci i wystarczy do rana. wiec gdyby naladowac do pelna podejrzewam ze na dobe bedzie dosc.

Chłopaki, kto wymyśli zapalarkę do tego owsa, z tym dzielę się patentem.

Palnik na owies powinien kosztować nie więcej jak 3000zł.

wiesz Janusz. a moze poprostu pojechac tu i tam i zobaczyc w oryginale jak wyglada zapalarka w palniku istniejacym. byloby z bani. jest przeciez ktos kto chwali sie ze w jego palniku owies zapala sie sam...

A znacie kogoś, kto ma już ten palnik, opala owsem i jest zadowolony? Jeśli ten palnik będzie kosztował 3000 zł to nie ma się nad czym zastanawiac, bo owies raczej nie będzie droższy od węgla. Póki co, najtańszy, jaki znalazłam w necie kosztuje 5400 zł. To i tak sporo taniej niż kilka miesięcy wstecz, kiedy takie cudo kosztowało od 9000 zł w zwyż. Poczekamy, na pewno ceny jeszcze spadną.