MagicMarcus 13.08.2023 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 (edytowane) Witam. Mam problem z pompą ciepła Nateo. Pracowała 11 lat bez problemu. Od kilku dni pojawia się komunikat o zbyt niskim ciśnieniu i nie grzeje CWU. Pompa obiegowa źródła dolnego wydaje się, że chodzi. Centralne ogrzewanie działa - mimo lata testowałem - przy ogrzewaniu błąd nie występuje, dlatego zgłupiałem. Ciśnienie w źródle dolnym mam 1,1 (nie pamiętam jednostki miary). Zastanawiałem się czy czasem nie walnęła pompka obiegowa CWU ale wtedy chyba powinien być komunikat wysokiego ciśnienia? Macie jakiej pomysły/sugestie co mogę zrobić? Niestety firma Nateo już nie istnieje. Proszę o pomoc... C.d. Może to pompa obiegowa źródła dolnego? Mam taki model Wilo TOP-RL 25/7.5 - wycofana z produkcji - znacie jakiś zamiennik? Edytowane 14 Sierpnia 2023 przez MagicMarcus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 14.08.2023 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Jak ogrzewanie działa ok to problem raczej nie dotyczy dolnego źródła. Zacząłbym od ciśnienia CWU, ewentualnie odpowietrzenia obiegu CWU. Może też być problem z pompą obiegową dolnego lub górnego źródła. Przy problemie z pompą górnego źródła czujnik temperatury zasilania będzie pokazywał szybki wzrost temperatury, aż do przekroczenia wartości granicznej która wyłączy sprężarkę. Przy dolnym źródle na odwrót temp szybko spadnie etc... Należy też mieć na uwadze, że pompy i ciśnienia mogą być ok a jedynie czujnik może wariować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagicMarcus 14.08.2023 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Dziękuję za podpowiedź. Zresetowałem sterownik do ustawień fabrycznych i poustawiałem na nowo. Dobiłem ciśnienia w obiegu CWU z 1,6 do 2 i póki co działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagicMarcus 01.09.2023 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Niestety problem powrócił. Dla potomności: moja pompa potrzebuje 2,5 kg czynnika - sprawdziłem i miała 0,8 kg. Dobiłem dodatkowo 1 kg gazu i teraz szukam wycieku. Ale odpukać chodzi bez zarzutu już kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts