Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pasy po malowaniu!

Recommended Posts

Witam wiem że było dużo takich tematów ale chciałbym sprecyzować swój problem i znaleźć rozwiązanie.

Po malowaniu, pod światło widać pasy.

Na ścianie jest nałożony tynk gipsowy potem gładź gipsowa, następnie farba gruntująca śnieżki i farba lateksowa dekoral.

W następnym pokoju zmieniłem farbę na bekersa lateksową problem jest ten sam.

Malowałem zgodzie ze sztuką czyli przy zamkniętych oknach, temperatura 20 stopni.

Od okna w głąb pokoju, sprawdzonym wałkiem itd. Na sufitach jest idealnie.

Wydaje mi się że dlatego że sufity są z płyt gipsowo kartonowych i farba gruntująca w tym przypadku wystarczyła.

Lecz na ściany murowane i potem tynkowane farba gruntująca nie wyrównała chłonności podłoża i dlatego są pasy.

Malowanie kolejny raz nic nie daje. Da się to jakoś naprawić?? Najlepiej bez szlifowania.

Na ścianie jest nałożony tynk gipsowy potem gładź gipsowa, następnie farba gruntująca śnieżki i farba lateksowa dekoral.

.

Dlaczego uparłeś się na lateks? To prawie folia w płynie. Są inne farby, łatwiejsze w użyciu i z lepszym efektem po malowaniu.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Obejrzyj kilka filmów na YouTube dotyczących malowania. Istnieją techniki pozwalające uniknąć smug. Prawdopodobnie wiele czynników działało na Twoją niekorzyść : VidMate

tania farba z dużą ilością odcienia.

płaski połysk jest trudniejszy do wykończenia

za mało farby na wałek

nie z powrotem

Edytowane przez whang

Witam wiem że było dużo takich tematów ale chciałbym sprecyzować swój problem i znaleźć rozwiązanie.

Po malowaniu, pod światło widać pasy.

Malowałem zgodzie ze sztuką czyli przy zamkniętych oknach, temperatura 20 stopni.

Od okna w głąb pokoju, sprawdzonym wałkiem itd. Na sufitach jest idealnie.

Wydaje mi się że dlatego że sufity są z płyt gipsowo kartonowych i farba gruntująca w tym przypadku wystarczyła.

Lecz na ściany murowane i potem tynkowane farba gruntująca nie wyrównała chłonności podłoża i dlatego są pasy.

Malowanie kolejny raz nic nie daje. Da się to jakoś naprawić?? Najlepiej bez szlifowania.

Wszystkie te sklepowe farby lateksowe, ceramiczne mają bardzo krótki czas otwarty i naprawdę trzeba się uwijać przy malowaniu. Temperatura 20C też nie jest najniższa, im chłodniej tym lepiej. Warto podbić też wilgotność w pomieszczeniu. Możesz mieć 20C a wilgotność 15% i będzie lipa. Do farb marketowych najlepiej mi się sprawdzały wałki z krótkim włosiem - 10mm maks 13mm. Są techniki, gdzie maluje się długim włosiem aby wałek więcej farby wypił, natomiast muszą to być farby o długim czasie otwartym. Mnie najlepiej malowało się wałkami Dynamic Infinity mikrofibra właśnie 10mm włosie. Kolejne pasy malować z min. 5cm odstępem od poprzedniego pasa i "zakładać" dopiero po rozprowadzeniu nadmiaru farby. Pamiętać o zaczesaniu z góry na dół.