pawel_jankes 14.08.2023 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Witam wiem że było dużo takich tematów ale chciałbym sprecyzować swój problem i znaleźć rozwiązanie. Po malowaniu, pod światło widać pasy.Na ścianie jest nałożony tynk gipsowy potem gładź gipsowa, następnie farba gruntująca śnieżki i farba lateksowa dekoral.W następnym pokoju zmieniłem farbę na bekersa lateksową problem jest ten sam. Malowałem zgodzie ze sztuką czyli przy zamkniętych oknach, temperatura 20 stopni.Od okna w głąb pokoju, sprawdzonym wałkiem itd. Na sufitach jest idealnie. Wydaje mi się że dlatego że sufity są z płyt gipsowo kartonowych i farba gruntująca w tym przypadku wystarczyła. Lecz na ściany murowane i potem tynkowane farba gruntująca nie wyrównała chłonności podłoża i dlatego są pasy.Malowanie kolejny raz nic nie daje. Da się to jakoś naprawić?? Najlepiej bez szlifowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 21.08.2023 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Spróbuj trochę grubiej pomalować przy pomocy dobrego wałka. Taki który dostaniesz we większości marketów to faster tools lub draumet, są całkiem dobre i nie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 22.08.2023 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Na ścianie jest nałożony tynk gipsowy potem gładź gipsowa, następnie farba gruntująca śnieżki i farba lateksowa dekoral. W następnym pokoju zmieniłem farbę na bekersa lateksową problem jest ten sam. . Dlaczego uparłeś się na lateks? To prawie folia w płynie. Są inne farby, łatwiejsze w użyciu i z lepszym efektem po malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
whang 20.10.2023 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2023 (edytowane) Obejrzyj kilka filmów na YouTube dotyczących malowania. Istnieją techniki pozwalające uniknąć smug. Prawdopodobnie wiele czynników działało na Twoją niekorzyść : VidMate tania farba z dużą ilością odcienia. płaski połysk jest trudniejszy do wykończenia za mało farby na wałek nie z powrotem Edytowane 24 Października 2023 przez whang Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michael_45 25.10.2023 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Witam wiem że było dużo takich tematów ale chciałbym sprecyzować swój problem i znaleźć rozwiązanie. Po malowaniu, pod światło widać pasy. Na ścianie jest nałożony tynk gipsowy potem gładź gipsowa, następnie farba gruntująca śnieżki i farba lateksowa dekoral. W następnym pokoju zmieniłem farbę na bekersa lateksową problem jest ten sam. Malowałem zgodzie ze sztuką czyli przy zamkniętych oknach, temperatura 20 stopni. Od okna w głąb pokoju, sprawdzonym wałkiem itd. Na sufitach jest idealnie. Wydaje mi się że dlatego że sufity są z płyt gipsowo kartonowych i farba gruntująca w tym przypadku wystarczyła. Lecz na ściany murowane i potem tynkowane farba gruntująca nie wyrównała chłonności podłoża i dlatego są pasy. Malowanie kolejny raz nic nie daje. Da się to jakoś naprawić?? Najlepiej bez szlifowania. Wszystkie te sklepowe farby lateksowe, ceramiczne mają bardzo krótki czas otwarty i naprawdę trzeba się uwijać przy malowaniu. Temperatura 20C też nie jest najniższa, im chłodniej tym lepiej. Warto podbić też wilgotność w pomieszczeniu. Możesz mieć 20C a wilgotność 15% i będzie lipa. Do farb marketowych najlepiej mi się sprawdzały wałki z krótkim włosiem - 10mm maks 13mm. Są techniki, gdzie maluje się długim włosiem aby wałek więcej farby wypił, natomiast muszą to być farby o długim czasie otwartym. Mnie najlepiej malowało się wałkami Dynamic Infinity mikrofibra właśnie 10mm włosie. Kolejne pasy malować z min. 5cm odstępem od poprzedniego pasa i "zakładać" dopiero po rozprowadzeniu nadmiaru farby. Pamiętać o zaczesaniu z góry na dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts