dedert 17.08.2023 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Dom podpiwniczony. Mam tak wymyślone przez majstra zrobienie przepustu w ławie fundamentowej z rury bodajrze 75mm w której jest umieszczona rura PE32, zagieta w łuk z użyciem sprężyny (byla chyba wcześniej podgrzewana). Problem w tym że jest to dość daleko do sciany, a żeby to zbliżyć musiałbym łączyć kolanami (zgrzewane lub sciskane plassona). No i juz wiem ze moze byc problem żeby to uciąć rowno jak najbliżej wewnątrz przepustu a po drugie lepiej chyba unikać połączeń przed wodomierzem. Więc chyba wykuje nowy otwor wyżej w ścianie żeby zmiescil się w strefie przemarzania i od razu szedł prosto do wodomierza bez żadnych połączeń. Zastanawiam się tylko nad podloczeniem wody ogrodowej. Wiem ze są przepisy mówiące że długość widzialnego przewodu wodociągowego do ściany za którym jest zawor czerpalny musi być 2 m, rozumiem ze więcej tez może być? A czy są jakieś mówiące o odległości podlicznika od wodomierza? Obecnie mam przepust w pralni, chociaż wydaje mi się ze lepiej by było wodomierz umieścić kotlowni (bliżej do pieca) ale z kolei nie ma sensu montować zaworu ogrodowego od strony kotlowni i rozciągać pozniej wąż do podlewania wokół domu jesli ogrod bedzie od frontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts