Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hydrofor z falownikiem - problem z uzyskaniem ciągłej pracy

meow_fiz

Recommended Posts

Witajcie,

Jestem po wymianie klasycznego hydroforu z naczyniem przeponowym na zestaw hydrofor Pedrollo JSWM 3CH+ falownik Archimede Electroil IMMP1.1W + naczynie przeponowe 12L. Problem jest w moim ujęciu wody w którym jest mało wody i przy pracy dostaje się powietrze(zakopana rura, nie wiadomo dokładnie gdzie, więc na dzień dzisiejszy ten aspekt nie jest do poprawy). Pompa Pedrollo jest wstanie pompować wszystko więc działa bardzo dobrze zapewniając dobre ciśnienie w domu. Falownik powinien modulować się w zależności od zapotrzebowania wody prowadząc do regulacji prądu, a co za tym idzie prędkości pracy hydroforu. Czujnik ciśnienia falownika wkręcony jest w hydrofor. Po włączeniu zestawu i zamknięciu całego poboru wody falownik przeprowadza automatyczną kalibrację. Niestety po skalibrowaniu praca nie wygląda idealnie. Falownik co prawda moduluje prędkość silnika, ale co chwilę pojawia się komunikat o minimalnym przepływie (Minimal flow) i po chwili silnik się zatrzymuje. Po chwili znów się rozpędza, przechodzi w tryb minimal flow i zatrzymuje się po ustalonym w konfiguracji czasie (15-25sek). Serwis mówi, że to wina mojego ujęcia i nic się nie da zrobić. Mnie ta argumentacja nie przekonuje do końca, chciałbym przynajmniej konkretnie zrozumieć dlaczego falownik nie może obniżyć obrotów i pracować stabilnie. Regulacja ręczna parametrami, oraz ciśnieniem w naczyniu przeponowym jedynie zmienia czas przerwy pomiędzy załączeniami, ale nie jestem w stanie osiągnąć ciągłej pracy przerw (bez ciągłego przechodzenia w tryb minimal flow).

Czy ma ktoś pomysł co mógłbym przetestować aby zestaw pracował stabilniej?

Po stronie instalacji w domu hydrofor zapewnia stałe ciśnienie bez widocznych spadków, jednak chciałbym to poprawić aby sam hydrofor pracował optymalniej.

Przykładowy filmik:

https://photos.app.goo.gl/snaH4XzwQBHaAMya7