Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za uruchomienie pieca ???

pawcik7

Recommended Posts

1 uruchomienie musi zostać wykonane przez autoryzownego ....

jaki jest koszt pierwszego uruchomienia ?

jeżeli chodzi o koszt pierwszego uruchomienia w Vaillancie to jest zerowy, klient płaci tylko za dojazd do niego w przypadku wątpliwości do kosztów radzę brać fakturę, a ponadto serwis brać z nalbliższej miejscowości

a jak jest w rzeczywistości, zwłaszcza w Viessmanie to nie wiem

No właśnie.

Szykuje się do odpalenia Viessmann-a ( gazowego ) i zastanawiam się ile za tą przyjem,ność będę musiał zapłacić.

Podzielcie się swoimi doświadczeniami w tej materii :-)

powinienes byl zatroszczyc sie o takiego sprzedawce, ktory w momencie sprzedazy gwarantuje serwis uruchomieniowy. wtedy mialbys to za gratis.

inaczej zaplacisz tyle ile beda chcieli.

Kupiłam Viessmana Vitopend 100. W gwarancji stało, że uruchomienie gratis. Przy uruchomieniu nie byłam - był przy tym mój fachowiec od instalacji. I potem "mój fachowiec" dzwoni do mnie i mówi, że za uruchomienie zapłacił 100 zł. No to proszę go o jakiś rachunek albo pokwitowanie, a on mi na to, że jest zwyczajowo przyjęte, że daje się na paliwo - więc dał stówę. Strasznie się wściekłam, nagadałam mu, że takie napiwki to może sobie dawać z własnej kieszeni i ile dostaje za dyżur kardiolog z doktoratem na OIOK, itd... Naturalnie tych pieniedzy ode mnie nie dostał.

a czy nie jest przypadkiem tak że serwisanci mają umowy z producentami? w końcu dobrze rozwinięta sieć serwisowa leży w ich interesie. uważam, że z tym płaceniem za dojazd jest coś nie w porządku. w końcu jemu te koszty skarbówka rozliczy a nam? wyśmieją nas jak koń. sam mam junkersowego euromaxxa i choć serwisant miał do mnie jadąc na uruchomienie jakieś 6 km to nie dostał ani grosza... nawet tego nie zasugerował. a skoro nie próbował mnie naciągnąć to może być pewien że zaproszę go na jakiś przeglądzik i wówczas dam zarobić...

Jeżeli chodzi o viessmann'a to klient pokrywa koszty dojazdu jak chodzi o np. vitopenda 100 - tak wynika z regulaminu gwarancji (samo uruchomienie jest bezpłatne). Przy kotłach stojących koszty uruchomienia i dojazdu pokrywa sprzedawca kotła (zgodnie z umową z viessmann'em). Słusznie więc instalator zapłacił za Ciebie serwisantowi, pokrywając koszty dojazdu (100 zł), pamietaj że instalator miał rację mówiąc Ci że zwyczajowo zaokrąglił serwisantowi, i wiedz też że jak będziesz miał awarię kotła to serwis może Ci nie dojechć i instalator też będzie miał problemy z dojazdem. Istnieją na rynku pewne firmy, które gdzie kupując kocioł rzekomo przyjazd i odbiór serwisoby nic nie kosztuje, ale faktycznie klient płaci drożej za kocioł przy zakupie.

Tydzien temu odpalilem junkersa cerasmart'a. umowa serwisowa mowi, ze pierwsze uruchomienie jest bezplatne, uzytkownik pokrywa jednakze koszty dojazdu. Ponadto, uruchomienie nie obejmuje zmian, poprawek w instalacji, etc.

Serwisant dolozyl mi brakujacy do ukladanki czujnik temp. zasobnika NTC, przy czym musial przedluzyc przewod, bo zasobnik stal o 10cm za daleko, sprawdzil i poprawil polaczenia z programatorem, bo jak sie okazalo elektrycy zamienili przewody idace od programatora i czujnika temp. zew.

Za wszystko zaplacilem 120 zl i wydaje mi sie, ze to bylo fair (sam czujnik to 108 brutto w katalogu junkersa).