Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie do gminnej sieci wodociągowej, wiercenie studni, a wz

Recommended Posts

Witam,

niedawno miałem kilka pytań odnośnie raportu z ongeo.pl dotyczącego interesującej nas działki.

Trudny temat, ale w międzyczasie pokazała się oferta na inną działkę.

Niestety mamy okres wakacyjny i osoby z gminy, które mogłyby mi udzielić informacji są na urlopie.

Dostałem od sprzedającej wz z 2010 r.

Sęk w tym, że wz zostały wydane dla dużej działki, przed podzieleniem jej na mniejsze, obecnie sprzedawane.

1. Czy zatem jeżeli w wz istnieje numer działki 16/3, a ja chcę kupić działkę 16/18, powstałą z podzielenia działki 16/3, to te wz są obowiązujące?

W miejscowości jest gminna sieć wodociągowa, ale wodociąg nie dochodzi do działki. Oddalony jest o ok. 350m.

W wz jest napisane, że "Zaopatrzenie w wodę - z wodociągu wiejskiego w porozumieniu z Urzędem Gminy"

2. Zakładając, że wz dla tej działki są aktualne, czy to oznacza, że będę musiał podłączyć się do sieci wodociągowej i ciągnąć rurę przez te 350 m? Z tego, co patrzyłem w internecie, to może być nawet 3x droższe, niż działka.

3. Czy ewentualnie mogę sobie wywiercić studnię głębinową? Czy to trzeba gdzieś zgłaszać? Mieć jakieś pozwolenia?

Dzięki!

1. Czy zatem jeżeli w wz istnieje numer działki 16/3, a ja chcę kupić działkę 16/18, powstałą z podzielenia działki 16/3, to te wz są obowiązujące?

- WZ nie są aktualne, ponieważ odnoszą się do innej działki, o innych parametrach od pierwotnej, jak również zmienia się automatycznie " analizowany obszar ", który wyznacza Urząd, przed wydaniem WZ dla danej konkretnej działki.

2. Zakładając, że wz dla tej działki są aktualne, czy to oznacza, że będę musiał podłączyć się do sieci wodociągowej i ciągnąć rurę przez te 350 m? Z tego, co patrzyłem w internecie, to może być nawet 3x droższe, niż działka.

- w przepisach budowlanych jest tak, że w przypadku odmowy podłączenia budynku do sieci wodociągowej można realizować indywidualne ujęcie wody ( studnię ).

- należy pamiętać, że taka studnia zazwyczaj powoduje objęcie sąsiednich działek obszarem oddziaływania obiektu ( studni ), tym samym sąsiedzi staja się stroną w postępowaniu administracyjnym.

3. Czy ewentualnie mogę sobie wywiercić studnię głębinową? Czy to trzeba gdzieś zgłaszać? Mieć jakieś pozwolenia?

- jw.